9. kolo EHL: PLZ - OLO

Drama se šťastným koncem! Gameři slaví první výhru v sezóně!

Přestože se sezóna nevyvíjí pro plzeňské gamery zrovna ideálně, stále jsou reálně ve hře o předkolo play off. K tomu ale bylo potřeba dnes porazit Olomouc - a to se povedlo!

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

2:1
1:5 - 3:2 - 2:1sn

"Lipi" 1:5 "Patre3sk0"
"SwipeCZ" 3:2 "TheShadesCZ"
"Lipi", "SwipeCZ" 2:1sn "Patre3sk0", "TheShadesCZ"

HC Škoda Plzeň

Martin Lipus "Lipi"
Petr Stašek "SwipeCZ"

HC Olomouc

Patrik Valigursky "Patre3sk0"
Patrik Baričák "TheShadesCZ"

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

"Lipi" vs "Patre3sk0" 1:5 (1:1, 0:1, 0:3)

První třetina úvodního zápasu přinesla opatrný hokej. Oba celky dokázaly jednou dostat puk do sítě, po dvaceti minutách se tak šlo do kabin za stavu 1:1

V prostředním dějství si plzeňský gamer vypracoval mnoho šancí, ale jak to tak ve sportu někdy bývá, platilo pořekadlo nedáš - dostaneš. "Patre3sk0" se dostal do vedení, který již nepustil.

V poslední periodě totiž hráč Olomouce dvakrát v krátkém sledu nahodil kotouč na bránu a k velké smůle oba propadly až do sítě. Player Mory přidat ještě jednu pojistku, po prvním zápase tak slavili Moravané, když zvítězili 5:1.

"SwipeCZ" vs "TheShadesCZ" 1:2 (0:1, 1:1, 2:0)

Plzeňský gamer se do svého soupeře obul hned od první minuty, jenomže tlak zhatila přesilová hra soupeře. Makarovi se sice povedlo ujet, nadějný brejk nicméně nedotáhl. Olomouc se osmělovala pozvolna, z pravého kruhu zahrozil Draisatl, plzeňský brankář byl připraven. Následně Škoda zachybovala v rozehrávce, puk si vzal Joe Sakic, který se trefil z osy hřiště přesně k tyči. Přestože byli domácí aktivnějším, po dvaceti minutách vedla Mora o jednu branku.

Zkraje prostředního dějství Mohla Olomouc zdvojnásobit skóre, po přečíslení dvou na jednoho ale Bedard maskovaného muže indiánů neprostřelil. Na druhé straně Sellänne pro změnu trefil jen vyrážečku hostujícího brankáře. "SwipeCZ" se nedlouho poté od zadního mantinelu natlačil mezi kruhy, ale ani tento rychlý švih v brance neskončil. Až ve 36. minutě přišlo zasloužené vyrovnání. Z ostrého úhlu zkusil vystřelit Wayne Gretzky a ten se nemohl pod horní tyčku trefit přesněji. Jenomže v poslední minutě druhé třetiny nahazoval puk před branku Alexander Ovechkin a Robinson si vstřelil ukázkový vlastní gól.

Plzeňský player se nicméně nechtěl vzdát bez boje, což se mu vyplatilo. Hned zkraje poslední dvacetiminutovky se totiž podařilo Nathanu MacKinnovi srovnat, když zužitkoval parádní přihrávku přes brankoviště. Indiáni následně přečkali oslabení a nedlouho poté sami udeřili. Velký obrat završil Conor McDavid, který ve slotu převzal puk od Makara a pak neomylně poslal puk do brány. Olomouc mohla srovnat z následného trestného střílení, Sakic puk do sítě nicméně nedostal. Závěr střetnutí už si Západočeši svědomitě pohlídali, "SwipeCZ" tak dokázal svou pátou výhrou v single zápasech srovnat stav série na 1:1.

Statistiky: střely na bránu: 30:22, doba v útoku: 12:33:8:25, vhazování 16:4, osobní souboje 9:4.

"Lipi", "SwipeCZ" vs "Patre3sk0", "TheShadesCZ" 2:1sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

V závěrečném souboji 2 na 2 jako první zahrozil obránce Arnott, který nahazoval kotouč na teč, gólman Olomouce jeho pokus dokázal vyrazit. Škodovka byla jasně lepší, ale často její akce ztroskotávaly na pevné obraně Mory. Domácí vysvobodila až přesilová hra, kterou indiáni využili. Na vrcholu pravého kruhu napřáhl Larry Robinson, který se trefil krásně k tyči, napravil tak svou chybu ze single zápasu Swipa. Důkazem plzeňské dominance bylo, že Olomouc v první třetině ani jednou nevystřelila na bránu.

Poslední část odšpuntoval svým průnikem Nathan MacKinnon, náskok domácích ale nezvýšil. V další šanci byl volný u pravé tyče Arnott, mezeru mezi tyčkou a gólmanem avšak netrefil. Stejný hráč zaútočil na opačné straně krátce za polovinou utkání, avšak i brankář indiánů se vyznamenal. A když neuspěl ani Hughes, který si obhodil dva obránce Olomouce, i před třetí třetinou tak vedla Plzeň nad svým soupeřem nejtěsnějším možným rozdílem.

Ve třetí minutě závěrečného dějství se z ničeho nic Olomouc dočkala vyrovnání. Ránu z mezikruží plzeňský brankář pouze vyrazil a pohotový Rick Nash srovnal účty. Posléze se hrál vyrovnaný hokej, kde se hrálo o každý metr ledu. Robinson mohl vstřelit svou druhou branku, jenomže těsně minul. Velký blok neprostřelil ani Gordie Howe. Tři minuty před koncem po rychlém brejku dostala Olomouc podruhé v zápase puk do sítě, naštěstí pro Škodovku branka kvůli kopnutí neplatila. Na řadu tak přišlo prodloužení.

To Plzeň odehrála ve velkém stylu, soupeři prakticky nepůjčila puk, sama ovšem také nerozhodla. Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy. Jako první šel do akce hostující Gretzky, jenomže neuspěl, zatímco plzeňský Lemieux se prezentoval krásnou bekhendovou kličkou. Stejný hráč na druhé straně také nebyl přesný, o všem tak rozhodl Conor McDavid. Plzeň porazila v závěrečném souboji Olomouc 2:1 po nájezdech, stejným poměrem poté ovládla celou sérii.

Statistiky: střely na bránu: 25:13, doba v útoku: 15:08:3:13, vhazování 11:8, osobní souboje 13:8.

Ohlasy trenérů

Ohlasy hráčů po utkání:

Martin Lipus "Lipi": „Můj první zápas byl vyrovnaný, hrál jsem se soupeřem v první třetině 1:1. V druhé polovině zápasu jsem měl spoustu šancí, avšak jeho brankář Ullmark vše pochytal a já poté dostal smolný gól na 1:2. Ve třetí třetině bohužel soupeři začalo vše vycházet. Co nahodil na bránu, tam propadlo. Dostal jsem tři rychlé góly, na které jsem už nedokázal odpovědět a prohrál jsem v konečném součtu 1:5. "SwipeCZ" porazil svého soupeře 3:2 a šlo se za nerozhodnutého stavu na zápas 2vs2. V úvodu tohoto zápasu se mi podařilo dát gól střelou od modré čáry. Celý zápas jsme soupeře tlačili v útočném pásmu a přehrávali je, avšak jejich brankář za svá záda nic nepustil. Do konce zápasu soupeř dokázal odpovědět gólem a šlo se do prodloužení. Ani prodloužení nestačilo na určení vítěze, takže nás čekaly samostatné nájezdy. V nich jsme nechybovali, oba jsme vychytali svůj nájezd a oba také zvládli proměnit. Konečně se nám povedlo vyhrát sérii a bereme zasloužené tři body. Věřím, že se konečně štěstí obrácí na naší stranu a brzo přidáme další body.“

Petr Stašek "SwipeCZ": „Dnešní zápas byl výjimečný v tom, že jsem vůbec nevěděl, zda-li budu moci nastoupit. Naštěstí vše dopadlo, jak mělo a já jsem se ženou mohl dopoledne přivítat do rodiny nového malého Indiána. Do zápasu jsem šel se speciální motivací, jelikož jsme soupeře žádali o přesunutí zápasu s tím, že nebudeme moci hrát z osobních důvodu. Soupeř ale zápas přesunout nechtěl ani o hodinu a odmítal nám vyjít vstříc. S Lipim jsme si tedy řekli, že dnes už to musí vyjít, a že jim ty body nedáme! To se nakonec povedlo a já svůj zápas vyhrál 3:2. Sportovně musím uznat, že soupeř byl velmi kvalitní a především v závěru utkání jsem se snažil hrát co nejvíce s pukem na hokejkách, aby se nedostal do příležitostí ke srovnání. V zápase dva na dva jsem s Lipim zvolili odlišnou taktiku, která spočívala ve změně mechaniky přepínání hráčů. To se výrazně podepsalo pod náš výkon. Díky tomu jsme po první třetině vedli 1:0 a soupeřovi jsme nedovolili ani jednu střelu na branku. V průběhu zápasu jsme soupeře dále válcovali, avšak ze čtvrté střely se soupeř prosadil a srovnal na 1:1, což vydrželo až do konce zápasu. V prodloužení jsme soupeře nepustili přes půlku hřiště, ale skórovat se nám nepodařilo. Rozhodovaly nájezdy. Ve velmi napínavé atmosféře se nám povedlo zvítězit a konečně si připsat první tři body do tabulky!“