Extraliga dorostu

Dorostenecká extraliga zná své systémy pro následující roky!

Plzeň - Téma zúžení mládežnických soutěží je na stole již dlouho. Různé varianty se probírají sezónu co sezónu, navíc vloni na jaře do již vržených kostek zasáhl koronavirus.

Nyní se zdá, že je definitivně jasno. Prezident Českého svazu ledního hokeje zaslal klubům sedmnáctého ledna letošního roku sdělení, ve kterém se jasně podoba i dorostenecké extraligy popisuje.  

Aktuálně tuto nejvyšší soutěž u nás hraje rovných třicet celků. Západočeši stihli v novém ročníku pouhých pět střetnutí, čtyřikrát vyhráli, jednou brali alespoň bod a jsou třetí. Na vedoucí Karlovy Vary ztrácejí dva body, mají ale dva duely k dobru. Jenže od desátého října soutěž stojí. 

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno  

Dle slov Tomáš Krále se předpokládá, že i v příští sezóně soutěž odehraje stejný počet mužstev - tedy třicet. Ale! V ročníku 2022/2023 bude nový počet účastníků již pouze čtyřiadvacet. Šest nejhorších týmů tak přímo sestoupí, navíc další dva budou hrát baráž. Až osm klubů tak může dorosteneckou extraligu opustit. 

Ještě dodejme, že zúžení by se ve stejném roce mělo týkat i dalších soutěží. Z aktuálních dvaceti týmů by tuzemskou nejvyšší juniorskou soutěž mělo hrát čtrnáct, stejně tak jako Tipsport extraligu a Chance ligu.