Motor v extralize

České Budějovice zpět mezi elitou!

Plzeň - Sportovní sezóna 2019/20 musela být z důvodu pandemie nového typu Koronaviru předčasně ukončena. Play-off se tak neodstartuje v žádné soutěži. Protože ale byly odehrány základní části, nahrazuje Kladno v extralize Motor.

Cesta tam
Fanoušci Motoru a Škody mají na ten rok zcela rozdílné vzpomínky. 21.4.2013 slavili indiáni v 97. minutě rozhodujícího sedmého finálového zápasu na ledě Zlína zisk mistrovského titulu. Ještě delší duel toho jara předvedli Jihočeši o přibližně měsíc a půl dříve v předkole, kdy z vyřazovacích bojů definitivně vypadli po brance vítkovického Húževky v dokonce 114. minutě. Nikdo ovšem tehdy nemohl tušit, že to byl extraligový zápas na dlouhé roky poslední. HC Mountfield se totiž během jara náhle přesunul do Hradce Králové, s ním hráči, kostka z nad ledu, ale ne duše. Ta zůstala žít dál, nakonec pod staronovým názvem o soutěž níže.   

V úvodní sezóně v první lize - 2013/14 - mužstvo dokonce obhajovalo svou prvoligovou příslušnost. O rok později již z toho ale byla baráž, ovšem v konkurenci pražské Slavie, Chomutova a Olomouce úspěch nepřišel. Před čtyřmi lety velká očekávání zhatila vlna zranění v play-off, lazaret tak po vyřazení 0:4 od sešívaných skončil již v semifinále.

V následující sezóně Motor ovládl základní část WSM Ligy o čtyři body před Jihlavou. Ve čtvrtfinále si hladce poradil s Přerovem a povedla se i odveta za předešlý rok proti Slavii. Poslední krok se ale opět udělat nepodařilo – Pardubice svou extraligovou příslušnost uhájily a pouze Jihlava vystrnadila Karlovy Vary. Velké zklamání přišlo i předloni, když po základní části byla pouze právě Energie úspěšnější, konkrétně o osm bodů. Havířov v prvním kole uspěl pouze v jednom utkání, jenže stopku Jihočechům vystavilo Kladno Jaromíra Jágra. To v Českých Budějovicích třikrát zvítězilo, doma pak pouze jednou ztratilo.

Loňskou základní část první ligy ukončili Jihočeši na třetí pozici za Jihlavou, Vsetínem a před Kladnem. Ve vyřazovacích bojích si smlsli 4:1 na zápasy na Přerovu a 4:0 na Slavii, pouhých pět získaných bodů v baráži z dvanácti utkání ale opět radost nepřineslo.

A zase zpět
Následně již začala letošní velká jízda. Po létě by ji ale v takové dominanci očekával málokdo. České Budějovice sehrály osm přípravných duelů a zaznamenaly pět nezdarů. Čtyři z toho po základní hrací době - s Plzní, v Brně, v Linci a s Chabrovskem. A pozor! V lize v osmapadesáti kolech rovněž pouze čtyřikrát nebodovali! Vraťme se ale ještě před start soutěže. Nezdar byl ještě zapsán v nájezdech na půdě Lišek z Lausitzeru, výhry pak se stejným soupeřem v odvetě, stejně pak s Lincem a dále s Pavlodarem.      

A pak již začala Chance liga. První utkání výhra 3:2 s Třebíčí, druhé 7:1 v Kadani, třetí 9:1 s Ústí nad Labem... Nejvyšší vítězství? 12:1 s pražskou Slavií. Výsledek? Jihočeši opanovali soutěž o neuvěřitelných 44 bodů! Svěřenci kouče Prospala v 58 kolech ve čtyřech případech odcházeli z ledu s prázdnou, ve stejném počtu brali alespoň bod, jednou brali dva a jinak? Bez ztráty kytičky!   

Druzí byli Přerovští, kteří dokázali Motor dokonce z šesti vzájemných střetnutí dvakrát porazit. Třetí Vsetín již dostal ve všech šesti duelech naloženo. Celkové skóre? 269:124. Jihočeši se tak pyšnili průměrem 4,6 vstřelené branky na utkání a pouze 2,1 obdrženými. Ofenzivní styl hokeje kvitují i fanoušci.     

V uplynulé sezoně činila průměrná návštěvnost 5843 diváků, což je dokonce nejvíce ze všech týmů mimo nejvyšší soutěže v celé Evropě. V případě extraligy by tento počin stačil na krásné sedmé místo. Druzí skončili v Chance lize Vsetínští s návštěvností prakticky poloviční.

Motor se rovněž pyšnil nejlepšími početními výhodami, když využil s úspěšností 24,70% prakticky každou čtvrtou. Hra v oslabení byla až pátá (84,21%), avšak v nich nasázelo mužstvo největší počet branek ze všech - dvanáct. 909 celkových posbíraných trestných minut je po Kadani, Litoměřicích a Slavii čtvrtá nejvyšší suma, ta zblokovaných střel zase po Porubě druhá.  

Nejlepšími střelci soutěže se stali Martin Kadlec z Litoměřic a Lukáš Žálčík z Prostějova (oba 32). V dresu Českých Budějovic to byl Zdeněk Doležal (25) před parťákem Janem Veselým (24). Právě tím, kdo v létě jako jediný ve vzájemném utkání proti Plzni skóroval. Nejproduktivnějším hráčem se stal Petr Kafka z Frýdku-Místku, jenž konta soupeřů zatížil rovnými sedmdesáti body (23+47). Šestý byl hráč Motoru Pavel Pýcha (13+47) s o deset bodů menším zápisem. A pozor! Jedná se o obránce. V zádech pak měl spoluhráče Martina Nováka s další osmibodovou ztrátou (16+36). Mezi gólmany vytáhl nejvíce úspěšnost zákroků Zubr Lukáš Klimeš, konkrétně na 94,22 %, hned za ním skončil Jihočech Milan Klouček (93,06 %). Ten se o minuty v brankovišti podělil s Janem Strmeněm, který skončil na hodnotě 90,91%.      

Vše z pozice lodivoda vedl bývalý vynikající hráč Václav Prospal, který se navíc rozhodl prodloužit s klubem smlouvu o další rok. Ten se tak v letošní sezoně stal sedmým trenérem, který dokázal na lavičce českobudějovického týmu postoupit do nejvyšší soutěže. Společně s legendárním Vlastimilem Hajšmanem je jediným v historii, kdo to dokázal jako hráč i trenér. V extralize ho čeká vůbec první sezona v trenérské pozici. Asistentem zůstává Aleš Totter, brankáře bude mít v gesci Stanislav Hrubec, kondiční přípravu Tomáš Cibulka a videorozbory Zbyněk Rýpar.

Motor a Plzeň

Jak jsme již psali výše, poslední sezóna pro Motor mezi hokejovou smetánkou byla pro indiány ta mistrovská. Jak to ale bylo ve vzájemných duelech? Základní část zakončili modrobílí třetí se ziskem 89 bodů, Jihočeši osmí s body šestasedmdesáti.

Na úvod vzájemných zápasů loupila Plzeň na ledě svého soka po výsledku 4:1, když po gólech Baleje, Kratěny, Pletky a Jeřábka pouze v závěru pokazil čisté konto Mazancovi Prokop. V odvetě se jednalo o větší přetahovanou, rozhodnout dokonce musely až nájezdy. V nich zapsal vítěznou trefu Kovář, který zároveň v 57. minutě přihrával na vyrovnávací trefu Johsnona, první střelecký zápis zaznamenal Pletka. Hosté se prosadili po spolupráci Hanzal - Prospal - Kotalík a poté se prosadil Langhammer.

I dotřetice uspěli Západočeši. Ti sice po dvou trefách Michálka prohrávali 0:2, ovšem Vlasák, dvakrát Kovář a Kašpařík duel dokonale otočili. Poslední vzájemný extraligový souboj body dělil. V základní hrací době se prosadili pouze Dej a Kovář v poslední minutě, nájezdy rozsekl Šimánek.

A jaké jsou poslední extraligové sestavy tohoto duelu? Na straně Plzně bojovali Mazanec - Slovák, Hanzlík, Havíř, St. Pierre, Mozík, Frolo - Vampola, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Balej, Kašpařík, Johnson - Sedláček, Lev, Hollweg, v dresu Motoru: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Knotek, Langhammer, Květoň - Rousek, Červený, Luňák.           

Po přesunu extraligy do Hradce Králové se Jihočeši a Plzeňští potkali v rámci přípravy osmkrát. V rámci přípravy na sezónu 2015/16 doma uspěli Západočeši 2:1, do černého pálili Lev, Hollweg a na druhé straně Marek. O léto dříve modrobílí v Plzni nezvládli nájezdy, v odvetě na ledě soupeře ale zvítězili 4:1. Předloni se již pomyslné body dělily rovnoměrně – Motor padl 2:4 a zvítězil 6:1. A pak tu máme loňský rok. Na úvod letních přípravných duelů domácí indiáni nezaváhali 4:1 a v odvetě po velké bitvě se radovali po výsledku 3:2. V létě rok 2019 z toho byl pouze jeden duel a pro indiány vítězný - 2:1. Do černého zamířil Veselý na straně jedné a skóre otočili Přikryl a Vlach.