Přivane severní vítr body?

P l z e ň - Téměř po čtrnácti dnech vyjedou keramici za extraligovým zápasem na led soupeře. Cílovou stanicí je severočeský Litvínov, pátý tým tabulky, který po skvělém úvodu sezóny snížil tempo ve sběru bodů. Tým kouče Výborného bude chtít oplatit keramikům porážku z prvního vzájemného utkání, Plzeňané však potřebují vyhrávat. Lze tak očekávat boj o každou píď ledu v hokejové laboratoři chemiků.

Litvínov se dlouho pral s Pardubicemi o první místo v tabulce, po zranění Martina Ručinského a následném jeho odchodu i se spoluhráčem Jiřím Šlégrem severočeši poněkud odpadli, stále se však pohybují v silném středu tabulky. Tahounem jsou nestárnoucí patrioti Ivo Prorok a kapitán Litvínova Petr Klíma, kteří dohromady vstřelil 15 branek. Mozkem mnoha akcí chemiků je podle očekávání staronová posila Jan Alinč, nejlepší nahrávač týmu.

Litvínov byl vždy spíše útočné laděným týmem, střelecká produktivita sice za minulými ročníky trochu pokulhává, vše ovšem vyrovnává řízná litvínovská defenzíva, patřící k nejlepším v lize. Členové obranných řad nastříleli již také 13 branek, ve srovnání s obránci Keramiky tedy téměř dvakrát tolik. Prim v produktivitě litvínovských obránců hrají Kuntoš, Kroupa, Hranáč a univerzál Klobouček.

Marek Pinc
Zdeněk Šmíd
Stejně jako celý Litvínov vylétl ve statistikách i brankář Marek Pinc, objev začátku letošní sezóny extraligy. Jak už to však u ochránců svatyně bývá, jejich postavení v pořadí brankářů je výrazně závislé na hře týmu, čemuž se nevyhnul ani litvínovský gólman, ale jeho úspěšnost stále činí výborných 93,32 %. V brance Plzně se opět objeví Zdeněk Šmíd, jehož úspěšnost z prvních třech odchytaných zápasů za Keramiku je 94,2 % s průměrným počtem 2 inkasovaných branek za zápas! Duel bude tedy také soubojem dvou mladých talentovaných brankářů s momentálními výbornými statistikami. Zajímavostí je, že oba jsou odchovanci svých současných klubů.

Na domácím ledě se Litvínovu celkem daří. Z jedenácti utkání v sedmi svého hosta přehráli, jedenkrát zápas skončil nerozhodně a ve třech případech odjížděli hosté s plným počtem bodů v kapse. Celková bilance je tak 22 bodů při skóre 32:22.

Sestavy obou soupeřů v minulém kole:

Chemopetrol Litvínov: Pinc - Klobouček, Hranáč, Kroupa, Ťupa, Gýna, Kuntoš - Prorok, Alinč, Skořepa - Klíma, Hübl, Kotrla - Trávníček, Martinec, Gombár
Keramika Plzeň: Šmíd - Vobořil, Řezníček, M. Divíšek, Vlček, Mazanec, Výborný - Ujčík, Eiselt, Matějovský - Volák, Straka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský

Zápas začíná v pátek v 17:30 a sledovat jej bude možnost v přímém on-line přenosu na www.hokej-litvínov.cz.