Sezóna SDO

Zlatá sezóna staršího dorostu! Trenér Hanzlík: Hráče úspěch uspí nebo postrčí

Plzeň - Starší dorostenci se honosí mistrovským titulem pro sezónu 2016/2017. V základní části pouze desetkrát nebodovali, v play-off třikrát.

Modrobílí v první části soutěže vyhráli skupinu Západ před Chomutovem a Karlovými Vary a kvalifikovali se tak s ostatními nejlepšími celky do skupiny A. Zde nakonec završili základní část na celkovém čtvrtém místě za Pardubicemi, Brnem a Jihlavou. Bodový rozdíl činil číslo osm, šest a jeden. Ve čtyřiačtyřiceti duelech Plzeňští pouze desetkrát nebodovali při skóre 173:136. V nadstavbové části se modrobílí pyšnili čtvrtými nejproduktivnějšími přesilovými hrami, šestá nejúspěšnější byla oslabení.

V osmifinálových bojích skolili Západočeši Vítkovice až v pátém utkání, když vždy uspěl domácí tým. Ve čtvrtfinále čekal na indiány opět maximální počet utkání, když se opakovala situace i s Chomutovem. V semifinále již bez ztráty kytičky vyřadili Plzeňští Jihlavu a podobně i Kometu Brnu v samotném finále. Ve vyřazovacích bojích úřadující mistr vyslal nejvíce střel na gólmany soupeřů, pyšnil se i nejvyšším procentuálním využitím přesilových her – téměř pětadvacet procent! Nejlepší, na chlup stejně s Brnem, byla i hra v oslabení.

V základní části posbíral nejvíce bodů Jan Matiášek. Ten odehrál všech čtyřiačtyřicet duelů, ve kterých nastřílel jednadvacet branek a přidal dvaatřicet asistencí. Druhý byl Petr Eret se ziskem šestačtyřiceti bodů, ale pozor, jen ve čtyřiadvaceti utkáních. Třetí pak Josef Roubal 28/42. Pátý byl mezi gólmany co do procentuální úspěšnosti zákroků častěji chytající Kristián Kolář s hodnotou téměř 93%, který vypomáhal i juniorům. Ten v play-off dokázal své výkony ještě o další dvě procenta vylepšit! V útoku pak nejvíce řádili třináctibodoví Jakub Pour s Filipem Přikrylem a Janem Matiáškem.

Osmifinálové série:

Pardubice    (1.) vs. Kladno           (16.) 3:1
Brno         (2.) vs. Mladá Boleslav   (15.) 3:1
Jihlava      (3.) vs. Slavia Praha     (14.) 3:0
Plzeň        (4.) vs. Vítkovice        (13.) 3:2
Chomutov     (5.) vs. České Budějovice (12.) 3:0
Karlovy Vary (6.) vs. Zlín             (11.) 3:0
Mountfield   (7.) vs. Sparta           (10.) 3:0
Třinec       (8.) vs. Liberec           (9.) 3:1 

Čtvrtfinálové série:

Pardubice (1.) vs. Třinec       (8.) 0:2
Brno      (2.) vs. Mountfield   (7.) 2:1
Jihlava   (3.) vs. Karlovy Vary (6.) 2:1
Plzeň     (4.) vs. Chomutov     (5.) 2:1

Semifinálové série:

Brno    (2.) vs. Třinec (8.) 2:0
Jihlava (3.) vs. Plzeň  (4.) 0:2

Finálové série:

Úterý    21.3.2017     Brno  vs. Plzeň  1:2p

Čtvrtek  23.3.2017     Plzeň vs. Brno   3:2sn	


Tabulka po základní části skupiny A:





Podrobnosti o sezóně ZDE!


Rozhovor s asistentem trenéra Bořkem Hanzlíkem

Pane trenére, v první pasáži základní části se vám dařilo, skončili jste první. Jak byste toto období zhodnotil?
V žádném zápase jsme nebyli horším týmem, ale ani výrazně lepším. S týmy z dolní poloviny tabulky jsme měli spoustu starostí, střetnutí byla vyrovnaná, postupně se ale začala ukazovat naše kvalita. A když kluci soupeře nepodcenili, s přehledem jsme vyhrávali. I když třeba ne výrazným gólovým rozdílem.

V nadstavbě před play-off se vám naopak vůbec nedařilo, co se změnilo?
Soupeři v nadstavbě byly ty nejlepší týmy tří základních skupin, což bylo vidět na ledě. Zápasy s nimi byly naprosto vyrovnané, velmi náročné, navíc pro všechny to znamenalo dlouhé cestování. Každý mohl porazit každého. Už jsme si i říkali, že nás v té době opustilo štěstí a několik duelů za sebou jsme prohráli v nájezdech. Na konci sezony nám to hokejový bůh vrátil.

Ve vyřazovacích bojích jste opět našli ztracenou pohodu. Jak těžké bylo rychle přepnout a vědět, že nyní se opět musí?
Do play-off se do týmu vrátili všichni hráči, kteří do té doby hráli za juniory, posílilo nás asi také vyhrané pětizápasové drama s Vítkovicemi, navíc se v důležitých momentech vrátilo ztracené štěstí. Nejvíce asi v prvním souboji ve čtvrtfinále s Chomutovem. S Jihlavou to byla asi nejsnadnější série a finále s Brnem? První zápas rozhodla penalta v prodloužení a druhý duel rozhodly až nájezdy… Jednoduše jsme byli šťastnější tým.

Čím to, že nevyrovnanější série byly paradoxně osmifinále a čtvrtfinále?
Všechny týmy mají dost sil fyzických i psychických, Chomutov byl navíc nabitý talentovanými hráči se zkušenostmi z A týmu.

Jak moc je v mládežnických kategoriích kladen důraz na psychiku?
Psychika kluků je jako na houpačce, nejtěžší bylo připravit hráče na další zápas po předchozí výhře. V šatně a na tréninku bylo cítit možné podcenění. To je pak na ledě vždy vidět.

Kromě výsledků se hledí u mládežníků i na individuální vývoj hráčů, jste i zde spokojen?
Někteří plzeňští hráči určitě talent mají, navíc mají štěstí, že trenérům na jejich budoucnosti záleží. Někdy bohužel víc než samotným hráčům. Uvidíme, jestli je úspěch uspí nebo postrčí. Hlavně po mentální stránce.

Kde byste hledal největší plusy tohoto týmu?
V obou brankářích a v útoku.

Jaké budou nyní vaše a týmové kroky pro nebližší dny a týdny?
Minulý týden jsme ještě drželi palce juniorům na tribuně. Nyní ještě budeme zhruba čtrnáct dní na ledě, ale už s hráči sezony 2017/18.

Plzeňská mládež je napříč všemi kategoriemi velice úspěšná. Kde vidíte hlavní důvod?
Určitě v práci bývalých trenérů, hokej se nikdo nenaučí v jednom roce. Kluky před námi vedli dlouho pánové Kampf, Vlček, Vojan a Snopek. Ruku v ruce s tím jdou i dobré podmínky na trénink. Sice nemáme takové finanční zázemí jako Kometa, Sparta či Liberec, alespoň ale někdy všechno neřídí peníze, ale lidské úsilí.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!