9. TŘÍDA V AKCi

Lockdown a devátá třída

Plzeň - Již rok trvá celosvětová pandemie nového typu koronaviru, kromě běžného života samozřejmě postihla i ten sportovní.

Nevyhnula se ani plzeňským žákům deváté třídy. Ti po letní přípravě nejprve završili blok přípravných duelů, celkem jich stihli osm. Padli pouze jednou - s Karlovými Vary 3:6 na závěr náročného týdenního soustředění. Poté ještě remizovali v Liberci 6:6 a s jihočeským Motorem 5:5, výhru naopak slavili na ledě Energie 12:2 a v generálce 8:3, s Třemošnou 6:2, s Tygry 6:1 a v mezinárodní konfrontaci s Mannheimem 5:3. 

V minulé sezoně mladé pušky bojovaly v lize v Jihočesko-pražské skupině s dalšími devíti soupeři systémem každý s každým třikrát. Letos se herní formát pozměnil, 52 mužstev bylo rozděleno do šesti skupin, Plzeň se měla utkat systémem doma - venku se čtyřmi pražskými týmy - Spartou, Slavií, Kobrou a Hvězdou. Dále pak ještě s PZ Kladnem, Rytíři Kladno a Třemošnou. Základní část čítající čtrnáct duelů měla skončit na začátku prosince a následovat pro nejlepší čtyři nadstavba, kdy na základě územního principu měly vzniknout tři skupiny po osmi týmech, předešlé výsledky se nezapočítávají. Podobný princip by platil i pro umístění ve druhé polovině tabulky. Jenže zápasy se stihly jen čtyři - modrobílí skolili 3:2 pražskou Spartu, 26:1 naložili PZ Kladnu a 6:2 Hvězdě. 3:8 poté nestačili na Slavii. 

„10. října jsme byli naposledy na ledě. Následovalo uzavření vnitřních sportovišť, v té době jsme trénovali na skupinky maximálně po šesti lidech, dle vydaných vládních opatření. Poté přišla další zpřísněná opatření a došlo k snížení počtu na pouhé dvě osoby,“ popisuje hlavní trenér Tomáš Pejchar.

Jenže situace ohledně nemoci COVID-19 se v naší zemi nelepšila, vláda tak musela sáhnout prakticky k tvrdém lockdownu. „V tu chvíli jsme najeli na pravidelné online tréninky pomocí aplikace Microsoft Teams, kde jsme se s kluky "scházeli" alespoň pomocí obrazovky a nadále trénovali v domácích podmínkách. K tomu jsem hráčům vždy zaslal i běžecké plány, které museli plnit a zasílat report pomocí různých aplikací. Navíc jsem na každý týden vypsal i takzvanou challenge, kde kluci mohli navzájem poměřit svoje síly. Toto období bylo velmi dlouhé a trvalo šest týdnů,“ nastiňuje situaci prakticky druhé suché přípravy v sezóně lodivod deváťáků.

Jeho svěřenci se ovšem situace zhostili na výbornou, čímž si i vysloužili velkou pochvalu: „I když jsme měli zavřený zimní stadion, tak kluci nezaháleli a pracovali velmi svědomitě. Chtěl bych je touto cestou ještě jednou pochválit.“

Jen co to pravidla umožnila, vyrazili hokejisté na tolik potřebný led, aby svou dřinu zúročili v pohybu a prostředí tak blízkém. „Na začátku prosince loňského roku došlo k uvolnění vládních opatření a opět jsme začali tréninky na ledě. V té době bylo umožněno trénovat ve vnitřních prostorech v počtu 10 osob. Tréninky jsme tedy měli rozdělené na dvě skupiny, abychom splnili opatření. První skupina začala blokem v tělocvičně a poté následovala tréninková jednotka na ledě, po které šla na led druhá skupina a následovala opět tělocvična. Tato doba byla velice náročná na organizaci a hladký průběh tréninkových jednotek. Museli jsme vždy reagovat velmi rychle. Takto jsme fungovali necelé tři týdny. Přišlo další omezení, konkrétně na 6 sportujících osob, a to pouze na venkovních sportovištích, zimní stadion tedy nepřipadal v úvahu. Ihned jsme zareagovali a tréninkové jednotky upravili. Využili jsme nedalekého otevřeného kluziště ve Stříbře. Naše dny poté vypadaly následovně. Kluci byli rozděleny do čtyř skupin po pěti hráčích, následoval hodinový trénink na venkovních sportovištích, které jsme mohli využít: hřiště, střelnice a venkovní posilovna. Po této tréninkové jednotce dvě skupiny odjížděli směr Stříbro, kde proběhla tréninková jednotka na ledě. Ledová plocha byla rozdělena na dvě menší a zde jsme trénovali opět na skupinky. Je zcela zřejmé, že program byl dlouhý a náročný, ale všichni jsme byli rádi, za každou minutu strávenou společně. V tomto režimu jsme nefungovali moc dlouho a po necelých deseti dnech přišlo ještě tvrdší opatření,“ říká Tomáš Pejchar, který tehdy věřil, že soutěže by se měly rozběhnout v průběhu ledna. 

Jenže přišlo tvrdé zamknutí nejen sportovního života, na pořad dne tak muselo i předčasné ukončení všech mládežnických soutěží. Následovaly opět online tréninky, které bohužel trvají do dnes. Začátkem února byl oznámen konec mládežnických soutěží a v klubu došlo k posunutí ročníků. Velice je mi líto ročníku 2006, který měl před sebou vrchol mládežnického trénování v podobě možného mistrovství republiky, republiky krajů a akcí projektu VTM. S kluky plánuji řádné ukončení sezony, samozřejmě až to doba umožní. Momentálně trénujeme s kluky ročníku 2007 pomocí online tréninku, každé pondělí, středu, pátek. V úterý a čtvrtek posílám klukům běžecké plány, které plní individuálně. Součástí tréninků jsou i individuální výzvy,“ popisuje. 

„Závěrem bych chtěl apelovat na všechny mladé sportovce, aby nezlenivěli, každý den na sobě pracovali, šli si za svými cíli, hledali pozitiva a využili svůj čas a potenciál naplno,uzavírá.