10. kolo EHL: VIT - PLZ

Gamerům se po další porážce vzdaluje postup do předkola

Základní část Enyaq hokejové ligy jde pomalu, ale jistě do svého finále. V dalším zápase se plzeňští indiáni střetli s Vítkovicemi.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:0
7:2 - 3:1 - 5:0

"Aigeu" 7:2 "XTom"
"RK16" 3:1 "SwipeCZ"
"Aigeu", "RK16" 5:0 "XTom", "SwipeCZ"

HC Vítkovice Ridera

Ondrej Juraši "Aigeu"
Radek Kares "RK16"

HC Škoda Plzeň

Tomáš Komžík "XTom"
Petr Stašek "SwipeCZ"

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

"Aigeu" vs "XTom" 7:2 (3:1, 3:0, 1:1)

Dnešní sérii rozehrál slovenský reprezentant "XTom". Lepší vstup do zápasu měli Ostravané, již ve třetí minutě dokázali dostat puk do sítě, kvůli kopnutí však gól neplatil. Nedlouho poté ale vystřelil Roman Josi a prudká rána se zastavila až v síti. Uběhlo jen pár minut a domácí již vedli o dvě branky, hezkou crossovou přihrávku dostal na levou stranu Nathan MacKinnon, který to měl následně již snadné. V jedenácté minutě se historie opakovala, tentokrát přihrávku v rychlém brejku zužitkoval Joe Sakic. Až poté se o slovo přihlásila i Škodovka, Jack Hughes se dostal k odraženému kotouči na hraně brankoviště a povedenou dorážkou zametl puk do sítě. Po dvaceti minutách tak indiáni na svého soupeře ztráceli dvě branky.

Zkraje prostředního dějství si modrobílí vypracovali velký tlak v útočné třetině, tížené kontaktní branky se ale nedočkali. Na druhé straně se před gólmana natlačil McDavid, maskovaný muž indiánů byl však na svém místě. Jack Hughes posléze dostal podruhé v zápase puk do sítě, jenomže jeho kolega z útočné formace byl postavený v brankovišti, branka tak byla posléze odvolána. Jack Hughes se nakonec přece jen dočkal, avšak v tom vítkovickém dresu. Forvard domácích se najel od zadního mantinelu až před gólmana, kterému puk zasunul mezi betony. Joe Sakic v následující minutě rovněž prostřelil gólmana Škody a Plzeň rázem ztrácela již čtyři góly. Lemiuex mohl vstřelit branku naděje, jenomže ten v obrovské šanci u pravé tyče selhal. A tak se znovu radoval soupeř. Steven Stamkos zamířil pod horní tyčku a nemohl se trefit přesněji.

Na začátku poslední třetiny "Aigeu" kontroloval hru, plzeňského playera do žádného většího útočení nepouštěl. A když už se Škoda dostala do samostatného nájezdu, za hvězdu byl gólman Vítkovic. Brock Boesner naopak mířil do černého. Utkání tak bylo jasně rozhodnuto, závěr už se pozvolna jen dohrával. Mario Lemieux sice z hranice brankoviště ještě dokázal ještě snížit, více toho indiáni ale nestihli. Plzeň prohrála první zápas série vysoko 2:7.

"RK16" vs "SwipeCZ" 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Ani druhý zápas nezačal pro Plzeň zcela ideálně. Hned ve třetí minutě dostal hezkou přihrávku na vrchol slotu Conor McDavid a ten se prudkou ranou nemýlil. V osmé minutě plzeňský gólman jen vyrazil kotouč od modré čáry, odražený kotouč si našel Martin Nečas, který poté doručil puk na místo určení. Snížit mohl Jack Hughes, ten ovšem samostatný nájezd neproměnil. Vítkovice nadále spíše držely kotouč, Škodovka ale hrozila z rychlých brejků. Jeden z nich táhl Conor McDavid, jenomže kotouč do sítě nedostal. Po první třetině tak plzeňský player ztrácel na svého soupeře dvě branky.

Prostřední část odšpuntoval MacKinnon, ten ale u tyče náskok Slezanů nezvýšil. Plzeň nicméně nechtěla dát svou kůži lacino a ve 26. minutě přišlo drama. Jason Arnott dostal fantastickou přihrávku na hranu brankoviště a útočníkovi Škody nedělalo problém dostat puk do sítě. Hughes mohl záhy vrátit Vítkovicím dvoubrankový náskok, přihrávku Nečane nicméně nezužitkoval. Pět minut před koncem druhé třetiny nabral velkou rychlost ve středním pásmu Patrik Eliáš, následně ale mířil jen doprostřed brány. I po čtyřiceti minutách tak vedly Vítkovice, tentokrát však již jen 2:1.

Třetí třetinu zahájily Vítkovice v přesilové hře pět na tři, sám to zkusil Wayne Gretzky, jenž si najel na osu hřiště, rychlým švihem ovšem neuspěl. Při rovnovážném stavu na ledě se dostali Západočeši ke střele od modré čáry, puk ale skončil jen v připravené lapačce brankáře. Naopak zvýšit vedení mohl Hughes, jenž si vybruslil do ideální střelecké pozice, maskovaný muž indiánů byl na svém místě. V samotném závěru to Plzeňané zkusili při hře bez brankáře, jenomže risk se nepřetavil v zisk. Naopak Miro Heiskanen trefil tři vteřiny před koncem opuštěnou kleci indiánů, čímž dal výsledku definitní podobu.

"Aigeu", "RK16" vs "XTom", "SwipeCZ" 5:0 (1:0, 2,0, 2:0)

Plzeň do závěrečného zápasu vstoupila s velkou vervou, jenomže z tlaku vedoucí gól nevybojovala. Heiskanen na druhé straně, i za cenu faulu, nezakončil dle svých představ. V přesilové hře poté pálil vítkovický Nečas, mezeru mezi betony avšak netrefil. Následně jeli tři hráči Vítkovic sami na gólmana, avšak ani z této situace nepadla první branka zápasu. Jenomže Jason Arnott necelé tři minuty před prvním odchodem do šaten ideálně tečoval ránu Makara a domácí se tak dostali do vedení.

I na startu prostředního dějství měla Plzeň slibné šance, avšak brankář Ostravanů nadále předváděl bezchybný výkon. Na opačné straně mohl naopak zdvojnásobit vedení Nathan MacKinnon, to se mu ovšem nepovedlo. Z další šance už nicméně zapršelo, Conor McDavid využil ideální crossovou přihrávku před branku. V závěru druhé třetiny dostaly Vítkovice k dispozici početní výhodu, ve velké příležitosti se ocitl Makar, plzeňský brankář se štěstím ale vše zvládl. Přesto domácí nakonec dostali kotouč do sítě, už při rovnovážném stavu ho do propasíroval do branky Conor McDavid.

Třetí dvacetiminutovku odpšuntoval Lemieux, který to zkusil z ostrého úhlu, na plzeňského brankář si ovšem nepřišel. Při hře ve čtyřech zahrozil MacKinnon, i maskovaný muž Vítkovic byl připraven zasáhnout. Už při hře v pěti jeli dva domácí hráči samotní na brankáře, celou situaci ale překombinovali. Drew Doughty přesto dokázal nedlouho poté dostat puk do sítě a ještě více navýšil vedení. A to stále nebylo vše. Pět minut před koncem si najel mezi kruhy Nathan MaKinnon a jeho prudký švih skončil až za zády brankáře Škody. Indiáni toužili po čestném úspěchu, nakonec ale ani ten jim nebyl přán. Závěrečnou čtyřhru indiáni ztratili 0:5 a celkově sérii 0:3.


Ohlasy trenérů

Ohlasy hráčů po utkání:

Petr Stašek "SwipeCZ": „Dnes mi čekal souboj s vítězem kvalifikací RK16. Ze začátku zápasu jsem se chtěl soustředit především na obranu. RK mi „mačkal“ a bohužel za první třetinu vymačkal dva góly do naší branky. Od druhé třetiny jsem se tedy vrhnul na útok, a i když jsem si byl vědom kvalit protihráče, nechtěl jsem mu zápas „pustit“ zadarmo. Ve druhé třetině se mi povedlo přidat jeden gól a do třetí jsme vstupovali za stavu 2:1. I když jsem od konce první třetiny soupeře přestřílel, bohužel žádný z mých pokusů do jeho branky nezapadl. V poslední minutě jsem zkusil odvolat brankáře a jak už to bývá, přibližně tři sekundy před koncem jsem obdržel gól do prázdné a bylo rozhodnutu. Celkové jsem tedy prohrál 1:3. Ve dva dvojkách jsme bohužel nenavázali na úspěch z minulého týdne a pravděpodobně v posledním zápase s XTomem, který se rozhodl již další zápasy nehrát, jsme nedokázali vzdorovat kombinacím za brankou, které si soupeř vypracovával v rámci celého zápasu.