Pětiminutová přesilovka v závěru rozhodla o prohře Plzně

Plzeň - Starší dorost: HC Plzeň 1929 - HC Benzina Litvínov 2:5. Plzeňští otevřeli skóre zápasu již po minutě a půl, Litvínov ale během pouhých 19 vteřin srovnal a začínalo se opět od nuly. Druhá třetina vyšla lépe hostům, ale Plzeň v 48. minutě vyrovnala. Zápas rozhodl Paškův pětiminutový trest, během kterého hosté vstřelili 3 branky! Domácí už neměli čas pokusit se zápas srovnat a Litvínov si připsal jednoznačné vítězství, které je pro domácí vzhledem k průběhu utkání hodně kruté.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

2:5
1:1, 0:1, 1:3

Branky a nahrávky: 2. Schleiss (Houfek), 48. Kubalík (Schleiss) - 2. Švarc (Průša), 28. Písařík (Strejček, Trübenekr), 53. Zdeněk (Řehulka), 54. Trübenekr (Písařík), 56. Švarc (Strejček, Kuriljak). Rozhodčí: Florian - Fiala, Havelec. Vyloučení: 6:6, navíc Pašek (PLZ) 5 min. + do konce, Pitel a Karafiát (oba PLZ) 10 min. Využití: 1:3. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:5.

HC Škoda Plzeň

Karafiát - Tichý, Farný, Kubík, Šmíd, Marcel, Kubalík, Pejchar - Šimandl, Moravčík, Schleiss, Kopta, Tolar, Noga, Pašek, Biskup, Pitel, Houfek, Pour, Procházka, Tulačka

HC Verva Litvínov

Soukup - Kasal, Theimer, Švarc, Zdeněk, Strejček, Kuriljak, Svoboda - Procházka, Trübenekr, Písařík, Malík, Průša, Cvrk, Mical, Válek, Malec, Řehulka, Čeřovský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Karafiát 60 34 5 29 85,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Patrik Biskup 0 0 0 -1 0
Radek Farný 0 0 0 -1 0
Jakub Houfek 0 1 1 1 2
Ondřej Kopta 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 1 0 1 1 0
Matyáš Kubík 0 0 0 -1 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Tomáš Noga 0 0 0 0 0
Martin Pašek 0 0 0 0 25
Daniel Pejchar 0 0 0 0 2
Jiří Pitel 0 0 0 -1 14
Michal Pour 0 0 0 -1 0
Ivan Procházka 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 1 1 2 1 0
Martin Šimandl 0 0 0 -1 0
Michal Šmíd 0 0 0 1 0
Jeremy Tichý 0 0 0 0 0
David Tolar 0 0 0 0 0

komentář

Domácím se úvod zápasu povedl. Již ve druhé minutě zavřeli Litvínov v jejich obranné třetině a po Houfkově přihrávce otevřel skóre zápasu Schleiss. 1:33 – 1:0. Odpověď Litvínova ale byla bleskurychlá, v rohu se uvolnil Švarc a po krátké kličce prostřelil Karafiáta. 1:52 – 1:1. To bylo ale z útočných výpadů obou týmů na dlouhou dobu vše. V 6. minutě se Kopta prokličkoval až před Soukupa, ale na litvínovského gólmana nevyzrál. O minutu později zakončoval akci 2 na 1 po Pitlově přihrávce Tolar, ale ani ten neuspěl. Domácím mohla pomoci přesilovka po vyloučení Švarce, ale skórovali málem hosté. Farný nastřelil od modré útočníka před sebou a do nájezdu dvou hráčů proti samotnému brankáři se tak v oslabení dostali Průša s Micalem. Jenže Průšovi utekl puk a z velké šance nebylo nic. Ve 12. minutě pálil tvrdě po pěkné Šimandlově přihrávce Biskup, ale puk z jeho hole pouze rozezvonil tyč Soukupovy branky. Litvínov dostal příležitost otočit vývoj zápasu po faulu Procházky. Ale kromě střely Zdeňka, kterou Karafiát vyrazil, si ani hosté výraznější šanci nevytvořili. V závěru třetiny si ještě přesilovku zahráli také domácí. Ani jim se však v početní výhodě nedařilo a tak se šlo do kabin za smírného stavu 1:1.

Druhá třetina přinesla oboustranně opatrný hokej. Ve 27 minutě ale přišel velký tlak Litvínova. Domácí se dlouho nemohli dostat ze své obranné třetiny a nakonec Písařík prostřelil Karafiáta. 27:24 – 1:2. Také Plzni se málem podařilo okamžitě po inkasovaném gólu vyrovnat. Jenže Noga po závaru před Soukupem minul z ostrého úhlu úplně prázdnou litvínovskou branku. Domácí se snažili o vyrovnání, ale Litvínov jim příliš šancí nedával. Výjimkou byla Kubalíkova přesilovková akce ve 36. minutě, kdy zachytil litvínovský pokus o vyhození puku a prokličkoval se až před Soukupa. Mezírku mezi jeho betony však nenašel. V závěru třetiny domácí svůj tlak stupňovali, ale vyrovnávacího gólu se nedočkali.

Domácím se dlouho nedařilo vypracovat si vyloženou šanci. Až v přesilovce v 48. minutě vystřelil hned po buly Kubalík a Soukup se nechal střelou z ostrého úhlu překvapit. 47:24 – 2:2. Zdálo se, že zápas spěje do prodloužení. Jenže o osudu utkání rozhodla situace z 52. minuty. Po faulu Paška zůstal na ledě bezvládně ležet Průša a domácí hráč vyfasoval pětiminutový trest. Dlouhou přesilovku využil poprvé už po minutě Zdeněk, který si vybruslil od zadního mantinelu a zamířil nad Karafiátovu vyrážečku. 52:26 – 2:3. Litvínov za další minutu a půl své vedení ještě navýšil, když se tvrdou střelou prosadil Trübenekr. 53:47 – 2:4. Litvínov v dlouhé početní výhodě ještě jednou skóroval. Kuriljakovu střelu dorážel nejprve Strejček a proti Švarcově doklepnutí již byl Karafiát bezmocný. 55:23 – 2:5. Domácí si situaci ještě zhoršili dalším vyloučením a inkasovali i dva desetiminutové tresty za nesportovní chování. V dvojnásobé přesilovce tak mohli Plzeňáci inkasovat ještě další branky, ale Litvínovu vedení o tři góly zcela stačilo a několik neproměněných tutovek je vůbec nemuselo mrzet. Plzeň tak prohrála na domácím ledě již potřetí v řadě.

Ohlasy trenérů

Zápas zhodnotil asistent trenéra domácích Petr Kořínek: "Je těžké to teď hodnotit, ten faul pár minut před koncem byl, ale měl být na 2 minuty, na 5 se mi to zdá dost přísné. O celém tom zápase rozhodl tento trest, ve kterém jsme inkasovali 3 branky. Je to potom hodně náročné i na psychiku, byly tam také dva fauly z druhé strany, které rozhodčí nepotrestal a potom samozřejmě začnou pracovat emoce a za stavu 2:5 se už těžko dá s tím zápasem něco udělat."

Je to třetí prohraný zápas na domácím ledě v řadě, ve kterých Plzeň inkasovala dohromady 22 branek. "Děláme spoustu individuálních chyb v defensivě. Toho se musíme vyvarovat a zlepšit naší obranu. Hned zítra nás čeká další utkání. Klukům jsme řekli, ať se z toho dnešního zápasu vyspí a zítra začínáme načisto. Samozřejmě musíme udělat nějaké změny v sestavě, protože Pašek nebude moct nastoupit."