Josef Řezníček: Bylo to utkání Libora Barty

P l z e ň - Rušný a dramatický hokej, okořeněný spoustou osobních soubojů, tak by se dal nazvat souboj dvou mužstev ze špice tabulky, tedy druhého se třetím. Litvínov od prvních minut dokazoval, proč je na vrcholu tabulky, aktivně napadal po celé ploše a ani domácí nezůstávali pozadu. Téměř vyprodaný stadion tak sledoval hokejovou lahůdku, v níž nakonec byli, jak to bývá v Plzni v letošním ročníku zatím pokaždé, po závěrečném hvizdu šťastnější domácí hokejisté.

O tom, že Litvínov od úvodních minut nedaroval nic zadarmo, hovořil i Josef Řezníček. „V samém úvodu nás Litvínov zaskočil, když hodně dohrával osobní souboje. Se stejnou taktikou jsme totiž na ně chtěli vyrukovat i my. Bylo hrozně důležité, že jsme dali první gól a drželi jsme je tím v šachu.“ Vynikající výkon Libora Barty byl velkou zbraní keramiků, vždyť již po necelých třech odehraných minutách měl na svém kontě zlikvidované dva nájezdy litvínovských hráčů a předvedl i jeden parádní rozštěp. „Libor nás dnes vyloženě podržel. Bylo to jeho utkání, bohužel, mi jsme mu to dnes trošku pokazili.“ Keramice se dařilo a tak skóre z pohledu Plzně příjemně narůstalo. Jenže pak přišla vyloučení, soupeř kontroval a snížil na rozdíl jedné branky. „Znovu jsme se dostali do situace, jako v utkání proti Karlovým Varům. Zaplať pánbůh, že body nakonec zůstaly doma.“ Tvrdost v osobních soubojích podle kapitána modrobílých, keramikům vyhovovala. „Určitě je pro nás lepší tvrdé utkání, než se přizpůsobit hře soupeře, jako například ve Vítkovicích, kde jsme z toho odešli poražení. Takže určitě je lepší, když se střetnou dvě mužstva, která se tomuto trendu přizpůsobí. Pak je to zajímavější i pro diváky.“

Krátce poté, co Josef Straka zvyšoval vedení Keramiky na 3:0, přijel autor branky za Markem Pincem a cosi mu naznačoval. „Říkal jsem mu, že už ho tam má,“ vysvětluje s úsměvem na tváři Josef Straka zmíněnou situaci z jedenatřicáté minuty. „Vždycky se navzájem špičkujeme, někdy mezi námi proběhne i sázka.“ Strakově brance předcházela příležitost Litvínova. „Je to paradox, nedáš - dostaneš. Potom Dušan Andrašovský nastřelil tyčku, mohlo to být čtyři nula, z protiútoku však Litvínov snížil na rozdíl dvou branek.“ Straka přiznal, že tušil, že utkání nebude lehké. „Čekal jsem že to bude těžké utkání, trochu mě možná zaskočila jeho tvrdost. Že Litvínov bude těžký soupeř jsem věděl, mají to letos dobře rozjeté.“ Centr první formace si v utkání vysloužil neobvyklý dvouminutový osobní trest. „Údajně to bylo za simulování. Hranáč mi ale potáhl nohu za tříslo, určitě to nebyl úmyslný pád. Vždyť jsme mohli jít dva na jednoho.