Sezóna juniorů

Plzeňští junioři navázali na titul již druhým bronzem! Trenér Černý: Vyřazení mrzelo, ale bronz je úspěch!

Plzeň - Stejně jako před rokem a stejně jako A-tým, i junioři vybojovali v letošním ročníku bronzové medaile.

Dlouhou cestu ušli plzeňští junioři v této sezóně. Nejprve opanovali první část soutěže - ve skupině A se Slavií, Litvínovem, Chomutovem, Karlovými Vary a Kladnem Škoda získala šestačtyřicet bodů a díky vybojované pozici v první trojce se kvalifikovala do skupiny o pořadí v play-off.

V ní Plzeň čekaly České Budějovice, Vítkovice, Třinec, Sparta, Slavia, Salzburg, Pardubice, Litvínov, Liberec, Kometa Brno a Vsetín. V nejlepší skupině soutěže se modrobílí opět neztratili, o pouhý bodík skončili za třetím Třincem, o tři za druhými Vítkovicemi a o sedm za Spartou.

Poté se všechny tyto týmy, plus čtyři nejlepší celky z druhé skupiny, které před tím neproklouzly dál po první části soutěže, probojovaly do pomyslného osmifinále play-off. Šestnáct celků se rozmístilo do čtyř skupin po čtyřech a čekalo je šest zápasů pravdy. Jen dva nejúspěšnější vždy postoupily do čtvrtfinále play-off, které se již hrálo standardním formátem.

Západočeši se utkali s pátým Brnem, dvanáctým Vsetínem a nejúspěšnějším celkem druhé skupiny Karlovými Vary. Nakonec skupinu zcela opanovali, ani jednou neodcházeli z ledu bez bodu a vybojovali ze všech čtvrtfinalistů nejvíce bodů. Nejméně jich vyválčil Vsetín, celky se tak znovu potkaly. Další dvojice tvořily Třinec s Vítkovicemi, Liberec se Spartou a Chomutov se Slavií. 

Indiáni svedli tuhé boje, defenzivní styl hokeje Vsetína útočnému mužstvu příliš neseděl a všechny duely skončily o gól, pouze rozhodující o dva. Poté čekala na Západočechy další výzva - pražská Sparta, suverén sezóny. Série se hrála již pouze na dva vítězné zápasy a začínalo se na ledě hůře umístěného týmu před play-off. Pražané v letošních duelech ovládli oba vzájemné zápasy - 7:4 a 3:2 v samostatných nájezdech. A postoupili i do finále. Přestože doma na úvod série prohrávali, nakonec uspěli v prodloužení 4:3. Modrobílí odpověděli 3:2 a v rozhodujícím střetnutí dvakrát byli v trháku, Pražané ale zápas zremizovali minutu před závěrečnou sirénou a nakonec vše rozhodly nájezdy. Paradoxem zůstává, že ve třech zápasech Plzeň vydřela pět bodů, její soupeř čtyři.

Favorit ročníku nakonec ale k titulu nedokráčel, dvakrát byl nad její síly Třinec. Mladí indiáni si tak po roce opět na svůj krk pověsili bronzové medaile, navíc s mistrovským titulem před dvěma lety slaví třetí cenný kov v řadě!  
  

Osmifinálové skupiny

Skupina E

(9.)  Bílí Tygři Liberec
(1.)  HC Sparta Praha
(8.)  HC Dynamo Pardubice
(16.) Mountfield HK

Skupina F

(15.) Piráti Chomutov
(2.)  HC Vítkovice Ridera
(7.)  HC Verva Litvínov
(10.) ČEZ Motor České Budějovice

Skupina G

(3.)  HC Oceláři Třinec
(11.) HC Slavia Praha
(6.)  EC Red Bull Salzburg
(14.) PSG Berani Zlín

Skupina H

(4.)  HC Škoda Plzeň
(12.) VHK ROBE Vsetín
(5.)  HC Kometa Brno
(13.) HC Energie Karlovy Vary

Čtvrtfinálové boje

HC Škoda Plzeň vs. VHK ROBE Vsetín        3:2
(1:2, 2:1sn, 3:4, 4:3, 2:0)
Bílí Tygři Liberec vs. HC Sparta Praha    1:3
(4:5sn, 3:1, 3:5, 2:6)
HC Oceláři Třinec vs. HC Vítkovice Ridera 3:1
(4:1, 3:1, 1:2, 6:2)
Piráti Chomutov vs. HC Slavia Praha       3:2
0:3, 3:2sn, 7:2, 0:1sn, 4:3sn)

Semifinálové boje

HC Škoda Plzeň vs. HC Sparta Praha 1:2
(3:4pp, 3:2, 2:3pp) 
HC Oceláři Třinec vs. Piráti Chomutov 2:0
(3:1, 6:1)

Finálové boje

HC Oceláři Třinec vs. HC Sparta Praha 2:0
(4:3pp, 5:3)

Zápasové podrobnosti o sezóně ZDE!

Podrobné statistiky hráčů ZDE!

Rozhovor s trenérem Františkem Černým

Pane trenére, plzeňští junioři vybojovali třetí medaili v řadě. To je jistě úspěch, že?
Bereme to tak, samozřejmě. Je to velký úspěch, hráli jsme s hodně mladým kádrem. Postupem času, kdy převládalo zklamání, protože jsme se Spartou padli v prodloužení a na nájezdy, jsme to docenili.

Jak těžké bylo vybudovat mužstvo po změnách v kategoriích z prakticky tří ročníků?
Měly to všechny kluby stejně. My jsme ale v září viděli, že ostatní celky na mladé hráče, jako my, tolik nespoléhaly. S Petrem jsme se ale domluvili, že mladé chceme zabudovat. Sice to trvalo, hlavně v přípravě vše nebylo podle našich příprav, ale viděli jsme, že to v klucích je a věřili jsme, že to bude dobré a to se potvrdilo. Mladí se ukázali a dokázali, že jsou přínosem do budoucna. My si dávali cíle postupné, věděli jsme, že bude začátek těžký a v závěru se již kluci předvedli v nejlepším možném světle a vydali ze sebe maximum, makali na doraz. Navíc je potřeba dodat, že nám před sezónou odešli čtyři hráči, s kterými námi rázem chybělo 150 bodů.

Jak jste již nastínil, celý systém soutěže je poměrně komplikovaný, týmy různě přicházely o body v průběhu základní části, navíc extraligu hraje 24 celků. Jak na tohle se díváte?
Systém není vůbec dobrý. Je to druhá největší soutěž, když pominu Chance Ligu. Měla by být větší snaha kopírovat extraligu. Nyní tedy dojde ke zúžení, zůstanou víceméně jen Akademie. Prakticky tedy extraligové týmy a to je důležité. Aby byla návaznost mladých hráčů na extraligové A-týmy, které si je mohou kdykoliv stáhnout. Podle mě by se měl kopírovat počet mužstev i herní systém extraligy mužů. Aby byla odehrána stejná porce zápasů a hrálo se čtyřkolově každý s každým. Při zúžení budou hrát opravdu jen nejlepší hráči. Navíc jsme přesvědčení, že semifinále a finále na dva vítězné zápasy a navíc začínat u slabšího, je nedomyšlené. Opravdu lepší celek vzejde ze série minimálně na tři vítězná utkání. Hráči navíc absolvují nejtěžší a nejdůležitější mače sezóny, které je posouvají ve vývoji. Nevidím důvod, proč nehrát i dva dny po sobě, prostor by se na to našel.

Před sezónou mužstvo opustil váš kolega David Bruk a juniory jste vedl s Petrem Kořínkem. Byla spolupráce jiná?
Já s Petrem spolupracoval již dříve v dorostu, tam jsme byli dva roky. Určitě nebyl žádný problém, každý jsme věděli o tom druhém, co od sebe navzájem čekat. Největší problém byl spíše, jak jsme již probírali, spojení tří ročníků. Abychom kluky zabudovali a aby starší, kteří měli být lídři, to nevnímali špatně. Věřím, že se nám to podařilo dobře, nakonec jsme sice nepostoupili do finále, ale bronz bereme.

Jaké máte nyní plány?
Byli jsme ještě párkrát na ledě, teď již máme volno, sezóna skončila. Od května začne nová - tedy drill přípravného období. Pak se začne sestavovat tým, bude určitě opět snaha dát šanci co nejvíce hráčům, aby trenéry přesvědčili, že do týmu patří.

Pane trenére, děkuji za rozhovor!