První porazil druhého!

Plzeň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň - HC Sparta Praha 6:5. Hosté z Prahy se sice v první třetině ujali vedení, ale domácí díky zlepšené hře se štěstím srovnali. Na začátku druhé třetiny poslal Hájek do vední Plzeň a Sparťané už od té doby tahali po zbytek zápasu za kratší konec. Dokázali sice ještě dvakrát srovnat, ale Plzeň vždy okamžitě odpověděla dalším gólem. Ve vypjatém závěru Sparťané nejprve dostali gól do prázdné branky, poté zkusili powerplay znovu a gól naopak vstřelili. Ale víc už se v zápase nestalo a Plzeň se radovala z vybojovaného vítězství.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

6:5
1:1, 2:2, 3:2

Branky a nahrávky: 17. Jonák (Sýkora), 34. Hájek (Pacanda), 38. Culek (Matějka), 43. Pacanda (Hrbas), 51. Jonák (Hrbas), 59. Matějka (Petruška, Ruprecht) - 4. Chára (Kejdana, Tůma), 37. Kejdana (Chára, Hanták), 40. Kejdana (Chára), 51. Kniazev (Hanták, Vítek), 60. Hanták (Chára, Kniazev). Rozhodčí: Zubzanda - Gerát, Merc. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4, 6:4, 6:5.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hrbas, Ruprecht, Špaček, Štrunc, Mrázek, Straka Jiří, Blumentrit - Pacanda, Hájek, Straka Petr - Hošťálek, Jonák, Zavřel - Matějska, Culek, Baxa - Petruška, Sýkora

HC Sparta Praha

Kocián - Grin, Moravec, Koranda, Vítek, Dvořák, Drvota, Koževnikov - Tůma, Kejdana, Chára - Kniazev, Hanták, Hrabák - Rubeš, Krpata, Hybner - Žovinec, Merta, Sovík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 40 5 35 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 0 0
Jakub Culek 1 0 1 1 2
Radek Hájek 1 0 1 0 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 6
Marek Hrbas 0 2 2 2 0
Vít Jonák 2 0 2 0 0
Lukáš Matějka 1 1 2 1 0
Tomáš Pacanda 1 1 2 1 0
Patrik Petruška 0 1 1 0 0
Jakub Ruprecht 0 1 1 3 0
Petr Straka 0 0 0 1 0
Jiří Straka 0 0 0 0 0
Matěj Sýkora 0 1 1 0 0
Michal Špaček 0 0 0 -2 0
Václav Štrunc 0 0 0 -1 6
Marek Zavřel 0 0 0 -1 0

komentář

Do zápasu vstoupili oba týmy aktivně. První větší šanci si připravili domácí. Betony Kociána prověřil Pacanda. Sparta zahrozila hned z protiútoku. Kejdana vystřelil, Mazanec v plzeňské brance měl zacloněný výhled a střelu pouze vyrazil. Navíc jediný kdo věděl, kam se vlastně puk poděl byl hostující Chára, který bez problémů skóroval do prázdné branky. 3:47 - 0:1. Domácí se snažili o rychlé vyrovnání. Aktivní Pacanda dorážel zblízka, ale v cestě mu opět stály betony sparťanského gólmana. Na druhé straně se zapotil Mazanec, který zlikvidoval střelu Kniazeva i dorážku Hantáka. Od 10. minuty hráli domácí přesilovku a nebyli daleko od vyrovnání. Z rohu nahrával Hájek před branku osamocenému Hrbasovi, ten ale netrefil skákající puk. Ve 13. minutě hráli přesilovku pro změnu Sparťani. Domácí ale byli lepší a zahrozili i ve čtyřech, Straka se pokoušel překonat Kociána bekhendem. Z útočné snahy Plzně těžili hosté brejkové situace. Kejdana se dostal k dorážce vlastní střely, ale nepřekonal ležícího Mazance. V 17. minutě se domácím podařilo konečně srovnat. Po Jonákově nahození z rohu se puk k překvapení všech na ledě ocitl ve sparťanské brance. 16:53 - 1:1. Hosté byli blízko k získání vedení zpět na svou stranu v 18. minutě. Nájezd 2 na 1 zakončoval Koranda a dokonce se dostal k jedné dorážce před ležícím brankářem. Následně byl ale smetený vracejícími se plzeňskými hráči a tak se mu puk pod bezmocným Mazancem do branky protlačit nepodařilo.

Domácí se mohli ujmout vedení hned na začátku druhé třetiny. Baxa tečoval střelu Mrázka od modré a Matějka se dostal k dorážce. Bekhendem ale nedokázal zvednout puk přes Kociánovy betony. Hosté postupně získávali úzmní převahu, domácí Plzeň hrozila z rychlých brejků. V jednom z nich se ocitl Culek, ale sám se kličkou dostal mimo střelecký úhel. Hrál se rychlý a útočný hokej s šancemi na obou stranách. Ve 30. minutě byli hodně blízko gólu Pražané. Krpata vracel přihrávku před branku samotnému Kniazevovi, ten ve stoprocentní šanci před prázdnou brankou netrefil puk. Jako první se ve druhé části prosadili domácí. Z rohu našel výborně hrající Pacanda před brankou volného Hájka, který nezaváhal a střelou k tyči poslal domácí do vedení. 33:32 - 2:1. Ve 35. minutě mohl srovnat Hanták, Mazanec jej ale vychytal. Do nepříjemné situace se dostali poté domácí. Hošťálek se v pádu snažil odpálit při oslabení puk z obranného pásma, vyhodil jej ale ven z hřiště. Sparťané získali na 12 vteřin výhodu dvojnásobné přesilovky, kterou okamžitě využili. Chára poslal přihrávku napříč brankovištěm a Kejdana střílel do téměř prázdné branky. 36:06 - 2:2. Domácí ale dokázali na sparťanský gól, přesto že hráli v oslabení, rychle odpovědět a získat zpět vedení. Z rohu kluziště našel Matějka před brankou Culka, který krásnou střelou z první nedal Kociánovi šanci. 37:11 - 3:2. Když už to vypadalo, že do kabin půjdou spokojenější domácí, vyrobila Plzeň hrubku při střídání. Zcela zapomněli na Kejdanu, který sám proti brankáři chladnokrevně skóroval střelou pod břevno. 39:41 - 3:3.

Po dvou třetinách se tedy začínalo opět od nuly. Do dobré šance se díky chybě domácí obrany dostal Kejdana. Proti Mazancovi ale neuspěl. Na druhé straně hřiště si o poznání lépe vedl Pacanda, který ujel po pravé straně a střelou k bližší tyči skóroval. 42:13 - 4:3. Ve 45. mohl po nahrávce zpoza branky srovnat Kejdana, ale také touto tutovkou pohrdnul. Sparta se žene čím dál víc do útoku a domácí se většinou pouze brání. Ale také vyrážejí do nebezpečných protiútoků. Po přihrávce Pacandy se do dobré šance dostával Hájek, ale na poslední chvíli jej Sparťanský obránce odstavil od puku. Od 50. minuty hráli dvojnásobnou přesilovku pro změnu domácí. Hrbas si několikrát vyměnil puk s Jonákem, který v pravém kruhu nevěděl, co dál vymyslet. Tak vystřelil a dal gól. 50:07 - 5:3. Sparta ale okamžitě kontrovala. Ještě v oslabení vybojoval ve středním pásmu puk Kniazev a snížil opět na rozdíl jediného gólu. 10:17 - 5:4. Sparta stupňuje svůj tlak a domácí se brání pouze s vypětím všech sil a díky výborným zákrokům Mazance. Plzeňští si nakonec pomohli faulem a situace se zdála pro ně kritickou. Výbornou práci ale v oslabení odvedl Culek, který našetřil dobrou minutu s pukem v obranném pásmu Sparty. Na konci 58. minuty zahráli poměrně netakticky domácí a dopustili se úmyslného ofsajdu. Trenéři hostí si vzali oddychový čas a odvolali brankáře. Hra v šesti se ale Spartě vůbec nepovedla. Na modré čáře vybojovali puk domácí, Petruška poslal dopředu Matějku, který skóroval do prázdné branky. 18:14 - 6:4. Zdálo se, že je výsledek utkání jasný. Jenže na začátku 60. minuty hosté opět odvolali brankáře a tentokrát byli úspěšnější. Ve skrumáži před brankou se nejlépe zorientoval Hanták, který dorazil střelu Cháry od mantinelu. 19:06 - 6:5. I přes velký tlak Sparty v závěrečných vteřinách domácí udrželi těsné vedení až do závěrečného hvizdu, po kterém se strhla menší šarvátka.