Preview 48.kolo

Přímý souboj o příčky play-off mezi úřadujícími mistry!

Plzeň – Indiáni vyrážejí v rámci osmačtyřicátého kola na led souseda z tabulky - Zlína. Souboj úřadujících mistrů o důležité body rozehrají v 18:20!


PSG ZLÍN
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Stadion Luďka Čajky, Zlín
20. února 2015
48. kolo hokejové Tipsport extraligy

S loňským mistrem měli indiáni v jeho zářivé sezóně vyrovnanou bilanci. V jedenáctém kole prohráli na Stadionu Luďka Čajky 1:4, když čestný úspěch zaznamenal Ján Sýkora. V odvetě už byli úspěšní Západočeši – vlastní led uhájili v poměru 3:2 po brankách Slováka, Marcela a Lva. Pak se karty obrátily. Nejprve byl venku úspěšný tým Plzně po přesvědčivém skalpu beranů 4:2 (Lev 2, Kratěna a Pletka), aby si Zlínští vzali tři body nazpět v ČEZ Aréně – 2:1 z jejich pohledu. Za domácí se z branky radoval jen Vojtěch Mozík. Letos se ovšem více daří Západočechům. Ti před svými fanoušky rozstříleli hosty 5:2 a radovali se i na území svého soka po nájezdech. Aby toho nebylo málo, přidali i doma třetí zářez, opět v poměru 5:2. Jakou zápletku nám utkání přichystá nyní?

Změny v kádru

Kádr úřadujícího mistra přes léto nedoznal velikých změn. Do Finska odešel Antonín Honejsek, který se již v průběhu sezóny do Čech vrátil, ale na svůj klub zapomněl a raději zamířil do Brna. Petr Zámorský zase vyšel hledat své štěstí za velkou louži do instituce zvané New York Rangers. Jenže neuspěl a zamířil tak do Finska. Marek Melenovský hostuje v Jihlavě, v Třebíči zase Štůrala s Čechem. Naopak tým posílil o Tomáše Žižku z Brna i Romana Vlacha z Karlových Varů. V průběhu sezóny si střídavé starty vyřídili do Jihlavy Urbanec, Řezníček a Matula, svou kariéru zase kvůli zdraví ukončil Radim Tesařík a kvůli výkonům skončil i Balaštík. Ve Zlíně naopak různou formou působí Michal Důras z Dukly, Jakub Šlahař z Havířova a jmenovec Svoboda z Brna.

Pod pokličkou Zlína

Pořádnou mistrovskou kocovinu prožívali ve Zlíně na začátku nového ročníku extraligy. V úvodních šesti utkáních nevybojovali ani bod, až v sedmém kole zlomili doma Spartu 1:0. Ale tolik vytoužené zlepšení dlouho nepřicházelo, i na úvod nového roku přišly porážky od Sparty a v Plzni. Pak ale jakoby mávnutím kouzelného proutku se klubu vyplatilo podržet ve funkci trenéra Vlacha. V dalších dvanácti duelech totiž PSG nebodovalo pouze na ledě Mladé Boleslavi, na své konto zapsalo devětadvacet bodů, nejvíce v celé lize. Rázem se již tak tlačí do první šestky, když na Pardubice ztrácí pouhé dva body. Právě na jejich ledě před třemi koly uspělo 3:2. V posledním kole sice přišla porážka v prodloužení na Spartě, ale protože hosté prohrávali místy i o tři branky, je získaný bod doslova zlatý. Petr Holík přesto říká: „Šestku neřešíme, soustředíme se na to, abychom se udrželi v desítce.“
Za vzestupem nestojí nikdo jiný než kapitán Petr Čajánek. Devětatřicetiletý útočník, jenž je zároveň i nejtrestanějším hráčem svého týmu a se 108 minutami i šestý v celé lize, si na své konto připsal již i dvanáct branek a dvojnásobný počet asistencí. V přesilových hrách patří Zlínu šesté místo, v oslabení pak páté. V návštěvnosti pak s průměrem 4708 diváků na zápas příčka desátá.

Z plzeňské kabiny

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


PSG Zlín:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 70
Počet vstřelených branek: 129
Počet inkasovaných branek: 141
Nejproduktivnější hráč: Petr Čajánek 36 (12+24)
Nejlepší střelec: Petr Čajánek - 12 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Čajánek - 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Petr Čajánek - 108 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Valenta +13
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jiří Marušák -9
Gólmani:
Libor Kašík    – 1610 minut / pr. 3,13 , 89,88%
Tomáš Štůrala  –  722 minut / pr. 2,49 , 91,50%
Petr Hromada   –  462 minut / pr. 2,34 , 91,30%
Luboš Horčička –   60 minut / pr. 3,00 , 88,46%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 8.
Počet bodů: 67
Počet vstřelených branek: 130
Počet inkasovaných branek: 121
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 38 (20+18)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 20 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Vojtěch Mozík – 92 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Nicholas Johnson +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dominik Boháč -10
Gólmani:
Matěj Machovský – 2364 minut / pr. 2,44 , 91,50%
Lukáš Mensator  –  415 minut / pr. 2,31 , 90,80%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%



Výsledky posledních zápasů

HC Sparta Praha 7
PSG Zlín 6pp
(2:0, 3:5, 1:1 - 1:0)






Branky a nahrávky: 14. min Kumstát (Pech), 20. Sabolič (Buchtele, Piskáček), 21. Klimek (Forman, Pilař), 26. Pech (Pilař, Polášek), 36. Rolinek (Kumstát, Pech), 49. Rolinek, 61. Forman (Buchtele) - 24. Okál (Leška), 32. Čajánek (Žižka, Okál), 35. Čajánek (O. Veselý, Jakub Svoboda), 37. P. Holík (Roman Vlach), 38. Žižka (Matějíček, Jakub Svoboda), 53. Kotvan (Ondráček).
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Urbanec, Matějíček, Žižka, Kotvan, Řezníček, od 42. min navíc Stuchlík – Okál, Leška, Kubiš - Jakub Svoboda, Čajánek, O. Veselý – P. Holík, Roman Vlach, Říčka – Ondráček, Fořt, Köhler. Trenéři Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.


HC Škoda Plzeň 3
HC Kometa Brno 0
(1:0, 1:0, 1:0)





Branky a nahrávky: 6. Bližňák (Mozík, Kadlec), 33. J. Sýkora (T. Sýkora, Pulpán), 56. Balej (Lev).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Mensator) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Sklenička, Mozík, Boháč, Pulpán – Johnson, Simon, J. Sýkora – Schleiss, Bližňák, Kratěna "C" – Lev, T. Sýkora, Balej – Kubalík, Přikryl, Hollweg.