Parádní finiš přinesl dva body

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Moeller Pardubice 5:4p. V dalším kole dorostenecké extraligy přivítali plzeňští mladíci, netradičně v malé hale, hosty z Pardubic. Utkání přineslo bojovný hokej, ve kterém se střídaly pasáže převahy jednoho z týmů. Rozuzlení muselo přinést až prodloužení. Šťastnější nakonec byli domácí, když o jejich výhře rozhodl v 62. minutě přesnou ranou Kovář.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

5:4p
1:0, 0:1, 3:3, 1:0

Branky a nahrávky: 11. Kovář (Vild), 42. Zavřel, 56. Pacanda (Ketner), 59. Jeřábek (Petr), 62. Kovář (Rutta) – 28. Krejnus, 43. Pilař (Havlík), 52. Havlík (Buchtele), 53.Ježek (Pilař).
Rozhodčí: Šindler - Růžičková, Bouzek. Vyloučení: 8:11, navíc Havlík, Krejnus (oba PCE) a Šimek (PLZ) 10 min. osobní trest. Využití: 4:1. Diváci: 118. Střely na branku: 44:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Francouz (53. Mazanec) – Rutta, Hucl, Hrbas, Jeřábek, Ketner, Růžička, Štrunc - Kovář, Šimek, Vild – Petr, Zavřel, Jonák – Hošťálek, Pacanda, Holeček – Lev, Matějka, Pour.

HC Dynamo Pardubice

Landsman - Krejnus, Fink, Krejnus, Popler, Blažek, Zdráhal, Vágner - Pilař, Ježek, Havlík – Buchtele, Radil, Tomášek – Kapec, Fousek, Kind - Světlík, Zavoral.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 53 37 4 33 89,19 0
Marek Mazanec 9 5 0 5 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Holeček 0 0 0 -2 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -2 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 -1 2
Vít Jonák 0 0 0 1 0
Nikolas Ketner 0 1 1 -2 0
Jan Kovář 2 0 2 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Lukáš Matějka 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 1 0 1 -2 0
Adam Petr 0 1 1 -1 0
Josef Pour 0 0 0 0 2
Jan Rutta 0 1 1 0 2
Dan Růžička 0 0 0 -2 2
Martin Šimek 0 0 0 0 14
Michal Štrunc 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 1 1 -1 2
Marek Zavřel 1 0 1 1 0

komentář

Úvod utkání byl hodně opatrný, hráči bruslili, kombinovali, ale do střelecké pozice se dostat nemohli. První vzrušení přišlo až v 5. minutě, kdy jeli dva na jednoho Jonák s Petrem, jenže Petrovo zakončení z úhlu si Landsman pohlídal. Lasselsberger byl i nadále aktivní. Hostující gólman měl štěstí při dorážkách Hošťálka a Pacandy, svým rozklekem kryl hned několik jedovatých pokusů. Pak však přišla 11. minuta, přesilová hra Západočechů a skóre se konečně měnilo. Kovář si vybruslil od mantinelu na střed hřiště a svoji akci zakončil přesnou střelou pod horní tyč. Pardubičtí poté zvýšili aktivitu, ve 14. minutě měl gól na holi Ježek, Francouz musel vytáhnout jeden z nejlepších zákroků, aby odvrátil hrozící vyrovnání. Udeřit však mohlo i na druhé straně. Pacanda řešil další nájezd dvou na jednoho střelou a trefil horní tyč. V 19. minutě ještě domácí brankář znovu vychytal Ježka, svou velkou šancí pohrdl plzeňský Pacanda a za stavu 1:0 se šlo do kabin.

V začátku druhého dějství hráči opět předváděli takřka nekonečnou sérii nepřesností a zmatků. Když už se ve 24. minutě dostal ke střele Matějka, zblokoval mu ji Blažek a pardubický gólman se nudil dále. K aktivitě jej donutila až přesilovka Lasselsbergru po Zdráhalově vyloučení za zdržování hry. Domácí ji ale nevyužili a sami při oslabení inkasovali. Střelou od modré čáry se přesně trefil Krejnus. Domácí mohl jen o minutu později znovu do vedení poslat Lev, jenže svůj blafák nedovedl do úspěšného konce. Odpovědí Moelleru byla přesilovková rána Buchteleho, která přiměla Francouze k dalšímu efektnímu zákroku. Oba brankáři byli i nadále bezchybní, a tak byl výsledek po prostřední části hry nerozhodný.

Do třetí třetiny vstoupili Plzeňští s výhodou přesilové hry a vytěžili z ní vedoucí gól. V závaru před ležícím Landsmanem se nejlépe zorientoval Zavřel, a určil tak, že Lasselsberger vedl ve 42. minutě 2:1. Neuběhla však ani minuta, po pravé straně do útočného pásma vnikl Pilař, svým nahozením překvapil Francouze a byli jsme znovu na začátku. Pohnout skórem se vzápětí snažil Kovář, ale ze svého nájezdu získal „jen“ přesilovku pěti proti třem. Západočeši v ní dobře kombinovali, dokonce i měli řadou dobrých střeleckých pozic, jenže koncovka vázla. Další početní výhodu Plzně s elegancí Jaroslava Balaštíka přerušil Buchtele, když si u mantinelu počkal na příhodné fouknutí větru, Jeřábkův letmý dotyk a vrhl se na mantinel. V 52. minutě navíc při oslabení sebral Kovářovi puk Havlík a vymetl pavouky ve Francouzově brance. A když po minutě přidal další zásah Ježek, byli Východočeši na koni a Francouz na střídačce. Čas na vyrovnání jetšě zkrátil svým faulem Šimek a hosté tak mohli kontrolovat hru. Až když si šel k trestoměřičům sednout Fink, svitla domácím naděje. A zasvítila dost jasně, když přesilovku po 25 vteřinách proměnil ve snížení Pacanda. Mazanec pak musel vychytat nájezd Havlíka, aby udržel Lasselsberger ve hře, povedlo se mu to. Dvě trestné minuty si ještě v čase 58:00 vysloužila lavička Pardubic a o drama bylo postaráno. Uběhlo pouhých 9 vteřin a Jeřábek přesnou dělovkou vyrovnal. I nadále se hrálo před Landsmanem, ale stav 4:4 vydržel až do konce základní hrací doby.

V prodloužení hrály oba týmy aktivně, ale domácí měli více štěstí. V čase 61:56 se k dorážce dostal Kovář a zavěsil puk pod horní tyč. Bylo rozhodnuto – dva body si odnesl Lasselsberger.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): "V první třetině jsme měli řadu šancí a měli jsme jich více proměnit. Potom jsme svými chybami dali hostům možnost dvakrát skórovat, ale naštěstí jsme dokázali vyrovnat. Podržel nás Marek Mazanec, který vystřídal Francouze, jemuž se dneska zápas moc nepovedl. Jsem rád, že jsme vyhráli alespoň v prodloužení a že kluci bojovali, za což jim musím poděkovat."