Podpora města

Město Plzeň podpoří extraligový HC Škoda Plzeň třemi miliony korun

HC Škoda Plzeň v druhé polovině března požádal o schůzku a vytvoření pracovní skupiny s cílem probrat možnosti dlouhodobé a systémové podpory klubu výhledově na 5 let. Uvedl, že absolutní část podpory, kterou do té doby klub od města čerpal, byla výhradně určena na sportovní činnost mládeže. A-tým klubu zůstával zcela stranou.

„Neumím si představit naše město bez extraligového týmu, jakým je HC Škoda Plzeň. A když bylo zapotřebí pomoci, neváhali jsme plzeňské Indiány podpořit, byť dopady pandemie budou pro naše město těžké. Obrovské poděkování patří Martinu Strakovi za všechno, co všechno pro plzeňský hokej udělal,“ uvedl Martin Baxa, primátor Plzně. Stal se tak prvním primátorem v historii města, za jehož vedení město Plzeň podpořilo profesionální hokej.

„Skupina hledala možnosti, jak klubu pomoci mírnit dopady koronavirové krize a jaké jsou možnosti veřejné podpory podle směrnic Evropské unie. Bylo navrženo poskytnutí dotace v režimu ‚de minimis‘ neboli podpory malého rozsahu, která reálně neovlivňuje hospodářskou soutěž. Částka tří milionů korun je v limitu režimu ‚de minimis‘,“ vysvětlil první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký.

„Jednání s vedením klubu byla vždy velmi korektní. Ukázali nám transparentně účetnictví. Mají třetí nejnižší rozpočet ze všech klubů v extralize. Samotný klub už snížil své náklady na nejnižší možnou hranici. Snížil hráčům po dohodách odměny a platy o sedm milionů korun, provoz zredukoval o stejnou sumu. Hokej, fotbal i házená přinášely městu v posledních letech hodně radosti a teď, když se ne vlastní vinou dostaly do úzkých, by jim město mělo pomoci,“ zdůraznil pomocný krok města radní města pro oblast ekonomiky David Šlouf.

„Chtěl bych zastupitelům města Plzně a vedení obchodních společností Vodárna a.s. a Plzeňská teplárenská a.s. poděkovat za tento vstřícný krok. Bereme ho jako nadějný start dlouhodobé spolupráce a podpory. Rovněž bychom chtěli poděkovat Romanu Zarzyckému, který se snažil zkompletovat požadavky všech profesionálních klubů ve městě,“ řekl Martin Straka, generální manažer a majitel HC Škoda Plzeň. „Největší poděkování patří panu primátorovi Martinovi Baxovi za zprostředkování klíčových jednání se všemi aktéry, na kterém zcela jasně vyjádřil vůli města, v této složité situaci, našemu klubu maximálně pomoci. Velice si vážíme toho, že se město Plzeň zařadilo mezi naše významné partnery po bok našich sponzorů a fanoušků.“