Preview 9.kolo

A znovu do Prahy, tentokráte na led vedoucí Slavie!

Plzeň – Extraliga před pár dny začala, ale již tu máme deváté kolo. V jeho rámci se úřadující mistr z Plzně představí na ledě vedoucí Slavie, navíc se potkají loňští semifinalisté!


HC SLAVIA PRAHA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

O2 Arena, Praha
4. října 2013
9. kolo Tipsport extraligy

Minulý rok se oba týmy potkaly pětkrát. Nejprve v rámci European Trophy, kdy duel sešívaných a indiánů hostil pražský Eden. Plzeň zvládla drama třetí třetiny a odvezla si na západ Čech výhru 5:3. Výsledek zopakovala i v rámci sedmého kola, když nedovolila v celém zápase svěřencům kouče Růžičky snížit na méně než dvě branky. A hattrick završili Západočeši počátkem listopadu, kdy vyrabovali slávistický led znovu, tentokráte po výsledku 3:0. Nejinak si vedli svěřenci kouče Jelínka i před svými fanoušky. Hosté sice dokázali otočit nepříznivý vývoj utkání z 0:2 na 3:2, ovšem v 59. minutě vše rozsekl Tomáš Vlasák. Předposlední vzájemný duel skončil přesvědčivou výhrou indiánů 5:2, přestože ještě pět minut před koncem to bylo pouze o gól. Na tuto úctyhodnou sérii navázali indiáni výhrou 3:1 v Praze, avšak doma neudrželi dvoubrankové vedení a podlehli v nájezdech, stejným skóre (2:3sn) pak i v Praze. Poslední vzájemné měření sil v lednu nového roku patřilo hostům. Ti v ČEZ Aréně předvedli soustředěný výkon a dokráčeli k výhře 4:2. Samotné semifinále nakrojili Pražané výhrou 3:0, ovšem poté sami bez vstřelené branky padli. Podobně se doma vedlo indiánům, když v prvním utkání zvítězili 4:2, o den později však podlehli 2:3. Semifinálový mečbol pak v krásném utkání po přestřelce 5:4 urvali modrobílí a postup do finále doma stvrdili výhrou 4:2. Jak si povedou oba týmy nyní?

Přípravné období

Pražané si v přípravě počínali stejně jako v extralize – suverénně. Z osmi zápasů podlehli pouze Slovanu Bratislava 1:2 a remizovali s Ústím nad Labem a v Litvínově. Pak už se zapisují pouze výhry – se Lvem Praha, Znojmem, Mnichovem, Litvínovem a v Ústím nad Labem.

Změny v kádru

Slavia změn v kádru příliš neudělala a vyplatilo se. Ztratila sice výraznou osobnost – Tomáše Hertla, ovšem zase se vrátil ztracený syn – Jaroslav Bednář. Podobně tomu je i mezi třemi tyčemi, kdy Jaroslava Kopřivu, jenž odešel do bratislavského Slovanu vyzkoušet si KHL, nahradil z Plzně Adam Svoboda. Do Komety pak zamířili i obránci Petr Kuboš s Michalem Kempným, přičemž druhému jmenovanému končilo hostování. Stejně jako v případě ústeckého Jana Alinče. V týmu skončil i Jaroslav Koma – AZ Havířov a Jiří Kučný – Piráti Chomutov. Na hostování pak zamířili Chalupa, Palaščák a Jan Dlouhý. Naopak tým ještě posílil o dvě beky - Davida Šticha z Liberce a brněnského Juraje Vlacha.

Forma na začátku soutěže

Dle letních změn v kádru se tipovalo, že extraligu bude opanovat tým z Prahy – ovšem tipovala se Sparta. Slavia však v jejím stínu předvádí skvělé výsledky, ve všech utkáních bodovala, podlehla jen v posledním kole Liberci a na svého městského rivala má na čele tabulky jednobodový náskok, indiáni jich ztrácejí hned šest. Sešívaní uspěli v úvodu soutěže na Kladně i Brně, brali dva body s Pardubicemi, Mountfieldem i v Chomutově, doma rozstříleli Zlín a porazili i Vítkovice. Svěřenci kouče Růžičky se navíc prezentují, jak je již tradicí, skvělou defenzivou. V osmi zápasech pouze dvanáctkrát inkasovali, z toho šestkrát od Chomutova!

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Slavia Praha:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 19
Počet vstřelených branek: 24
Počet inkasovaných branek: 12
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Bednář 12 (7+5)
Nejlepší střelec: Jaroslav Bednář - 7 branek
Nejlepší nahrávač: Jaroslav Bednář – 5 asistencí
Nejtrestanější hráč: Vladimír Růžička - 20 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Kadlec +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Lukáš Žejdl -1
Gólmani:

Furch Dominik –  500 minut / pr. 1,32 , 94,84%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 5.
Počet bodů: 13
Počet vstřelených branek: 24
Počet inkasovaných branek: 21
Nejproduktivnější hráč: Martin Straka (3+6) a Václav Pletka (4+5) oba 9
Nejlepší střelec: Václav Pletka - 4 branek
Nejlepší nahrávač: Martin Straka - 6 asistencí
Nejtrestanější hráč: Radek Duda – 32 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jiří Hanzlík +7
Nejhorší hráč v bodování +/-: Seman, Růžička -2
Gólmani:
Matěj Machovský – 289 minut / pr. 2,08 , 92,91%
Lukáš Mensator  – 200 minut / pr. 3,00 , 87,34%

Výsledky posledních zápasů:

Bílí Tygři Liberec 2
HC Slavia Praha 1sn
(0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)




Branky a nahrávky: 35. Pospíšil, rozh. náj. Nedvěd – 40. Krenželok (Bednář, Valach).
HC Slavia Praha: Furch (Svoboda) – Wharton, Kadlec, Valach, Holub, Kolařík, Štich, Knot – Krenželok, Jelínek, Bednář – Sklenář, Růžička, Žejdl – Poletín, Klhůfek, Micka – Doležal, Skokan, Stránský.


HC Škoda Plzeň 3
Rytíři Kladno 5
(2:2, 1:2, 0:1)






Branky a nahrávky: 10. Frolo (Vlasák, Kratěna), 18. Novotný (Boháč, Sýkora T.), 33. Hanzlík (Vlasák, Pletka) – 8. Treille (Dragoun, Rudovský), 16. Havlíček (Kaberle), 29. Tenkrát (Eberle, Růžička), 35. Rudovský (Dragoun, Doudera), 38. Rudovský (Jankovič, Dragoun).
HC Škoda Plzeň: Mensator – Hanzlík, Růžička, Seman, Mozík, Frolo, Boháč, Marcel – Pletka, Straka, Duda – Vlasák, Kašpařík, Kratěna – Sýkora J., Sýkora T., Novotný – Schleiss, Lev, Dvořák.