Statistiky TELH

Statistický souhrn: Indiáni dominují v oslabeních, ztrácejí na buly

Základní část letošní sezóny už se pomalu blíží do své poloviny. Při reprezentační přestávce nastal čas na statistický přehled. V čem je Plzeň nejlepší a v čem se naopak může výrazně zlepšit?

Týmové statistiky

Plzeň nasbírala ve dvaadvaceti zápasech 44 bodů a v tabulce se nachází na třetím místě. Západočeši získali 67 % procent možných bodů, v čemž jsou na děleném druhém místě se Spartou. Mezi nejlepší týmy soutěže patří v útoku (3,55 gólů na zápas) i obraně (2,36 gólů na zápas). Škodovka je v obou statistikách třetí.

Ačkoliv se indiáni pohybují ve vrchních patrech tabulky, počet střel na branku ani střel proti Plzni tomu nenasvědčuje. V průměru Západočeši vypálí 27,59 pokusů (12. místo) a na jejich branku letí 28,95 střel (7. místo). Z toho vyplývá, že Plzeň si v zápasech obvykle drží vyšší úspěšnost střelby než její soupeř. V gól promění 12,85 % pokusů, které doletí na branku. Lepší je pouze Třinec s úspěšností střelby 12,99 %.

Škodovce se letos opět daří v nerovnovážném počtu hráčů na ledě. V přesilovkách je se 17,53 % čtvrtým nejlepším týmem. Oslabení má ale úplně nejkvalitnější, ubránila jich 92,04 %! V početních nevýhodách, kterých Plzeň odehrála vůbec nejvíc, inkasovala devětkrát, což je nejméně společně s Hradcem Králové, a dokonce se šestkrát prosadila. Stejný počet branek v oslabení nasázela jen Sparta, za ní však následují Vítkovice se třemi góly.

Že se Západočeši nebojí hrát do těla, ukazuje statistika hitů, ve které jsou na čtvrtém místě s počtem 178. V počtu hitů na zápas jsou šestí (8,09). Indiáni také často lehají do střel, zablokovali už 284 pokusů soupeře, lepší jsou jen České Budějovice. V průměru bloků na zápas je Plzeň čtvrtá (12,91).

Herní činností, kde se indiáni mohou výrazně zlepšit, je vhazování. Těch modrobílí vyhrají jen 47,05 %, horší jsou pouze dva týmy. Buly naprosto dominují dva týmy, které jsou lepší než všechny ostatní celky o více než pět procent, a to Liberec (57,76 %) a Sparta (56,72 %).

Individuální statistiky

Milan Gulaš opět přesahuje hranici jednoho bodu na zápas, konkrétně v průměru nasbírá 1,36 kanadského bodu na utkání. K deseti brankám přidal dvacet asistencí, hned sedmnáct z nich je prvních! V této statistice i v celkovém bodování je na tom lépe jen třinecký Martin Růžička.

Plzeňský kapitán tradičně patří mezi nejpilnější střelce. Na branku opět nevyslal nikdo více pokusů. Gulaš jich má na kontě už 97. Úspěšnost jeho střelby činí 10,31 %. Útočník s číslem 77 na dresu si také užívá nejvíce prostoru na ledě ze všech útočníků, v průměru odehraje 21 minut a 11 sekund. Před ním jsou pouze čtyři obránci, suverénně nejvytíženější je liberecký bek Ladislav Šmíd s časem přes 28 a půl minuty!

Z dalších útočníků se bodově daří Filipu Suchému (9+9). Následují Jaroslav Kracík (5+10) s Petrem Strakou (5+9), který dva své góly vstřelil v oslabení, v čemž není nikdo v extralize lepší, a Tomášem Mertlem (9+4). Ideální formu zatím hledají Jakub Pour, letos tříbodový, nebo Luboš Rob, který se ještě za dvacet odehraných zápasů neprosadil. Na kontě však má pět asistencí.

Mezi obránci nasbíral nejvíce kanadských bodů Peter Čerešňák (5+6), kterého dostihují Vojtěch Budík (3+5) s Matějem Stříteským (3+4). Čerešňák s Budíkem nejsou nejen nejproduktivnějšími beky, ale také nejbojovnějšími. Ve statistice Radegast index, která kombinuje hity, zblokované střely a +/- body, mají shodně 48 bodů. Útočník Petr Straka má 42 bodů a mezi ofenzivními hráči je nejlepší v celé soutěži.

Tomáš Mertl v letošní sezóně ovládl přesně 200 vhazování s úspěšností 51,41 %. Ještě lepší úspěšností drží David Stach (54,35 %), ten však nenastupuje vždy na pozici centra. Těsně nad padesáti procenty se drží už jen Jaroslav Kracík (50,19 %).

Plzeňským brankářům se letos daří. Jednička Dominik Frodl drží úspěšnost zákroků 91,82 % (8. místo) a průměrný počet obdržených gólů 2,29 (7. místo). Frodl ukazuje dobrou práci holí, podepsal se už pod tři trefy indiánů. Dominik Pavlát odchytal jen tři zápasy, mezi dvojkami týmů ale patří k tomu nejlepšímu. Úspěšnost zákroků má dokonce vyšší než Frodl, a to 92,86 %.