7. kolo EHL: PLZ - LIT

Čekaní gamerů na první body v EHL pokračuje

Šťastná sedmička? Plzeňští gameři nadále čekají na své první body v sezóně, vše se snažili prolomit v sedmém kole, kdy vyzvali Litvínov.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

1:2
0:5 - 5:1 - 2:8

"Lipi" 0:5 "Pinci"
"SwipeCZ" 5:1 "ZEJDR"
"Lipi", "SwipeCZ" 2:8 "Pinci", "ZEJDR"

HC Škoda Plzeň

Martin Lipus "Lipi"
Petr Stašek "SwipeCZ"

HC Verva Litvínov

René Svitana "Pinci"
Josef Klimeš "ZEJDR"

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

"Lipi" vs "Pinci" 0:5 (0:1, 0:1, 0:3)

Dnešní sérii rozehrál za plzeňský tým "Lipi", který nadále čeká v letošní sezóně na první vítězství. Ovšem ani dnes se nedočkal. Litvínovský hráč se jako první dostal do vedení, které ještě v průběhu druhé třetiny dokázal navýšit. Přestože byl "Pinci" lepším hráčem, tak po čtyřiceti minutách stále vedl jen o dvě branky.

Zkraje třetí dvacetiminutovky měl plzeňský player šanci dát kontaktní branku, avšak nadějný brejk dvou na jednoho nepřetavil v gól. Škoda si nepomohla ani přesilovou hrou, obrana Severočechů pracovala velmi dobře. A co víc, krátce po návratu litvínovského hráče zpět na ledovou plochu, hosté udeřili potřetí. Martin Nečas si najel mezi kruhy, odkud rychlým švihem přiblížil Vervu k vítězství. Uběhly pouhé dvě minuty, Wayne Gretzky si najel na pravý kruh, z kterého se trefil přesně ke vzdálenější tyči. A to stále nebylo vše, patnáct vteřin před koncem dal definitivu výsledku Brendan Shanahan, který se dostal za záda obránců a povedeným bekhendovým blafákem upravil na konečných 5:0 pro "Pinciho".

"SwipeCZ" vs "ZEJDR" 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Jako druhý šel do akce Petr Stašek "SwipeCZ", na kterého se mohou plzeňští fanoušci letos spolehnout. Zatím to je pouze on, kdo dokázal za modrobílé dovést do vítězného konce. Úvod zápasu patřil hostujícímu hráči, který se tlačil do zakončení, jenomže Škoda se mohla spolehnout na svého brankáře. A jak často platí, tak i dnes zafungovalo pravidlo nedáš - dostaneš. V osmé minutě si najel Mario Lemieux na levý kruh, z kterého vykouzlil skvělou ránu z pravé tyči. Verva posléze pykala za svou nedisciplinovanost, čehož Plzeň využila. Přesilovou hru pět na tři zužitkoval Wayne Gretzky, který byl aktivní na hraně brankoviště. Nedlouho poté se dokázal prosadil od modré čáry i Cale Makar, indiáni tak po dvaceti minutách vedli o tři branky.

Zkraje druhé třetiny se hrál vyrovnaný hokej, šance byly na obou stranách, činili se však gólmani. Verva se mohla vrátit do zápasu z početní výhody, Jacob Markström nicméně předvedl skvělý zákrok. Naopak Plzeň při rovnovážném stavu mířila do černého. Krátce za polovinou zápasu si najel do pásma Cale Makar a z osy hřiště se prezentoval krásnou ranou k tyči. Po čtyřiceti minutách tak vedl plzeňský hráč již rozdílem čtyř branek.

"SwipeCZ" ve své aktivní hře pokračoval i na startu třetí dvacetiminutovky. Výsledkem toho byl pro hosty nepopulární "bůr". Conor McDavid v rychlém přečíslení přihrál na pravou stranu Waynu Gretzkymu, který se v podobných situacích nemýlí. Utkání se za rozhodnutého stavu dohrávalo spíše z povinnosti, plzeňský gamer si poctivě hlídal svůj vypracovaný náskok, přesto poslední slovu v duelu měl nakonec "ZEJDR", který se v poslední minutě dočkal čestného úspěchu. 25 vteřin před závěrečnou sirénou měl před sebou poloprázdnou bránu Lemieux, který tak dal výsledku definitivní podobu. "SwipeCZ" vyhrál 5:1 a vyrovnal stav série na 1:1.

"Lipi", "SwipeCZ" vs "Pinci", "ZEJDR" 2:8 (2:5, 0:1,

První větší šanci měli Severočeši, to když se Gretzky dostal za záda obránců, plzeňský brankář ho ale po vzoru Haška vychytal. To Škodovka si vedla o mnoho lépe. Gordie Howe dostal ideální pas od zadního mantinelu a přesnou ranou otevřel skóre. Vedení Plzně bylo ovšem jen velmi krátké. Verva se bleskově dostala do pásma, Jack Eichel, dostal pas před branku, odkud prostřelil gólmana indiánů. Krátce na to Marner našel znovu před brankou Eichela, který opět ukázal svou střelu v plné parádě. A se Západočechů bylo ještě hůře. Z ostrého úhlu zkusil své štěstí Sidney Crosby a k překvapení všech puk skončil až za brankovou čárou. Vstřelené branky hostům pomohly, nedlouho na to dostal Cale Makar další hezkou přihrávku před branku a po stejné akci se znovu měnilo skóre. Indiáni nakonec již v první třetině inkasovali pět branek, krátce před koncem úvodní části ještě završil výpad před branku Brandan Shanahan. Poslední slovo měla nicméně Škoda, konkrétně Nathan MacKinnon, který doslova dotlačil puk do sítě.

Na začátku prostředního dějství se modrobílí snažili se zápasem ještě něco udělat, všechny nadějné pokusy ale zastavil maskovaný muž Litvínov. Naopak Verva svůj rychlý výpad před branku hned využila a vzala si zpět čtyřbrankový náskok. Nikita Kucherov vzal na sebe rychlou akci, když si najel mezi kruhy a přesnou ranou k tyči se nemýlil. V polovině zápasu dostala k dispozici Škoda početní výhodu, tu ovšem využít nedokázala. I plzeňský brankář pochytal zbývající střely soupeře, po dvou třetinách tak vedl Litvínov již 6:2.

Poslední část odšpuntoval Wayne Gretzky, který se dral před plzeňskou klec, byl nicméně faulovaný a hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. K němu se rozjel sám faulovaný hráč a po skvělé zvládnutém blafáku vsítil sedmou branku svého mužstva. Utkání bylo rozhodnuto, nicméně Litvínov nadále z vesela útočil dále. Nikita Kucherov v situaci dvou na jednoho vzal odpovědnost na sebe a vedl si náramně. Plzeň svého soupeře v zápase přestřílela 28:22, nicméně hraje se na branky a zde vyhrála Verva vysoko 8:2 a celkově sérii 2:1.

Ohlasy trenérů

Ohlasy hráčů po utkání:

Petr Stašek "SwipeCZ": „Můj dnešní zápas proti Litvínovu se odehrával jako druhý v pořadí v rámci hracího dne a já věděl, že musím vyrovnat sérii na 1:1. Již od počátku jsem tedy do svého soupeře šlapal. Postupnou hrou se mi dařilo soupeře rozebírat až do stavu 5:0, kde jsem již mohl trošku polevit a zaměřit se na uhájení výsledku. To se nakonec podařilo a já vyhrál svůj zápas 5:1. Do zápasu dva na dva jsme šli s Lipim za nerozhodného stavu a chtěli jsme urvat první body pro Indiány. Taktický pokyn ze začátku zápasu byl hlavně hlídat cross pass, kterým se Litvínov prezentoval v obou zápasech. Bohužel v první třetině jsem dostali celkem pět branek právě z těchto cross passů a následně již bylo velmi těžké se do zápasu vrátit zpět.