ČF1: PLZ - KLA 2:0

ČF1: Mladší dorost v urputném souboji porazil Kladno!

Pořádně těžký zápas mají za sebou v rámci čtvrtfinálové série proti Kladnu mladší dorostenci indiánů. Svěřenci trenéra Petra Vojana v taktickém souboji nakonec přetlačili kladenské Rytíře a na své konto přidali první vítězství v sérii hrané na dvě výhry. Za důležitým výsledkem nasměroval Plzeň ve třetí třetině Slaninův gól, pečeť na výhru dal ještě pěknou trefou Lang.

HC Plzeň 1929 - Rytíři Kladno

2:0
0:0, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 49. Slanina (Mužík, Soukup), 59. Lang (Mužík). Rozhodčí: Hodač – Jelínek, Ovsík. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 125. Střely na branku: 26:19. Průběh utkání: 0:0, 2:0.

HC Plzeň 1929

Pilc (Maličkay) – Novák, Hamšík, Pánek, Váchal, Šiller, O. Staněk, Kremláček, Kovářík – Slanina, Soukup, Rozsahefyi, Princl, De Sousa, Kolář, Malát, Lang, Kuchárik, Kvasnička, Mužík.

Rytíři Kladno

Pěkný (Gabriška) – Robovský, Smažík, F. Staněk, Alscher, Flachs, Zíka, Funk, Ticháček – Mrkvička, Karásek, Šimek, Kulma, Karmazín, Hasil, Bernát, Srbek, Urban, Vrkoč, Sojka, Klíma.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pilc 60 19 0 19 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Maxmilián De Sousa 0 0 0 0 0
Jakub Hamšík 0 0 0 0 0
Filip Kolář 0 0 0 1 0
Filip Kovářík 0 0 0 0 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 0 0
Daniel Kuchárik 0 0 0 0 0
Martin Lang 1 0 1 1 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Radek Mužík 1 1 2 2 2
Jakub Novák 0 0 0 2 2
Marek Princl 0 0 0 0 2
András Rozsahegyi 0 0 0 0 0
Jan Slanina 0 1 1 1 0
Dominik Soukup 0 1 1 1 0
Ondřej Staněk 0 0 0 2 2
Albert Šiller 0 0 0 0 0
Jakub Váchal 0 0 0 0 0

komentář

Důležitost první zápasu v sérii hrané na dvě vítězství byla patrná od první minuty duelu. Obě mužstva se snažila vycházet z dobré defenzívy a v prvním dějství proto nebylo k vidění příliš ofenzivních momentů. Zajímavou možnost měl sice aktivní Martin Lang, ale brankář Pěkný se štěstím dokázal lapit kotouč. Na druhé straně se naopak ozval Matěj Hasil, nicméně i Pilc prokázal, že je oporou svého týmu.

Po změně stran to začala být postupem času Plzeň, která se tlačila více do útoku. Kladenská defenzíva ovšem dobře bránila a plzeňským střelcům chyběla i potřebná přesnost v zakončení. Například Soukup měl zajímavou možnost, ale v pádu přestřelil. Štěstí měli Středočeši i při ošemetné situaci i před jejich brankou, kde se dlouhou dobu nacházel kotouč v houštině těl. Indiáni trefovali buď hostující beky, nebo již ležícího gólmana Pěkného. S blížícím se koncem druhé periody šly oba týmy ještě tvrději do soubojů, na ledě ovšem byly k vidění i velké nepřesnosti z obou stran.

Do třetí části vstoupili mnohem nažhavenější hokejisté Plzně. Těžiště hry se nacházelo výhradně ve třetině Rytířů. Hostům jakoby postupně začali docházet síly a indiáni začali proto častěji ohrožovat gólmana Pěkného. Kouzlo kladenského brankáře odčaroval ve 49. Minutě zápasu Jan Slanina, jenž před brankou šikovně tečoval Mužíkovu střelu.

Po první brance na ledě nadále dominovali svěřenci trenéra Petra Vojana. Šanci na zvýšení náskoku měl Marek Princl, jehož únik zlikvidoval parádním zákrokem gólman soupeře. Na Pěkném si následně vylámal zuby i Radek Mužík, který doteď ještě přemýšlí, jak dokázal kladenský gólman holí zastavit puk letící prakticky do prázdné branky.

Definitivní klid na plzeňské hokejky dal až minutu před koncem duelu aktivní Martin Lang. Mladý útočník indiánů si pohrál s obráncem a poté z prostoru mezikruží nekompromisně zavěsil pod břevno. Hostující celek proto nezkusil ani hru bez gólmana a bude na Kladně odvracet hrozbu vyřazení. Plzeň naopak zvládla klíčový první krok vedoucí k postupu přes čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan: Napínavé utkání, které jsme si sami zkomplikovali tím, že jsme neproměnili spoustu šancí. Musím říct, že soupeř hrál kvalitně, nechybělo mu odhodlání ani rychlost. Důležité bylo, že za stavu 0:0 jsme to byli my, kdo dal klíčový první gól. Podržel nás také náš brankář. I když máme už první výhru, rozhodně není nic rozhodnuto.

Jan Krégl (Rytíři Kladno): Nechci být vůbec negativní. Dlouho jsme vydrželi vzdorovat soupeři a o výsledku rozhodla malá chybička v našem obranném pásmu. V té době už ale měla Plzeň více ze hry a trochu nám chyběly potřebné síly, když se nám zranilo pár hráčů, a nemáme takovou kvalitu ve čtyřech lajnách, aby to nebylo znát. Poté jsme ještě udělali faul a bylo těžké to obracet. Dostali jsme gól na 0:2, ale klukům nemám co vyčítat. Jsem na ně pyšný, náš výkon nebyl vůbec špatný a nyní budeme chtít vyhrát v domácím prostředí.