Notes #6: Historická premiéra Liberce v Plzni

P l z e ň - Před plzeňským zimním stadionem v pátek odpoledne poprvé zaparkuje autobus libereckých Tygrů, kteří přijedou bojovat s Keramikou Plzeň o ligové body. Z "libereckého" notesu se mj. dozvíte, zda nastoupí Radek Duda nebo čím bude pro Josefa Řezníčka toto utkání výjimečné.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

13. kolo - pátek 18. října 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Čas od času se vyrojí diskuse ohledně možného uzavření extraligy. Zda-li vystavovat extraligové kluby a jejich sponzory nebezpečí sestupu či zda dát jistotu existence v nejvyšší hokejové soutěži. V době barážových bojů probíhají zase diskuse nad regulérností této série. Jestli mají prvoligové týmy postupovat přímo, jestli je korektní, aby měl extraligový klub před „barážovou“ sérií tak dlouhou pauzu, zatímco prvoligista musí stále podstupovat těžké boje. Ať tak či onak, v současnosti nejhorší extraligový tým musí projít sérií s nejlepším z první ligy a utkat se s ním o právo účasti v nejvyšší hokejové soutěži. Odmyslíme-li si toto pravidlo, kdo by si v minulosti zahrál nejvyšší soutěž? Při přímém postupu by si extraligu zahrály například Kralupy, vrátila by se do nejvyšší soutěže Jihlava. Naopak by minimálně na rok vypadly z extraligy například Vítkovice, které zachraňovaly svoji extraligovou existenci právě v duelech s Jihlavou, či Karlovy Vary. Před letošní sezónou tento osud skutečně potkal Kladno, se kterým se v baráži Liberec obdivuhodně vypořádal a zajistil si právo na účast v extralize. Postoupit do extraligy přes baráž dokázalo naposledy před Liberecem Znojmo, které v sezóně 1998/99 poslalo o soutěž níž Duklu Jihlava.


HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
změny v kádru úspěšnost Liberec
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Liberečtí deklarovali již po vítězné baráži, že chtějí dát rozhodně příležitost hráčům, kteří si účast v extralize vybojovali. I proto je možné zaregistrovat pouhé dva odchody z kádru nováčka.

Do Ústí nad Labem zamířil Jan Boháč a do téhož města jej doprovodil Lukáš Paleček. Tím výčet odchodů z kádru Tygrů končí.

Loni prvoligové mužstvo bylo přeci jen potřeba doplnit o hráče se zkušenostmi s extraligou. V Pardubicích se naskytla příležitost získat Stanislava Procházku, který je dnes již Tygrem. U regionálního souseda v Litvínově si Liberečtí vyhlédli Vojtěcha Kubinčáka a ze Sparty se vrátil dřívější hráč Tygrů Václav Novák. Jako výrazná opora se prozatím jeví loňský útočník Slovanu Bratislava Radoslav Kropáč, který se nyní objevuje na předních místech tabulky střelců. Doslova „pecku“ si přichystalo vedení Liberce na závěr léta. Když se nehodl Michal Straka CSKA Moskva, hodlal se plzeňský odchovanec a dlouholetý útočník Keramiky Plzeň vrátit do české extraligy. Na angažmá se domluvil v Liberci a zastává zde pozici centra prvního útoku. Michal Straka se tak poprvé v české extralize postaví proti svému mateřskému klubu Keramice Plzeň! “Určitě to utkání bude zvláštní tím, že zde bude hrát Michal Straka, kterého jsem si tu přál mít. Znám ho povahově, co vše dokáže pro své spoluhráče udělat bez nějakých řečí,“ netají se svými pocity kapitán Plzně Josef Řezníček. Ještě před bratrem slavného Martina získali Liberečtí na hostování dalšího plzeňského odchovance brankáře Zdeňka Šmída, který je však v současnosti kmenovým hráčem Karlových Varů. Extraligové zkušenosti v dresu Plzně získával další hráč Liberce, Mojmír Musil, který se byl největší osobností loňského kádru a tahounem Tygrů při jejich cestě do nejvyšší soutěže. Spojitostí mezi Plzní a Libercem je tedy nezvykle mnoho a dodávají dnešnímu utkání na prestiži.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Falta – Jan Kudrna, Kočí, J. Moravec, Holub, M. Beránek, Krstev – Kropáč, M. Straka, Rozsíval – V. Novák, Plodek, S. Procházka – Kábrt, Hájek, Jiří Kudrna – Jankových, Musil, Kubinčák

Trenér: Josef Jandač

ÚSPĚŠNOST LIBERCE:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 70
počet využitých: 12
úspěšnost: 17,14 %
počet oslabení: 61
počet ubráněných: 10
úspěšnost: 83,6 %

Střelba

Na hřištích soupeřů

celkový počet střel: 427
počet branek: 36
úspěšnost: 8,2 %
počet zápasů venku: 6
bilance: 2 – 0 - 4
bilance v %: 33 - 0 - 66

LIBERECKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Kropáč - 8
Nejvíce nahrávek M. Straka - 8
Nejlepší v +/- Jan Kudrna - 4
Nejlepší obránce Jan Kudrna 6 – (2+4)
Nejtrestanější hráč Krstev - 30

Produktivitě Liberce vládne Radoslav Kropáč

Slovenský útočník byl již loni jedním z nejproduktivnějších hráčů Havířova, letos stejnou pozici ovládá v Liberce. Střelecká disponovanost jej vynesla mezi nejlepší střelce extraligy a ziskem 14 bodů se řadí i k nejlépe bodujícím hráčům nejvyšší české soutěže. Pravý křídelní útočník těží ze spolupráce s Michalem Strakou v prvním útoku Liberce.

Nováček jen jménem

Severočeši nebudili příliš důvěry mezi odborníky a leckdo je i přes suverénní vítězství v baráži tipoval na adepta na boje o udržení v extralize. Tygři dávají najevo, že se bude muset nejspíše kandidát na baráž nalézt jinde. V současnosti se pohybují Liberečtí ve středu tabulky s dostatečným bodovým náskokem před beznadějně posledním Femaxem Havířov. Keramici si to uvědomují: ”Rozhodně k utkání musíme přistoupit podle toho, jak si oni stojí v tabulce. Nesmíme na ně koukat jako na druholigové mužstvo, které postoupilo,“ říká rozhodně Josef Řezníček. Podcenění tedy nepřipadá v úvahu. ”To by se nám mohlo vymstít. Když se podíváme na tabulku, tak Liberec o moc bodů méně nemá. Jsou tam zkušení hráči, bude to stejně těžké jako jakékoli jiné utkání,“ odmítá Libor Barta pocit, že proti Liberci vše přijde samo.

Hra Bílých Tygrů se líbí

Páteční hosté keramiky se prezentují pestrou hrou, nápaditostí, plynulým přechodem přes střední pásmo, stejně jako nepříjemnou obranou. Jejich hru již veřejně pochválilo několik extraligových hráčů i trenérů. “Myslím, že hrají velice dobře, s velkou obětavostí, ve velkém tempu. To je velká deviza mužstva,“ říká zkušený Josef Řezníček. Postup Liberce do nejvyšší české hokejové soutěže tedy vypadá jako příjemné oživení.

Mužstvo v nejlepších letech

Průměrný věk libereckého mužstva je necelých 25 let. V mužstvu jsou dva třicátníci. Jedenatřicet let je středním útočníkovi Michalu Strakovi, který je zároveň s 525 starty v nejvyšší soutěži nejzkušenějším Tygrem. O rok mladší je střelec Vítězslav Jankových. Přesně v den utkání bude své 29. narozeniny slavit obránce Liberce Aleš Vála.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

KERAMICI NA ŠPICI TABULKY

Josef Straka překonává
Marka Pince.
Na severní Moravě se letos keramikům moc nedaří. Po porážkách ve Zlíně a Havířově, pro který to je doposud jediné vítězství, zamířili na led Vítkovic. Vicemistr se nenacházel v dobrém rozpoložení a úvod zápasu naznačil, že by mohli Plzeňané z útlumu ostravských hokejistů body vytěžit. Málo vídaná smršť v posledních deseti minutách však vzala jakékoli myšlenky na bodový zisk a poslala Keramiku Plzeň domů s debaklem 6:1.

Napravit dojem ze hry a výsledků mohli keramici v duelu s aktuálně druhým týmem tabulky Litvínovem. Ten přijel již bez Šlégra i Ručinského. Severočechy načal svoji první letošní brankou Jan Švík, jeho úspěšné trefě předcházela úspěšná spolupráce celé čtvrté lajny. Střelecky se dokázal více prosadit první útok. Dušan Andrašovský a Josef Straka získali pro Plzeň náskok 3:0. Stejně jako s Karlovými Vary či Slavií se však museli fanoušci o výsledek bát až do posledních chvil.

V Pardubicích však bylo od počátku jasno. Sterilní hra Západočechů nemohla vzdorovat tlaku perníkářů a překonat ve skvělé formě chytajícího Adama Svobodu. Přestože jsou Pardubice aktuálně vedoucí tým tabulky, podobné výsledkové „úlety“ se k ambicím Keramiky určitě nehodí.

KANADSKÉ BODOVÁNÍ

Více než na individuální statistiku se zaměřme na příspěvky jednotlivých útoků. Jejich pořadí podle součtu bodových zisků jednotlivých členů přesně odpovídá pořadí, v jakém nastupovali v poslední době jednotlivé útoky na led.

Útok Složení Branky Asistence Celkem
1. Dvořák, Straka,
Andrašovský
10 11 21
2. Duda, Krátoška,
Matějovský
9 10 19
3. Štefanka, Voskár,
Volák
6 4 10
4. V.Král, Švík,
Adamský
2 ¨2 4

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Barta - Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Vlček, Vobořil, M. Výborný - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - Štefanka, Voskár, V. Král - Volák, Švík, Adamský

Nastoupí tedy Radek Duda? “Utkání v Pardubicích jsem raději vynechal, neboť jsem přešel dvě lehčí chřipky a po utkání s Litvínovem mě to skolilo. Teď už se cítím naprosto v pořádku a budu připraven nastoupit,“ uklidnil fanoušky Keramiky pravý křídelní útočník.

Plzeň prožila úspěšný vstup do sezóny

Hokejisté často vyzdvihují význam úspěšného startu do nové sezóny, prostě „chytit“ začátek. Keramikům se to podařilo, a to velmi úspěšně. Zatímco loni keramici těžce bojovali sami se sebou, letos se usadily za týmy na úplné špici tabulky, z plzeňského zimního stadionu vytvořili nedobytnou tvrz a nejnavštěvovanější stadion v ČR. Průměrná divácká návštěva se již vyšplhala na 7 200 diváků!

Jan Švík se poprvé trefil

Hledal-li by se v týmu Keramiky Plzeň asi nejvytíženější hokejista, byl by jedním z velkých favoritů Jan Švík. Dvacetiletý útočník je velkou oporou juniorského týmu Plzně, ve kterém střílí branky jak na běžícím páse. Plzeňský centr se úspěšným zakončením souhry s Králem a Adamským poprvé zapsal do střelecké listiny. Na tento okamžik čekal devět soutěžních utkání, ze svého úspěchu měl tedy i proto obrovskou radost. Na stejný moment čeká z útočníků již jen Martin Adamský.

Keramika Plzeň, mužstvo dvou tváří?

Keramici sice učinili plzeňský zimní stadion nedobytnou tvrzí, jako nebe a dudy však vypadají výsledky utkání doma a venku. V posledních dvou zápasech na stadionech ve Vítkovicích a Pardubicích keramici inkasovali celkem 11 branky a pouhou jedinou dokázali díky individuální akci Josefa Straky vstřelit. Zatímco ve Vítkovicích utekl Plzeňanům konec, v Pardubicích naopak začátek. Možno reparátu mají hokejisté Plzně v 15. kole na ledě Znojemských Orlů.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Jelikož se v této statistice na místě všech údajů objevují nuly, podívejme se spíše na hokejovou cestu Liberce mezi českou hokejovou elitu.

Do druhé nejvyšší soutěže vstoupil Liberec po úspěšné baráži v roce 1995/96. Ve svém pemiérovém ročníku v první lize skončil na třináctém místě a v jeho sestavě figuroval i současný hráč Keramiky Plzeň Jaroslav Špelda. V dresu Liberce sehrál tento obránce i další ročník první ligy, který vyhrály Karlovy Vary a Liberec obsadil devátou příčku. Výrazný posun prožili Severočeši v sezóně 1997/98, skončili druzí za vítězným Znojmem, za které mj. chytal současný brankář Liberce Pavel Falta! Jihomoravané vyhráli i následující ročník 1998/99, to však již sledovali Liberečtí z uctivé vzdálenosti, obsadili až 12. příčku. Barvy Severočechů v této sezóně hájil další současný obránce Keramiky Plzeň, Martin Výborný. Odehrál 50 utkání a získal 11 bodů (3+8).

V sezóně 1999/00 hráli již Liberečtí pod novým logem i názvem – HC Bílí Tygři Liberec. Jako největší favorit vstupovali hokejisté Liberce do play-off první ligy v sezóně 2000/01. Vyhráli základní část, ale o právo účasti v extralize se nakonec utkal s Karlovými Vary severočeský soused z Chomutova. Ovšem do následující sezóny 2001/02 se podařilo v Liberci sestavit velmi silné mužstvo, které pod taktovkou nejmladšího, nyní již extraligového trenéra Josefa Jandače prošlo do baráže a v ní převálcovalo Kladno.

STATISTIKY ZÁPASŮ LIBERCE V EXTRALIZE

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 5
Průměrný počet diváků 4691
- venku 4224

Nejtrestanější hráč

Třicet trestných minut nasbíral doposud obránce Liberce Angel Krstev. Méně jak polovinu odseděl na lavici trestů Stanislav Procházka, celkem 14.

LIBEREC V EXTRALIZE
Liberec-Litvínov
Slavia-Liberec
Liberec-Č.Buď.
Vsetín-Liberec
Vítkovice-Liberec
Liberec-K.Vary
1:4
1:3
4:1
6:3
4:5
4:2
Pardubice-Liberec
Liberec-Znojmo
Sparta-Liberec
Liberec-Zlín
Třinec-Liberec
Liberec-Havířov
1:0
3:2
4:3
5:3
6:2
2:2

Tyto výsledky vynesly Liberecké na současné desáté místo se ztrátou čtyř bodů na dvojici Plzeň, Znojmo na čtvrtém, resp. třetím místě.