Ohlasy HPK

Kvůli vzájemným zápasům je moc dobře, že jsme prodloužení opět zvládli, těší Petra Straku

První zápas proti HPK Hämeenlinna rozhodl Petr Straka v prodloužení, stejně si počínal i kapitán Milan Gulaš na ledě finského mistra, který vystřelil Škodovce další dva neskutečně cenné body. Prvně jmenovaný se rozpovídal po duelu na severu Evropy.

Oba duely proti finskému mistrovi byly nesmírně náročné, indiáni z nich nakonec urvali čtyři zlaté body. „Myslím, že oba zápasy měly vysoké tempo a kvalitu. Jediný rozdíl, který bych viděl, že jsme v Hämeenlinně tolik nevyužívali šance, tvrdí útočník Petr Straka. Další rozdíly mezi oběma střetnutími našel záhy: „Paradoxně si myslím, že ve Finsku měly oba týmy větší šance než v Plzni, ale u nás skončil 4:4, tady to bylo 1:1. Oba gólmani byli excelentní, i na druhé straně, to byl ten zásadní rozdíl.“ 

Výhodou pro Hämeenlinnu mohly být i rozměry kluziště. Na finském stadionu totiž na indiány čekalo pověstné letiště, to Petr Straka ihned po nástupu na led zaznamenal. „Hned jsem si toho všiml, všechno je tu hrozně daleko. I když jsem bruslař, tak by mi to nemělo tolik vadit, ale občas jsem si říkal, že už jsem na to možná trochu starej, aby bylo všechno tak moc daleko,“ říká s úsměvem útočník s číslem 23. „Myslím si, že rozměry v Plzni jsou tak akorát, Finové zase na takovém letišti umí hrát, mají na tom postavený systém. Hrají do šířky, umí si dobře přihrát do jízdy a pokud někdy ztratíte krok, tak se to hrozně špatně zastavuje. Bylo to ve hře i vidět, několikrát šli sami na bránu,“ dodává Straka. To potvrdil v rozhovor i gólman Dominik Frodl, hokejisté finského týmu nestříleli zběsile z každé pozice, ale snažili se na širokém kluzišti vykombinovat ještě lepší pozice.

Škodováci si nakonec v utkání zahráli jedinou početní výhodu, která mohla být střelecky zakončená. Do přesilovkové formace byl zařazen i Petr Straka a během rychlého ťukesu napálil brankovou konstrukci, jak sám popsal: „Byl jsem trochu nervózní, že musím jít na buly, na to obvykle nechodím. Snažil jsem se to uhrát, Pourák dobře vystartoval po puku, ten jsme získali. Měli jsme tam pár střel, Guli mi pak krásně přihrál na střed, naslepo jsem vypálil, nakonec jsem trefil tyčku zvenku. Byla to škoda.“

V duelu se nakonec vystřídali oba gólmani indiánů. Jaroslav Pavelka zápas načal, počínal si fantasticky, inkasoval jen jednou a zlikvidoval řadu ošemetných pokusů HPK. Pak ale musel kvůli zdravotním problémům z utkání odstoupit, do těžké pozice se tak dostal střídající Dominik Frodl, jenž putoval do brankoviště. „Na střídačce se na to tolik neupozorňovalo, ale myslím si, že máme natolik zkušený tým, abychom si to uvědomili sami, že musíme pomoci. Po jejich gólu a střídání našich gólmanů finský tlak trochu opadl. Dominik to zvládl perfektně, poradil si se vším výborně. Oba brankáři chytali excelentně, doufám, že Jarda Pavelka bude v takovém stavu, aby mohl zase co nejdřív do brány,“ doufá Petr Straka. Frodl zamířil do brány ve 47. minutě zápasu, hned si připsal těžký zákrok lapačkou a poradil si i se samostatným únikem soupeře. Ani jednou neinkasoval.

Krátce po konce základní hrací doby si Petr Straka uvědomoval důležitost následujících minut: „Přemýšlel jsem nad tím, hlavně potom před prodloužením jsem si říkal, že by bylo super, kdybychom kvůli vzájemným zápasům vyhráli. Je moc dobře, že jsme to zvládli, máme oproti nim vzájemný zápas navrch.“ Již po sedmnácti sekundách přisoudil Plzni druhý bod kapitán Milan Gulaš, nejproduktivnější hráč celé CHL, který je nezastavitelný. A také: „Výborný jako vždycky! Pro sebe jsem si říkal, jemu radši ne, že si po dnešku trochu zhoršil bodový průměr, třeba to zase dožene v sobotu,“ směje se Straka, který po prvním duelu oblékl dres s nápisem Top Scorer na zádech. Ten už nyní patří řádícímu Gulašovi. „Malinko mi utíká, měl bych zabrat. Je to těsné! Bude to ještě fuška,“ uzavírá s dalším úsměvem Petr Straka.