Změny v kádru indiánů

Přehledně: Odchody a příchody

Tým indiánů před ostrou sezónou 2017/2018 doznal značných změn, o kterých jsme vás informovali v nejkratším možném čase - tedy ihned, jak se udály. Proto vám nyní všechno důležité přinášíme v jednom přehledu pro vaši lepší orientaci v modrobílé kabině.

PŘÍCHODY

GÓLMAN

Novou akvizicí do brankoviště indiánů je Miroslav Svoboda. Gólman, který se v uplynulém ročníku stal jednou z výrazných postav Dukly Jihlava v jejím tažení ve WSM Lize a následné baráži. Odchovanec Vsetína, který v mládežnických kategoriích působil v Třinci, předváděl v minulé sezóně parádní výkony a svoji úspěšnost zákroků dokázal v základní části, v play-off i baráži dostat výrazně nad 92 procent. „Míru jsme si vyhlédli a sledovali jsme jej delší dobu. Je to mladý kluk, který má všechno před sebou. Přichází v podobné fázi kariéry jako byl Machy a věříme, že jej dokáže nahradit a dál poroste,“ říká k příchodu Miroslava Svobody sportovní manažer Tomáš Vlasák.

OBRANA

Novou tvář hlásí defenzivní řady indiánů. Z norského Stjernenu přichází na západ Čech americký zadák Nick Jones, který má za sebou působení v univerzitní zámořské soutěži i v AHL. Sedmadvacetiletý pravák se před loňskou sezónou vydal do Evropy a jeho výkony zaujaly i vedení indiánů. „U kanadských a amerických hráčů jste odkázáni na reference z různých zdrojů. Měli jsme jej v hledáčku, je to vysoký hráč, navíc pravák, kterého jsme potřebovali. Měl by to být hráč, který by měl být významnou posilou,“ uvádí na adresu Jonese Tomáš Vlasák.

ÚTOK

Do útoku indiánů pro novou sezónu přichází celkem pět jmen. Dvě nové a tři staronové. Z Karlových Varů míří do Plzně čtyřiadvacetiletý forward Denis Kindl. Rodák ze Šumperka v minulé sezóně působil v dresu Karlových Varů, za které si během 62 utkání extraligy a následné baráže připsal 9 branek a 19 asistencí. „Denis Kindl je typologicky podobný útočník jako Kuba Lev a když jsme se dozvěděli, že Kuba odejde, tak jsme jej oslovili. Měla by to být náhrada za Kubu a podle nás je v něm také velký potenciál k dalšímu zlepšování,“ říká k nové tváři v útočných řadách Tomáš Vlasák.

Staronovou tváří v útoku pak bude odchovanec plzeňského hokeje Roman Přikryl, který se vrací po vydařeném hostování v Kladně. Za Rytíře odehrál v základní části a následném play-off WSM ligy 61 utkání s bilancí 6 branek a 30 asistencí. V A týmu plzeňských indiánů sehrál 46 duelů, v nichž vstřelil 2 branky a přidal 3 gólové nahrávky.

Do dresu plzeňských indiánů se oblékne i odchovanec Petr Straka, který od roku 2009 nabíral zkušenosti v zámoří, kde si především produktivitou udělal v juniorské QMJHL dobré jméno. Na vlastní kůži si zakusil i NHL, kde v dresu Philadelphie Flyers ve třech zápasech zaznamenal dva kanadské body. „Petr je plzeňský odchovanec, strávil hodně dlouhou dobu v zámoří, kde nakouknul i do NHL. Rozhodl se vrátit zpátky do Evropy a jsme rádi, že se rozhodl jít k nám. Je to bojovník, pracant, který je schopný dávat góly. Věřím, že nám pomůže ve všech činnostech,“ říká k příchodu Petra Straky sportovní manažer Tomáš Vlasák.

Návrat do plzeňské kabiny rovněž hlasí i Milan Gulaš, kterého si fanoušci moc dobře pamatují z titulové sezóny, kdy za modrobílé barvy odehrál takřka celou základní část a připsal si 56 kanadských bodů s průměrem více než bodu na zápas. Jednatřicetiletý útočník se nezříká role lídra, pro kterou do týmu míří, ale jedním dechem dodává: „Tým vždy dokáže více než jedinec!“

I poslední jméno, které sportovní management klubu oznámil, má pořádný břink. Tomáš Mertl podepsal s indiány víceletou smlouvu, a vrací se tak po štaci v KHL zpět na extraligový led. „Je to strašně pracovitý hráč, který umí dávat góly z prostoru před brankou a odvede velké kvantum práce i dozadu. Je to určitě komplexní hráč, na kterého jsme čekali a jsme rádi, že tady bude,“ říká sportovní manažer klubu Tomáš Vlasák. Klub si hodně slibuje i od spolupráce Tomáše Mertla s Milanem Gulašem.

ODCHODY

V kádru indiánů už v nové sezóně nebude pokračovat brankář Matěj Machovský, který se rozhodl vyzkoušet štěstí při zámořském angažmá. Na rok se upsal Detroitu a popere se o šanci zachytat si v nejlepší hokejové lize světa.

Z mateřského klubu odešel také útočník Jakub Lev, který se na smlouvě dohodl s extraligovými Vítkovicemi na víceletém kontraktu. Další z odchovanců, Dominik Kubalík , který se stal dva roky po sobě nejlepším střelcem Tipsport extraligy, bude v nadcházející sezóně hájit barvy týmu Salavat Julajev Ufa v Kontinentální hokejové lize. Jakub Koreis dostal od vedení klubu už v květnu svolení k hledání nového působiště.

Hostování v Plzni skončilo také pro útočníka Tomáše Svobodu, který se vrací zpět do Komety Brno, kde podepsal novou víceletou smlouvu. „U Tomáše je to specifické. Nabídku od nás dostal, ale výhradně z rodinných důvodů se rozhodl vrátit do Brna. Stáli jsme o něj, ale zároveň respektujeme jeho rodinné důvody,“ vysvětluje sportovní manažer Tomáš Vlasák.

V obranných řadách indiánů už v nové sezóně nebudou působit slovenští obránci Tomáš Slovák a Peter Frühauf, kteří si hledají nové angažmá. Stejně tak je tomu v případě slovenského reprezentanta Tomáše Hrnky. Plzeň se rovněž rozloučila s Davidem Němečkem. Odchovanec modrobílých barev se dohodl s extraligovou Mladou Boleslaví.

Ryan Hollweg

U Ryana Hollwega stále platí, že je mezi indiány na zkoušku a bojuje o novou smlouvu. Po vleklých zdravotních obtížích nejen v minulé sezóně si jej trenérský štáb chce prozkoušet a dává mu šanci i v přípravných zápasech. Vousatý ďábel na ledě naskočil už do dvou duelů, v nichž si připsal dokonce jednu vstřelenou branku. „Chci hrát pro tohle město a tyhle fanoušky!" nevzdává se Hollweg své šance mezi plzeňskými bojovníky.