PLZ - KOM 3:2

PLZ - KOM 3:2 - Velký obrat Škodovky, Kometu sestřelil premiérovým hattrickem Matyáš Kantner!

V LOGSPEED CZ Aréně indiáni odehráli poslední domácí zápas v základní části letošního ročníku Tipsport extraligy, v rámci 51. kola přivítali celek HC Kometa Brno. Plzeňané otočili zápas z 0:2 na 3:2.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

3:2
1:2, 1:0, 1:0

Branky a nahrávky: 16. Kantner (Gulaš), 37. Kantner (Jank, Pour), 45. Kantner (Pulpán, Čerešňák) – 2. Červený (Pyrochta), 12. Střondala (Kunc, Kusko). Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Rozhodčí: Šindel, Úlehla – Lhotský, Svoboda

vyloučení
3:5
Využití
1:0
V Oslabení
1:0
střely na branku
28:22
Zblokované střely
16:7
Hity
16:11
Vhazování
23:33
Diváci
5 938

HC Škoda Plzeň

Frodl (Král) – Jank, Čerešňák, Pulpán (A), Jánošík, Vráblík, L. Kaňák, Houdek – P. Zdráhal, Mertl (A), Gulaš (C) – Straka, Kodýtek, Eberle – Kantner, V. Němec, Pour – Vracovský, Heřman, Rob

HC Kometa Brno

Čiliak (Vejmelka) – Baranka, O. Němec (A), Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Svozil, D. Krenželok – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller – Červený, Plekanec (A), L. Horký – Š. Stránský, Rákos, Vincour – Kusko, Střondala, Kunc

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 20 2 18 90,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 1 1 2 0
Jan Eberle 0 0 0 -1 0
Milan Gulaš 0 1 1 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 1 1 0 0
Adam Jánošík 0 0 0 -2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 2
Matyáš Kantner 3 0 3 2 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 2
Vojtěch Němec 0 0 0 1 0
Jakub Pour 0 1 1 2 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 0 2
Luboš Rob 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 -1 0
Roman Vráblík 0 0 0 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Patrik Zdráhal 0 0 0 -1 0

komentář

Do zápasu vstoupili hostující hráči celkem šťastně. Rudolf Červený získal ve středním pásu puk a uháněl do přečíslení s Tomášem Plekancem. Do přihrávky se dobře položil bek Jánošík, jenže puk se znovu odrazil na hokejku Červeného, který ve druhé minutě poslal nadvakrát Kometu do vedení. Pak byla aktivnější domácí Plzeň, ale hostující celek se docela v pohodě bránil. Jan Eberle vzal přečíslení na sebe, procpal se na střed hřiště, vypálil ke vzdálenější tyči, ale beton gólmana Čiliaka byl na místě. Další šanci si pak připsal útočník Rob, který kousek před hostujícím brankovištěm dorážel pokus Kaňáka, ale také s tímto pokusem si brněnský brankář poradil.

Zničehonic se pak Kometa dostala do dvoubrankového vedení. V útočném pásmu díky dobrému napadání získali hosté kotouč, od Kuska se odrazil na hůl Vojtěcha Střondaly, který se s tím nepáral. Jeho prudká střela švihem zaplula přesně pod břevno domácí klece a Dominik Frodl podruhé kapituloval. V přesilových hrách poté hrozili domácí indiáni. Milan Gulaš servíroval z pravé strany přihrávky na Kantnera. Domácí forvard nejprve nedokázal z velké blízkosti přehodit Čiliakův beton. Poté se situace opakovala, Matyáš Kantner byl na brankovišti hodně aktivní a důrazné procpal puk do sítě. Jeho snižující trefu posvětil i videorozhodčí. Skóre mohl srovnat pět sekund před koncem první části Patrik Zdráhal, ale v úniku nezakončil gólově. 

Druhou třetinu herně ovládli domácí hokejisté. Kometa se trápila hlavně v rozehrávce, snažila se alespoň hrozit z brejků, ale Peter Mueller si svým pokusem na Frodla nepřišel. Na druhé straně držel Kometu nad vodou skvělý gólman Marek Čiliak. Západočeši tlačili, dobré střely si připsali Straka s Mertlem, ale ani jeden nedokázal srovnat stav zápasu. Hostující obrana pak zapomněla na kapitána Gulaše, který měl za brankou moře času, našel přesně hůl Pulpána, který střílel z první, ale Čiliak puk vyrazil lapačkou.

Ve 37. minutě pak bylo vyrovnáno, druhý gól Plzně byl na spadnutí už delší dobu. Jakub Pour ve středním pásmu šikovně získal puk, prostrčil ho na Bohumila Janka, který ujížděl s Matyášem Kantnerem do přečíslení dva na jednoho. Domácí bek to udělal hodně šikovně, bekhendovou žabičkou našel přesně hůl Kantnera, jenž zamířil pod břevno. Díky druhé trefě tohoto muže bylo srovnáno na 2:2, to vše se událo v začínající přesilovce Komety. Otočit skóre pak dokonce mohl Martin Heřman, kterého vyslal do úniku Vracovský. Plzeňská 96 mířila nad rameno Čiliaka, ale neuspěla.

Ve třetí třetina se Plzni podařilo dokonat velký obrat. A postaral se o to opět Matyáš Kantner, který tak zaznamenal první hattrick v kariéře, navíc k tomu čistý. Indiáni se znovu usadili v obranném pásmu soupeře, Pulpán vypálil od modré čáry, Čiliak prudký pokus vyrazil před sebe, Kantner ho bez problému dorazil do sítě. Další obrovskou šanci, vlastně několik šancí, si domácí vypracovali v přesilovce. Pálil Čerešňák, po něm doráželi Zdráhal s Mertlem, ale Marek Čiliak, nejvýraznější osobnost Komety v duelu, čaroval. Po dalším nahození Heřmana tečoval puk pravděpodobně Rob, puk nakonec skončil na hostující tyči.

Pak si šance připisovala i Kometa. Horký našlápl na levé straně, ale bekhendem nedokázal v těžké pozici zamířit přesně. Pak po chybě v plzeňské rozehrávce střílel Peter Mueller, ale Frodl byl včas na ledě, takže puk vyrazil. V 59. minutě zamířil gólman Čiliak na střídačku, Kometa to zkusila v šesti hráčích. Brnu se však nepodařilo srovnat, všechny tři body zůstaly v Plzni!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "My jsme do utkání vůbec nevstoupili dobře, byli jsme horší v pohybu, nevyhrávali jsme osobní souboje, bylo to z naší strany vlažné. Dobrý moment v utkání byl, když jsme snížili na 1:2 a v následné pasáži v závěru třetiny jsme se do toho dostali. Věděli jsme, pokud budeme mít dobrý pohyb a mít puk pod kontrolou, že nějaké šance přijdou. Ve druhé třetině jsme na to navázali. Pořád jsme věřili, že zápas můžeme otočit. Z kluků jsem cítil, že si jdou za vítězstvím, od prvního našeho gólu jsme byli lepším celkem. Dle mého jsme si zasloužili vyhrát, velmi si toho ceníme, zvlášť proti tak silnému soupeři."

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): "Utkání jsme začali dobře, dostali jsme se rychle do vedení 2:0, ale problém v první třetině byly tři naše fauly v závěru. Přesilovou hru Plzně můžete bránit, ale ne donekonečna. Domácí se dostali zpět do zápasu a poté ve druhé třetině byli aktivnější. My jsme měli tři brejkové situace, které ale neskončili gólem. Plzeň pak srovnala a ve třetí periodě díky důrazu, kterou předváděla celý zápas, hlavně kolem brány, překlopila utkání ve svůj prospěch. Gratuluji soupeři."