Notes #11: Duda s Krátoškou opět v Plzni, očekávaný duel je tu!

P l z e ň - Slavia Praha, klub, jehož název byl v Plzni slyšet na každém rohu. Největší výměna v dosavadním průběhu extraligy dostala fanoušky do netrpělivého očekávání prvního vzájemného duelu keramiků se slávisty. Zápas se vzhledem k summitu Severoatlantické aliance v Praze uskuteční na ledě Keramiky Plzeň. Budou hokejisté v duelu přehecovaní? Z notesu se dozvíte mnohem více.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC SLAVIA PRAHA

22. kolo - neděle 17. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Doposud největší trejd hokejistů v letošním ročníku v rámci extraligy provedli oba dnešní soupeři, Slavie a Keramika Plzeň. Zveřejněním výměny se nastartoval běh událostí, jaké český hokej dlouho nepamatuje. Emotivní výroky, zklamání, obvinění, hrozby žalobou, to vše se skrývá za touto hráčskou výměnou, která plnila stránky novinové i internetové. Více prostoru se dostalo Radku Dudovi, kterému byl dán nezvykle velký prostor k vyjádření vlastních pocitů a názorů. Ve stínu Dudových výroků zůstali ostatní aktéři, Aleš Krátoška, Viktor Ujčík, ale také Richard Farda, Josef Řezníček či Josef Straka. Duda se jednoduše stal mediální hvězdou díky své atraktivní „upřímností“. Dnes se všichni potkají na jednom ledě, a to před plzeňskými fanoušky, neboť kvůli summitu NATO bylo změněno pořadatelství utkání. Hráči jsou sice profesionálové, osobní výpady se však nepřecházejí lehce. "Spíše to bylo záležitostí novin, které si některé věci přehazovali jak horký brambor. Jak Viktor, tak i Dudis hrají v obou mančaftech dobře, takže věřím tomu, že to bud kvalitní byť více tvrdý zápas," přeje si Václav Eiselt, v současnosti centr prvního útoku. Tvďák Michal Dvořák však větší vyhecovanost připouští. "Možná po tom, co proběhlo v médiích se větší motivace u některých hráčů projeví." Věřme, že utkání přinese především uspokojení pro hokejovou duši plzeňského fanouška.


HC SLAVIA PRAHA
změny v kádru úspěšnost Slavie
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Mužstvo vedené charismatickým koučem Vladimírem Růžičkou je každoročně systematicky doplňováno vhodnými typy hráčů. Bývalý hokejista dnes v roli kouče a zároveň generální manažera Slavie vyznává kontaktní a fyzicky náročný způsob hokeje, čemuž podřizuje výběr posil. V minulých letech byla Slavia Praha často považována za černého koně soutěže. Letos nastala změna, Slavia je pasována rovnou na jednoho z favoritů extraligy a měla by patřit k týmům z horních pater tabulky.

Milan Antoš
V útoku slávisté hodně spoléhají na zkušeného matadora Josefa Beránka. Slávistický kapitán si hokejově velmi dobře rozuměl s někdejším dlouholetým hráčem Plzně Milanem Antošem, z počátku sezóny spolu nastupovali v jedné formaci. Ve velmi dobré formě se představuje plzeňský odchovanec v dresu Slavie Ondřej Steiner, který jako centr třetího útoku „dostal“ na křídlo nejlepšího střelce loňské sezóny Davida Hrušku. V útoku Slavie již nenajdeme jména Hübl (Litvínov), Branda (Sparta) či Matějovský (Plzeň).

Management Slavie v létě překvapoval, přichystal také jeden bombastický přestup. Dlouholetý hráč Sparty Praha František Kučera uzavřel v Edenu smlouvu a měl by svými zkušenostmi dopomoci jak k dobrým výsledkům Slavie, tak k úspěšné výchově mladých hráčů. Za odcházejícího Radka Martínka získali slávisté hráče s podobnými tělesnými parametry, Marka Posmyka ze Zlína. Z NHL se do Slavie vrátil obránce Pavel Kolařík.

Jistě není třeba připomínat poslední pohyb v kádru Slavie. Společně s Plzní provedl vršovický klub změnu v útočných řadách. Pustil na hostování do Keramiky Viktora Ujčíka za Radka Dudu a Aleše Krátošku. "Radek s Beránkem vytvořili výbornou dvojici," vidí nebezpečí v souhře prvního útoku Milan Razým.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Málek – Jan Novák, Kučera, P. Kadlec, Hejda, Kolařík, Graňák, Posmyk – Duda, Beránek, Sup – Hruška, Steiner, Míka – Jaroš, Klepiš, Šaffer

Trenér: Vladimír Růžička

ÚSPĚŠNOST SLAVIE PRAHA:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 82
počet využitých: 10
úspěšnost: 12,2 %
počet oslabení: 71
počet ubráněných: 7
úspěšnost: 90,14 %

Střelba

Návštěvnost

celkem: 3 820
doma: 2 651
úspěšnost: 5 117
počet zápasů venku: 9
bilance: 4 -0 - 3 -0 - 2
bilance v %: 44 - 0 30 - 0 - 26

SLÁVISTICKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Hruška - 7
Nejvíce nahrávek Kučera - 8
Nejlepší obránce Kučera - 10 (2+8)
Nejtrestanější hráč Duda - 52

Dudova famózní slávistická premiéra

Liberečtí hokejisté si poprvé vyzkoušeli, jaké je to bránit slávistu Radka Dudu. Propadli však na celé čáře. Výsledek 0:9 mluví za vše a Duda k němu přispěl dílem výrazným, dvěma brankami a dvěma finálními přihrávkami. Aleš Krátoška se také prosadil jednou přihrávkou. V dalších zápasech to již z pohledu Radka Dudy nebylo tak slavné, zato Krátoška se celkem činil a přispěl například k cenné výhře Slavie nad obhájcem titulu Spartou Praha (3:2).

Šest slávistů v národním týmu

Reprezentační trenéry přesvědčil svými výkony brankář Roman Málek, aktuálně nejlepší brankář extraligy ve statistice úspěšnosti zásahů, obránci Pavel Kolařík, Petr Kadlec a František Kučera. Poprvé reprezentoval Českou republiku také Radek Duda jako zástupce Slavie, společně se svým kolegou z prvního útoku Josefe Beránkem. Málek se dostal do branky hned při prvním utkání v Plzni, kde se střetli čeští reprezentanti s úřadujícími mistry světa Slováky. Slávistický brankář inkasoval třikrát, jeho protějšek explzeňský Miroslav Šimonovič neuhlídal o jeden puk více.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

KRÁTOŠKA S DUDOU PROTI SLAVII ŘÁDILI

Na první „poreprezentační“ zápas dali trenéři opět dohromady útok Dvořák – J. Straka – Andrašovský, kterým se spolu velmi dařilo v prvním vzájemném utkání se Slavií Praha. Celkem si členové tohoto útoku připsali 6 bodů za 2 branky a 4 asistence.

Stejný počet branek zařídila dvojice hráčů, která v současné době již obléká právě dres Slavie. Aleš Krátoška oslavil své narozeniny dvěma brankami do sítě Romana Málka a k oběma mu dopomohl Radek Duda. Z jejich případného zásahu do sítě Libora Barty však budou mít dnes fanoušci Plzně sotva radost.

Více jak sedm tisícovek fanoušků také opět vidělo jednoho z plzeňských odchovanců, Ondřeje Steinera. Předvedl se v plné kráse a dokonce vstřelil branku, u které mu asistoval střelec zlaté plzeňské čtvrtfinálové branky Petr Kadlec.

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Šmíd - Řezníček, Dobroň, Vlček, Divíšek, Výborný, Vobořil - Ujčík, Eiselt, Matějovský - Dvořák, Straka, Andrašovský - Radek Procházka, Štefanka, Volák

Ač nominován, nereprezentoval

Jediným zástupcem extraligové hokejové Plzně měl být v národním týmu Viktor Ujčík, ovšem na poslední chvíli se zřekl účasti v přípravném zápase proti Slovensku a na následném mezinárodním turnaji pro zranění stehenního svalu. S jeho nominací návštěvníci oficiálních internetových stránek Keramiky Plzeň vesměs souhlasili, 30 procent návštěvníků se vyjádřilo, že nominace je přesně podle jejich představ.

Keramika v řeči čísel

Prvních pět zápasů na svém ledě keramici vyhráli, ovšem poté přišla série čtyř proher, pád v celkové tabulce i tabulce domácích zápasů, ve které byla před zápasem s Českými Budějovicemi keramika na devátém místě se ziskem 16 bodů a mírně aktivním skóre 25:23. V tabulce zápasů na hřištích soupeřů to bylo ještě o něco horší a 11. místo není rozhodně podle představ. Jedinou jistotou účasti v nejvyšších patrech tabulky je tabulka pořadí klubu podle divácké návštěvnosti. Zde Plzeň dominuje. Ačkoli byla kapacita snížena, průměrná návštěva na utkání se zvýšila a více jak 7000 diváků na zápas pasuje Plzeň na lídra této statistiky. Zde je pořadí na prvních pěti místech před zápasy 20. kola:

Keramika Plzeň 7 070
IPB Pojišťovna Pardubice 6 726
Chemopetrol Litvínov 5 772
Bílí Tygří Liberec 5 237
Hamé Zlín 5 038

Klubové statistiky dva Josefové

Střední útočník Josef Straka je nejproduktivnějším hráčem plzeňské Keramiky 16 (7+9) a současně také nejlepším střelcem. Kapitán Josef Řezníček nasbíral největší počet přihrávek (9) a zároveň je neproduktivnějším hráčem zadních řad.

Plzeň poprvé v televizi

V rámci pořadu Buly bude Česká televize letos poprvé živě přenášet zápas Keramiky Plzeň. Půjde o zápas 30. kola, které se hraje 7. prosince, a ve kterém Plzeň na domácím ledě narazí na Oceláře z Třince.

Někdejší Plzeňák ukončil na Slovensku své angažmá

Petera Veselovského si jistě většina fanoušků Keramiky Plzeň dobře pamatuje. Dřívější opora plzeňského týmu letos působil v beznadějně posledním týmu tabulky slovenské extraligy Spišské Nové Vsi. Dal tak najevo, že situace Nové Vsi je beznadějná. "Mužstvo v současném složení nemůže reálně uvažovat o zázracích," řekl při svém odchodu pro agenturu SITA. Rozhodl se tedy k podobnému kroku jako Radek Procházka, který z vlastní vůle opustil beznadějně poslední tým pro změnu české extraligy Havířov.

Narazí kosa na kámen

Oba týmy vyznačují fyzický způsob boje, lze tedy očekávat důrazný souboj, ve kterém se nejspíše bude hodně jiskřit. "Budou převažovat osobní souboje," vidí jasně Razým. Souhlasí i Dvořák. "Rozhodně se dá očekávat tvrdý duel, vždyť Slavia nehraje právě hokej v rukavičkách. Bude to hokej, který zaujme, diváci se určitě nudit nebudou." Právě divácká kulisa by měla být výraznou devizou keramiků. "Věřím, že bude našlapáno a stadion bude praskat ve švech," nezbývá než přání plzeňského útočníka vyslyšet a dopomoci keramikům k vítězství.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie Praha se začala psát od sezóny 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. Posledním vzájemným zápasem se vzájemná bilance vyrovnala, Slavia má ovšem stále aktivnější skóre.
Celkem: 34 13 8 13 88:96

Plzeňané také narazili na Slavii v osmifinále play-off, a to v sezóně 1995/96, kterou Plzeň sehrála pod názvem HC ZKZ. Série však skončila jednoznačným vítězstvím slávistů 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Slavií Praha? Z celkových sedmnácti zápasů Plzeňané dokázali sedmkrát vyhrát, pětkrát remizovat a čtyřikrát prohráli, při vyrovnaném skóre 41:41. Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2). Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy ve obou domácích zápasech proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu branky! Ovšem zápasy na Slavii také nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem mezi těmito soupeři padly v této sezóně ve čtyřech zápasech pouze čtyři branky.

PLZEŇANÉ PROTI SLAVII PRAHA

Zápasy Plzně a Slavie jsou většinou skromné na góly. Tomu také odpovídají bodové zisky horní pětky hráčů, kterým se právě v těchto zápasech nejvíce dařilo. V této skupině se neustále drží Tomáš Jelínek a probojoval se do ní také Jiří Hanzlík. Statistika je bohužel pouze orientační, bez asistencí ze sezóny 1994/95.

Michal Straka 11 (3+8)
Pavel Vostřák 10 (4+6)
Tomáš Jelínek 9 (4+5)
Jiří Hanzlík 9 (3+6)
Petr Kořínek 9 (1+8)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SLAVIA PRAHA

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučených 11 (5-6)
Průměrný počet střel 57 (31-26)
Průměrný počet diváků 4658
- v Plzni 6293
Nejrychlejší branka 2:40 Růžička (1997/98)
Nejpozději vstřelená branka 59:58 Ujčík (2001/02)

Nejtrestanější hráč

Předposlední vzájemné utkání přineslo obrovské psychické vypětí a hustota atmosféry nad ledové ploše vytvářela téměř mlhu. Rozhodčí Vokurku měl nejspíše po zápase notně ochablou ruku, neboť rozdal celkem 33 trestů. Nemalý díl z této porce odkrojil Michal Dvořák. Inkasoval unikátní trest 2x5+TDK, což činí 50 trestných minut v jeden moment. Plzeň poté hrála neuvěřitelných 10 minut ve čtyřech proti pěti hráčům Slavie. Tato epizoda katapultovala Dvořáka na pozici nejtrestanějšího muže vzájemných soubojů. Celkem v soubojích se Slavií v dresu Keramiky inkasoval 62 trestných minut.