LIT-PLZ 4:0 - Chemická lekce

Po domácí remíze s lídrem tabulky Plzeňáci vyhořeli na ledě předposledního Litvínova, odkud odjíždí s vysokou porážkou 0:4. Chemiky poslal do vedení Kubinčák, ve druhé třetině zvýšil Sklenička. Plzeň nevyužila přesilovou hru 5 na 3, Branda a Petružálek v poslední třetině nakonec upravili na definitivních 4:0! Lasselsberger po této prohře klesl na 12. místo extraligové tabulky.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

4:0
1:0, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 6. Kubinčák, 25. Sklenička (Gombár, Šaffer), 48. Branda, 54. Petružálek (Gýna). Rozhodčí: Kubeš - Český, Kostka. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 2 320. Střely na branku: 41:32. Průběh utkání: 4:0.

HC Verva Litvínov

R. Fiala (Jarina) - Gýna, Poživil, Pojkar, Ťupa, Morava, Skuhrovec - Zadina, Reichel, Kubinčák - Benda, Branda, Trávníček - Balázs, Petružálek, Prorok - Jánský, Sklenička, Gombár, Šaffer

HC Škoda Plzeň

Málek (Jež) - Jindřich, Vobořil, Cartelli, Výborný, Štěpánek, Nedoma, Trojovský, Štich - Padělek, Kracík, Andrašovský - Zelenka, Moravec, Vorel - Důras, Šindel, Adamský - Sakata, Kepl

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 41 4 37 90,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 -2 0
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 -2 2
Richard Kepl 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
David Moravec 0 0 0 -1 0
Milan Nedoma 0 0 0 -1 0
Aleš Padělek 0 0 0 -1 0
Junji Sakata 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Martin Štěpánek 0 0 0 -1 0
David Štich 0 0 0 -1 0
Matěj Trojovský 0 0 0 0 0
Milan Vobořil 0 0 0 -1 0
Marek Vorel 0 0 0 -1 0
Martin Výborný 0 0 0 -1 0
Jiří Zelenka 0 0 0 -2 0

komentář

Bez Pavla Trnky, Romana Tvrdoně a Radka Matějovského vstoupili Plzeňáci do utkání s Litvínovem pasivněji. Domácí více zaměstnávali Málka než hosté mladého Fialu a v šesté minutě se ujala chytrá střela Vojtěcha Kubinčáka, kterou plzeňský gólman neviděl – 1:0. Inkasovaný gól Plzeň zdravě nakopl a Fiala se měl co ohánět. Velkou šanci spálil v pozici mezi kruhy v 9. minutě obránce Lasselsbergeru Milan Vobořil. V druhé půli první části se Plzeňanům naskytla možnost hrát dvakrát přesilovou hru. Nejprve domácí špatně střídali, podruhé se provinil Adam Šaffer podražením. Největším nebezpečím však byla pouze šance plzeňského střelce Dušana Andrašovského, jinak se Litvínov vcelku pohodlně bránil nevýrazným plzeňským přesilovkám. Nakonec mohli být Západočeši rádi za pouze jednogólovou ztrátu, když domácí kapitán Reichel ve velké šanci pár sekund před koncem první části zaváhal.

Prostřední část hry začala vyloučením plzeňského obránce Roberta Jindřicha za hákování. Málek ramenem vytěsnil mimo tyče ránu agilního Romana Proroka. Domácí se nakonec ve své výhodě neprosadili. Jenže uklidňující branky se přeci jen dočkali, v polovině 25. minuty důrazný Sklenička zvýšil na 2:0. Gól hosty spražil, Málek musel několikrát zachraňovat proti nebezpečným střelám při chuti hrajících domácích. Po polovině zápasu se Lasselsbergeru opět naskytla možnost přesilové hry, potrestaným byl střelec první branky Kubinčák. Plzeň se při své výhodě opět trápila, ovšem 24 sekund před návratem se u mantinelu odhodlal k ostrému zákroku Ťupa a nabídl Plzni návrat do zápasu. Hosté však odmítli, jejich zmar dokonalo 25 sekund před návratem Ťupy špatné střídání, čímž naopak Litvínovští dostali možnost zkrácené přesilové hry. Západočeši oslabení ustáli, stále však trval nepříznivý stav 0:2. V samotném závěru prostřední části jeli Plzeňáci 3:2, ale Fiala zachránil pro domácí nadějný stav až do druhé přestávky.

Možná očekávaný plzeňský tlak zpočátku třetí třetiny nepřicházel. Co se podařilo Západočechům v Budějovicích, tedy vstřelit rychle kontaktní gól, na to v Litvínově čekali marně. Naopak mohl Prorok zvýšit na rozdíl tří gólů ve 42. minutě, ale puk po jeho ataku skončil těsně vedle tyče. Co se nepovedlo Prorokovi, to se již zdařilo ve 48. minutě Brandovi, který ranou pod horní tyč definitivně potopil naděje Plzně na bodový zisk. A to nebylo vše, jak praví klasik televizní reklamy. V 54. minutě vypálil Gýna a Petružálek, který se do Litvínova vrátil ze zámoří, si po úspěšné dorážce pod horní tyč schoval puk na památku své první extraligové branky. A jelikož se do konce utkání již nic podstatného nepřihodilo, dokráčeli si Litvínovštví pro důležité extraligové body.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Litvínov): "Výhra je naše, ale bylo to dost náročné. Trochu těžkopádně jsme se rozjížděli, protože souboj s Plzní byl pro nás důležitý. Myslím, že po třetí brance bylo rozhodnuto."

Marek Sýkora (Plzeň): "Myslím si, že to je pro nás krutá porážka, protože zápas byl dvě třetiny vyrovnaný. Dostávali jsme poměrně hloupé góly a nezbývá mi než soupeři gratulovat k vítězství."