Juniorka doma ubojovala Havířov

Plzeň - Junioři HC Plzeň 1929 - AZ Havířov 4:2 (1:0, 1:0, 2:2). Plzeňští junioři se v duelu 23. kola postavili poslednímu Havířovu. Po většinu utkání také papírové předpoklady potvrzovali a vypracovali si dvougólový náskok. Jenže dvěma chybami při nestejném počtu hráčů na ledě si sami zkomplikovali situaci a o výsledek se báli až do posledních minut. Blýskl se bek Růžička, který vstřelil tři branky.

HC Škoda Plzeň - AZ Residomo Havířov

4:2
1:0, 1:0, 2:2

Branky a nahrávky: 19. Růžička (Sedláček), 27. Růžička (Hucl, Sedláček), 53. Růžička (Vizinger), 58. Lev (Hošťálek, Hucl) - 48. Pasker (Peslar), 51. Teper (Jindřich). Rozhodčí: Poskočil - Černý, Suchánek. Vyloučení: 5:9 + Čaja (HAV) 5 min + do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 64. Střely na branku: 40:13. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Šťastný - Ruprecht, Sullmann, Růžička, Slavík, Hucl, Špaček, Šimandl - Lev, Hošťálek, Baxa - Němec, Sedláček, Pacanda - Bernad, Mainer, Vizinger - Váchal, Pašek, Petruška.

AZ Residomo Havířov

Matoušek - Bálint, Duda, Zientek, Teper, Lešiga, Krause, Jinfřich, Deutsch - Miczek, Mráz, Pechanec, Puffer, Čaja, Peslar, Číp, Mach, Brezani, Pasker.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jiří Šťastný 60 13 2 11 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Jakub Bernad 0 0 0 0 0
Ondřej Hošťálek 0 1 1 0 0
Jan Hucl 0 2 2 1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Petr Mainer 0 0 0 0 0
Martin Němec 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 2 0
Martin Pašek 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 2 2
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Dan Růžička 3 0 3 3 4
Pavel Sedláček 0 2 2 2 0
Jakub Slavík 0 0 0 1 0
Alex Sullmann 0 0 0 0 0
Michal Špaček 0 0 0 -1 0
Martin Váchal 0 0 0 0 0
Petr Vizinger 0 1 1 1 0

komentář

První šanci duelu si ve třetí minutě připsal hostující Brezani, který se na chvilenku ocitl před Šťastným úplně osamocený, ale pálil jen doprostřed branky. Puk pak plzeňský gólman pohodlně zkrotil ve svém náručí. Plzeňští si po faulu havířovského Pechance v úvodu 4. minuty zahráli přesilovku, ale až na pěkný pokus Lva se Matoušek v brance hostů bát nemusel. To při havířovské přesilovce bylo v útočném pásmu horko. První lajna točila domácí bránící čtveřici jako na kolotoči, dobrou šanci měl opět Brezani, avšak tentokrát se jeho střela nevešla mezi tři tyče. Vniveč přišly i další dvě početní výhody, o které se oba týmy rozdělily spravedlivým dílem. Až ta další, tentokráte plzeňská, splnila svůj účel. Před Matouškem se roztočilo modrobílé peklo, Sedláček svou dobrou střelou vylákal strážce havířovské branky a Dan Růžička si sjel od modré a napálil kotouč do odkryté části klece. Vedení si indiáni odnesli spokojeně do kabiny.

V úvodu druhé dvacetiminutovky sice puk skončil za zády Matouška po střele Bernada, ale brankovou čáru přešel vteřinku po písknutí hlavního sudího, takže se domácí radovali naprosto zbytečně. Velkou šanci vzápětí pohrdl Ruprecht, kterého ke skórování vybídl Hošťálek. Plzeňský tlak pokračoval i nadále. Ve výborné příležitosti byl podražený útočník Lev, a domácí tak měli k dispozici další početní výhodu. A tu proměnili podle podobného scénáře, jako se jim to povedlo u té minulé. Opět byl na konci Růžička, který od modré poslal puk znovu přesně do sítě. Plzeňská juniorka se už už mohla radovat ze třetího úspěchu, ale nejprve střela nesedla Sedláčkovi, pak při největší šanci zklamal Pacanda a v závěru další přesilovky Plzně prováhal vhodný okamžik Ondřej Hošťálek. Otáčet se musel i Šťastný, pořádně mu hlavu zamotala první havířovská lajna, která jako jediná z hostujícího týmu dělala domácím vrásky. Když Brezani nepříjemně dotíral na plzeňského gólmana, krosčekem ho usměrnil dvojnásobný střelec duelu Růžička. To se samozřejmě nelíbilo hlavnímu sudímu, který po odpískaném zákroku daroval hostům přesilovku. Paradoxně největší šanci neproměnil ve vlastním oslabení plzeňský Lev, který prakticky sám uháněl na Matouška. Plzeňští tak po čtyřiceti minutách drželi nadějné dvoubrankové vedení.

Poslední část zápasu otevřel Lev, kterého ve výborné příležitosti neuvěřitelně vychytal Matoušek. V úvodu sedmačtyřicáté minuty uháněl v krátkém samostatném nájezdu na havířovskou branku Sedláček, ale Matouškův levý beton byl v pohotovosti. Jenže když Plzeňští rozehráli svou přesilovku, všechny síly vrhli do útoku a zapomněli na zadní vrátka. Těmi proklouzl Jan Pasker a tváří v tvář Šťastnému snížil na rozdíl jediné branky. Boj za návrat dvoubrankového vedení rozjel aktivní Lev, po jehož střele se puk odrazil k Sullmannovi, avšak proti němu se výborně přesunul Matoušek. V polovině závěrečné dvacetiminutovky se předvedli hosté v tom nejhroznějším světle, když havířovský Čaja zezadu zaútočil na plzeňského Sedláček a bušil ho hlava nehlava. Sudí i domácí měli plné ruce práce, aby rozběsněného Čaju odtrhli. Toho pro jistotu poslali rozhodčí s pětiminutovým trestem předčasně do sprch. Jenže faulů se nevyvarovali ani domácí, a tak si AZ Havířov zahrál výhodnou variantu početní převahy čtyř hráčů proti třem. A také ji využil! Jakub Teper mocně napřáhl a puk od pravé tyčky zapadl do klece. Jenže Havířov se ze srovnaného stavu neradoval dlouho. Už potřetí se do listiny střelců tohoto utkání zapsal Dan Růžička a vrátil modrobílým, nutno podotknout, zasloužené vedení zpět. To navýšil v úvodu 58. minuty Lev, který za Matouškova záda dorazil střelu Hošťálka, a pojistil tak výhru Plzně.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): Do zápasu jsme nastoupili se třemi pětkami, jelikož jsme řekli, že hrát budou jen ti kluci, kteří mají dobrý přístup ke všem utkáním. Kdo ho nemá, šel sedět na tribunu. To je teď náš zásadní problém, protože ne všichni hráči mají odpovídající přístup k zápasům. I poslední tým nás může porazit, protože nikdo nepřijede do Plzně body odevzdat. Bojujeme my i soupeř a my o ten špatný přístup více. Obě branky, které jsme dostaly, padly po našich chybách. Nejprve náš bek nezachytil kotouč v přesilovce na modré čáře a pak jsme se nechali zbytečně vyloučit a soupeřův hráč dal pěkně k tyči. Jsme rádi, že jsme se dostali opět do vedení a dokázali duel vyhrát.