Ujčík s Řezníčkem diplomaticky kritizovali trenéry za přesilovky

P l z e ň - Slavia Keramiku přehrála a zvítězila zaslouženě. Úterní zápas s Českými Budějovicemi naznačil, že by se hokejová Plzeň po reprezentační pauze mohla postavit na nohy, ovšem zatím se to nepovedlo. České Budějovice procházejí hlubokou herní krizí, což dokázal i nedělní domácí debakl s Karlovými Vary. Slavia se představila jako mnohem kvalitnější mužstvo. Výkon Plzně v tomto zápase šel permanentně dolů, bída gradovala v první desetiminutovce třetí části. Trenéři stáhli hru na tři pětky, ovšem ani náznak jakéhokoliv tlaku se nedostavil. Ukázkou nemohoucnosti byly rovněž dvě přesilovky Plzně pět na tři. Rozhodující pro další průběh utkání byla hlavně ta první v závěru druhé třetiny. "Myslím, že jsme zvolili špatné postavení beků při přesilovkách. Oba obránci měli puk po ruce a ne přes ruku," nebral si servítky k rozhodnutí trenérů Viktor Ujčík.

Hra obránců i díky tomu působila velmi staticky, Dobroň s Řezníčkem, kteří odehráli největší část přesilovky, si přihrávali na větší vzdálenost a trojice bránících slávistů stihla s přehledem bekům vykrývat prostor ke střelbě. Dobroň v závěru přesilovky beze střel jen zoufale nahodil slabý puk směrem k brance, Slavia snadno vyhodila a tato situace, spolu s podílem na první obdržené brance byla hlavním impulsem pro trenéry, aby ho nahradili ve třetí části Vobořilem. S přesilovkami byl nespokojený i kapitán Josef Řezníček. "Přesilovky pět na tři vyžadují píli a trénink. Nefungovalo nám to," řekl mnohoznačně. "Nabádali jsme hráče, aby stříleli od modré. Nestřílíme," kontroval asistent trenéra Radek Kampf.

Plzeň hrála celkem slušný zápas do chvíle, kdy vstřelil úvodní gól utkání Josef Štraub. Po Kolaříkově střele nedokázal vyhodit puk z obranné třetiny Michal Dobroň, svého hráče nepokryl ani Josef Straka a Štraub pohodlně skóroval. "Rozpadla se nám celá koncepce hry. Přestali jsme napadat a zatáhli jsme se do obrany. Odstoupili jsme od aktivní hry," hodnotil hru mužstva Řezníček. Nedělní zápas nalákal diváky právě na očekávaný souboj Řezníčka s Dudou, ten se ovšem nekonal. Oba se trochu škádlili jen v první třetině. "Hraje pravé křídlo, já levého beka, takže bylo jasné, že se budeme potkávat. Po první třetině jsem mu jen řekl, ať nechá ty ruce dole."

Prestižní zápas to byl i pro Viktora Ujčíka, jehož slávističtí fanoušci považují za nenahraditelnou ikonu klubu a proti jeho výměně zorganizovali jedenáctkový protest. "Doufal jsem, že to zvládnu. Vyspal jsem se dobře, ale pak jsem uviděl ty dresy a to mě dost vzalo. Byl jsem dost nervózní. V první třetině jsem se k ničemu nedostal, byl jsem jako omámený," říkal hráč, který zatím bodoval ve všech utkáních, které za Plzeň odehrál. V dnešním utkání se mi to podařilo až za dvanáct sekund dvanáct. "Gól byl nic neřešící. Jsem ale za něj samozřejmě rád."

O výsledku utkání rozhodovalo podobně jako v pátek proti Českým Budějovicím i štěstí. Zatímco v pátek Budějovice snížily na 2:3 a Sailer trefil břevno, v neděli Plzeň prohrávala 0:1 a na Málka s osamoceným Kadlecem se řítila dvojice Andrašovský - Straka. Málek je však skvěle vychytal a z protiútoku Sup vstřelil druhý gól hostů. "To byl druhý rozhodující moment zápasu," přiznal Kampf.