Ohlasy 31. kolo

Jozef Balej #11: Za těmi výkony je tvrdá práce

Plzeň - Škodovka pokračuje ve skvělé sérii. Na domácím ledě nyní zdolala Mladou Boleslav 6:1 a vyhrála tak devátý z posledních deseti zápasů. "Za těmi výkony je tvrdá práce, nic jiného v tom nevidím," nechal se po utkání slyšet Jozef Balej. Své postřehy doplnila i čerstvá posila Mário Bližňák.

Jožko, bylo těžké se po té pauze opět soustředit na hokej?
Prvních pár střídání to trochu bylo vidět, tak 15 minut jsme trochu tápali a nebyli zrovna v tempu. Pak se to ale zvedlo.

Jozef Balej

post: útočník
góly: 1
asistence: 0
střely: 3
hity: 2
čas na ledě: 9:31
trestné minuty: 4

Mohl byste popsat svojí gólovou akci?
Náhoda (smích). Lvíček (Jakub Lev - pozn. red.) tam hezky počkal, já vyběhl ze střídačky a pak mi to dobře nahrál. Byla to víceméně jeho zásluha, já už jsem to pak jen zavěsil "pod kládu", jak se říká hovorově.

Jak vznikla ta bitka, do které jste se dostal?
Ani bych to nějak popisovat nechtěl. Zde se hodí ta známá fráze "to patří k hokeji". Někdy se to prostě semele, někdy ne.

Trenéři se shodli, že klíčovým momentem bylo to ubráněné pětiminutové oslabení. Vidíte to také tak?
Určitě to tak bylo, kdyby dali kontaktní gól, mohlo to vypadat jinak. Teď se to prostě hraje na ty přesilovky a oslabení, kdo v tom bude lepší, bude vyhrávat. Rozhodčí to tak nastolili a dodržují to. Já si myslím, že to je na místě, protože to donutí hráče hrát čistě. Jak jsem prostě říkal, speciální formace teď budou rozhodovat.

Jaký máte názor na vyloučení Ryana Hollwega?
Byl jsem sice na ledě, ale posoudit se to dá těžko. Hráč prostě uhne, jelikož nechce, aby ho někdo sestřelil, nohy tam ale nechá. Není to ale na mém posouzení, je to na posouzení těch vyšších. Ryan hraje tvrdě a nic nevypustí. Je to takový vláček, když se rozjede, zastaví ho buď mantinel, nebo hráč. Všichni ví, jak on hraje, takže se soustředí speciálně na něho. Já samozřejmě nevím, jak to bylo, na videu jsem to ještě neviděl. Posoudit to tedy nemohu. Já osobně jsem za podobný zákrok jednou také dostal vyloučení, je ale těžké s tím něco udělat.

Po tom ubráněném oslabení bylo mnoho šancí a na gól se čekalo poměrně dlouho...
To ani nevadilo, hlavně, že byl ten tlak. To nás dostávalo do takového varu. Jánko (Sýkora) tam zase běhal jak splašená koza, on má deset šancí za zápas, dnes ale bohužel gól nedal. Nám ovšem ten tlak vyhovuje, soupeř pak neví, kam dřív skočit.

Ulevilo se vám, že ani po té pauze se ten vlak nezastavil?
Myslím, že ano. My v těch výkonech chceme pokračovat. Je za tím vším tvrdá práce, nic jiného v tom nevidím. Byl to nádherný hokej, nebylo to žádných deset nahrávek do prázdné brány - tedy kromě "Fetisova Jeřábka", to si myslím, že nechápal vůbec nikdo, ani on sám. Ale byl to krásný gól. Odedneška má tedy novou přezdívku.

Mário Bližňák #55: Jsem velmi rád, že jsme vyhráli!

Mário, jaká byla ta premiéra v plzeňském dresu?
Super! Velmi jsme se na to těšil, stejně jako ostatní kluci. Ta pauza byla dost dlouhá. Potěšilo mě, že jsem naskočil do toho rozjetého vlaku a pokračujeme dále. Jsem velmi rád, že jsme vyhráli a tři body jsou doma.

Popište svojí gólovou situaci...
Krtek (Ondřej Kratěna - pozn. red.) to chtěl vystřelit, nějak se to odrazilo ke mně a já jsem to trefil z otočky. Už v první třetině jsem měl dvě šance, kdy jsem mohl dát gól, a tak jsem rád, že aspoň v té druhé z přesilovky to tam padlo.

Byla trochu nervozita nebo takové věci už nebývají?
Ani moc ne, hned při prvním střídání to opadlo. Pak už jsem se jen soustředil na ten zápas. Jak říkal Jožko, bylo vidět, že prvních pár minut jsme se hledali a nebylo to úplně ideální. Druhá třetina ovšem byla velmi skvělá, moc dobře jsme uhráli přesilovky a i to pětiminutové oslabení. To myslím, že rozhodlo.

První zápas a hned v první formaci. Takováhle důvěra asi potěší...
S tím cílem jsem sem přišel, abych hrál co nejvíce a pomohl týmu. Jsem tedy za tu důvěru velmi rád. Budu se snažit odvděčit se trenérovi i celému týmu svými výkony na ledě.

Mário Bližňák

post: útočník
góly: 1
asistence: 0
střely: 3
hity: 0
čas na ledě: 16:38
trestné minuty: 0

Jak se vlastně hrálo v lajně s Kratěnou a Schleissem? Sedlo si to i po těch pár trénincích?
Myslím, že ano. Už na tréninku to bylo vidět, pár akcí jsme tam spolu měli. Dnes to byl první zápas, nebylo to tedy úplně ideální, ale myslím si, že už se to bude jen zlepšovat. Doufám, že si to sedne úplně a bude to jen dobré.

První gól v sezóně - je to velká úleva?
Určitě, ve Slovanu jsem gól letos dát nedokázal a tak tedy trochu ten kámen ze srdce spadnul. Já jen doufám, že to takhle bude pokračovat!

Jak se hrálo v téhle atmosféře?
Na Slovanu také vždy byla plná hala a dobrá atmosféra. Toto je zase něco nového. Moc se mi líbilo, jak fanoušci skandovali. Hlavně ta děkovačka po zápase. Bylo to super!

Michal Straka a Jozef Balej hodnotí zápas