Preview 17. kolo

Konečně doma, přijíždí Slavia!

Plzeň – A je to tady! Po dlouhých třech utkáních a téměř dvou týdnech se indiáni opět představí před svými fanoušky! Přivítají pražskou Slavii a vy rozhodně neváhejte a přijďte podpořit své barvy!


HC SLAVIA PRAHA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ČEZ Aréna, Plzeň
31. října 2014
17.kolo Tipsport extraligy

Před dvěma lety se oba týmy potkaly pětkrát. Nejprve v rámci European Trophy, kdy duel sešívaných a indiánů hostil pražský Eden. Plzeň zvládla drama třetí třetiny a odvezla si na západ Čech výhru 5:3. Výsledek zopakovala i v rámci sedmého kola, když nedovolila v celém zápase svěřencům kouče Růžičky snížit na méně než dvě branky. A hattrick završili Západočeši počátkem listopadu, kdy vyrabovali slávistický led znovu, tentokráte po výsledku 3:0. Nejinak si vedli svěřenci kouče Jelínka i před svými fanoušky. Hosté sice dokázali otočit nepříznivý vývoj utkání z 0:2 na 3:2, ovšem v 59. minutě vše rozsekl Tomáš Vlasák. Předposlední vzájemný duel skončil přesvědčivou výhrou indiánů 5:2, přestože ještě pět minut před koncem to bylo pouze o gól. Na tuto úctyhodnou sérii navázali indiáni v další sezóně výhrou 3:1 v Praze, avšak doma neudrželi dvoubrankové vedení a podlehli v nájezdech, stejným skóre (2:3sn) pak i v Praze. Poslední vzájemné měření sil v lednu nového roku patřilo hostům. Ti v ČEZ Aréně předvedli soustředěný výkon a dokráčeli k výhře 4:2. Samotné semifinále nakrojili Pražané výhrou 3:0, ovšem poté sami bez vstřelené branky padli. Podobně se doma vedlo indiánům, když v prvním utkání zvítězili 4:2, o den později však podlehli 2:3. Semifinálový mečbol pak v krásném utkání po přestřelce 5:4 urvali modrobílí a postup do finále doma stvrdili výhrou 4:2. I loni se dařilo více Západočechům. Ti dokázali v Praze uspět 2:0 a v odvetě 4:2. V roce 2014 pak oba celky doma bodovaly naplno. Série můj dům-můj hrad platí i v aktuálním ročníku, když v Praze uspěli domácí 4:1 a v Plzni indiáni 1:0, v prvním vzájemném extraligovém duelu opět sešívaní před svými fanoušky zvítězili 2:1. Jak tomu bude nyní?

Změny v kádru

Tou největší je zřejmě odchod trenéra Vladimíra Růžičky. Ten stál za velkými úspěchy sešívaných, v klubu působil čtrnáct sezón a dvakrát dosáhl na příčku nejvyšší. Jeho místo zaujal kontroverzní člověk Ladislav Lubina. Z hostování se pak vrátili Daniel Krejčí, Tomáš Micka a Miloslav Čermák, ze Skalice přišel Jindřich Barák, po sedmi letech oblékne červenobílý dres i Tomáš Vlasák. O své místo v sestavě dobře zabojoval veterán Jan Novák, hůře už si vedl další explzeňák Jan Heřman či útočníci Petr Stloukal, Richard Lelkeš a Lotyš Elvijs Biezais. Tuto pětici navíc doplnil slovenský forvard Erik Weissmann a maďarský reprezentant János Vas. Naopak tým opustil Petr Kadlec, jenž je již indiánem, Lukáš Krenželok s Petrem Jelínkem vyrazili do Liberce, Kyle Wharton do Klagenfurtu, Lukáš Žejdl do Třince, Vladimír Růžička mladší zkusil štěstí na testech v Rize, ale již patří Chomutovu a Dávid Skokan v Mountfieldu.

První čtvrtina

Slavia se nepohybuje na místech, na kterých by jistě chtěla, přitom start do nového extraligového ročníku nebyl z její strany špatný. Na úvod sešívaní vybojovali dva body na horkém olomouckém ledě, aby následně doma zdolali Liberec. Pak sice padli v Pardubicích, chuť si ale spravili vzápětí s Plzní a v zápasech s Vítkovicemi a v Mladé Boleslavi, drsný pád přišel vzápětí. Šest utkání a jediný získaný bod. Naposledy se však podařilo sérii utnout. A to stylově. Litvínov vedl v O2 Areně 3:0, nakonec odjel poražen 3:6.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Slavia Praha:

Postavení v tabulce: 12.
Počet bodů: 18
Počet vstřelených branek: 34
Počet inkasovaných branek: 48
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Bednář 16 (5+11)
Nejlepší střelec: Bednář, Valach, Poletín - 5 branek
Nejlepší nahrávač: Jaroslav Bednář - 11 asistencí
Nejtrestanější hráč: David Štich - 57 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Bednář +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Stránský, Weissmann, Holub, Vas -5
Gólmani:

Dominik Furch –  659 minut / pr. 2,82 , 90,72%
Adam Svoboda  –  253 minut / pr. 3,79 , 85,84%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 10.
Počet bodů: 19
Počet vstřelených branek: 36
Počet inkasovaných branek: 36
Nejproduktivnější hráč: Václav Pletka 11 (3+8)
Nejlepší střelec: Tomáš Sýkora – 5 branek
Nejlepší nahrávač: Václav Pletka – 8 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 52 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Sýkora +6
Nejhorší hráč v bodování +/-: Petr Kadlec -7
Gólmani:
Matěj Machovský – 742 minut / pr. 2,35 , 90,91%
Lukáš Mensator  – 222 minut / pr. 1,62 , 93,26%

Výsledky posledních zápasů:

HC Slavia Praha 6
HC Verva Litvínov 3
(1:3, 3:0, 2:0)






Branky a nahrávky: 16. Knot (Klhůfek, Sklenář), 23. Krejčí (Sklenář, Tomica), 25. Bednář (Vas, Školiak), 27. Stránský (Poletín), 45. Sklenář (Doležal, Bednář), 57. Vas – 8. Šlégr (Ručinský), 10. Lukeš (Jánský, Zeman), 11. Martynek (Ručinský, Jurčík).
HC Slavia Praha: Furch (Svoboda) – Beňovič, Knot, Valach, Novák, Krejčí, Kolařík, Štich – Tomica, Školiak, Bednář (C) – Doležal, Vas, Čermák – Sklenář, Klhůfek, Stránský – Poletín, Veselý


HC Energie Karlovy Vary 2
HC Škoda Plzeň 1
(2:0, 0:1, 0:0)





Branky a nahrávky: 3. Hruška (Koblasa, Štals), 19. Duda (Harant) – 24. Hollweg (Dvořák, Mozík).
HC Škoda Plzeň: Mensator (21. Machovský) – Kadlec "C", Jeřábek "A", Mozík, Boháč, Kubka, Pulpán, Pavlíček – Ján Sýkora, Lev, Pletka – Balej, Divíšek, Beran – Indrák, Simon, Schleiss – Dvořák, Tomáš Sýkora, Hollweg.