Notes #14: Povinné tři body?

P l z e ň - Úterní soupeř Keramiky Plzeň, havířovšti Panteři, v posledním kole získal své první tříbodové vítězství, na které čekal neuvěřitelných 24 zápasů. Osudným se stal zápas s Havířovem Bílým Tygrům z Liberce. Povzbuzení Panteři se budou snažit znepříjemnit život živou vodou v podobě vítězství nad Pardubicemi pokropeným keramikům. Za Plzeň by měl nastoupit i slovenský útočník Ľubomír Hurtaj.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC HAVÍŘOV PANTHERS

dohrávka 19. kola – úterý 26. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Panteři z Havířova se krčí u dna tabulky, s velmi hubeným bodovým ziskem. Před sezónou byl pasován mnoha odborníky na adepta barážových bojů o udržení nejvyšší soutěže. Ku vlastní škodě tyto prognózy potvrzuje, výstižněji řečeno je daleko překonává. Jeho pozice je takřka beznadějná. Čerstvě sedmibodový zisk za prakticky polovinu soutěže je nejhorším výsledkem jakéhokoli týmu za existenci samostatné české extraligy. Nepomáhají změny trenérů, po čtyřech kolech byl možná trochu unáhleně odvolán Kamil Konečný, ale jeho nástupce Josef Augusta na lavičce také dlouho nevydržel a nedávno definitivně Havířov opustil. Do toho se dostavily odchody hráčů, a to i na základě jejich vlastních rozhodnutí. Návštěvnost spadla na minimum, průměr inkasovaných branek za zápas se vyšplhal na počet pět! Havířov má sice bohaté zkušenosti se záchranou, stačit to však už nejspíše nebude a jak ironicky poznamenal při svém odchodu z Havířova Radek Procházka: „Nebavilo mě čekat již od října na konec sezóny!“ Získat doma plný počet bodů proti Panterům je tedy jednoznačně povinností.


HC HAVÍŘOV PANTHERS
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Problémy, problémy a zase jen problémy. Taková je letošní sezóna Havířova. Už příprava naznačila, že to Havířov nebude mít letos vůbec lehké. Že bude situace tak kritická si asi málokdo představoval. Nedůstojné působení Severomoravanů v extralize nezůstalo a nezůstává bez následků. Těžko říci, zda jsou příčinou finanční problémy a jejich negativní vliv na psychiku hráčů, každopádně finance hrály velkou roli.

V říjnu opustil Pantery zkušený obránce Petr Pavlas. Za příčinu porážek byl označen plzeňský odchovanec brankář Michal Mařík! S ním se tedy Havířov rozloučil z vlastní vůle. Trpělivost však docházela především všem, co měli co do činění s havířovskými Pantery. Mezi prvními byla pražská Sparty, která do Havířova zapůjčila obránce Martina Holého, vysvětluje ředitel Sparty Martin Urban: „Holý odešel k 1. květnu, splatnost odstupného byla v létě. Táhne se to měsíce. Částka se pohybuje ve statisících korun. Kromě toho jsme neobdrželi ještě ani peníze za hostování z konce minulé sezóny.“ To byly důvody, které vedly vedení Spartu k tomu, aby požádali vedení extraligy o zákaz činnosti.

A podobné kroky ze strany samotných hráčů Havířova následovaly rychle za sebou. Zkušený centr Martin Filip, mj. bývalý hráč Plzně, si sbalil věci a na vlastní žádost Havířov opustil. Stejný krok udělali i současní hráči Plzně útočník Radek Procházka a obránce Michal Divíšek, o jejich případu na jiném místě Blafáku.

Přeci jen však Havířovští získaly nějaké náhrady. Ze Znojma přišel brankář Petr Svoboda, za Martina Filipa, který nakonec skončil ve Zlíně byl získán Martin Čech. Ze Slavie zamířil na sever Moravy Petr Míka, v jehož případě se spekulovalo také o přestupu do Keramiky Plzeň. Ze západočeské metropole byl do Havířova zapůjčen na hostování obránce Jiří Dobrovolný a z Třince útočník Polanský. Ve 22. kole se v Havířově představil také slovinský osmnáctiletý útočník Hebar.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

P. Svoboda – Vratislav Čech, Filip Štefanka, Boháček, Dobrovolný, Harant, Michael Procházka – Míka, Lamich, Jan Kopecký – Sršeň, Hrbek, Boháč – Michal Čech, Martin Čech, Micka – Křesťan, Staněk, Polanský

Trenér: František Vorlíček

HAVÍŘOVSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Sršeň - 7
Nejvíce nahrávek Sršeň - 9
Nejlepší obránce Štefanka – 5 (1+4)
Nejtrestanější hráč Vr. Čech - 34
Nejlepší v +/- M. Čech - 3

Co by mohlo zachránit Havířov?

Naprosté zmrtvýchvstání, ovšem jak se zdá, již před měsícem bylo pro Pantery pozdě. Propastná ztráta na předposledního, ostudný zisk pouhých čtyř bodů, nejhorší obrana a nejslabší útok, tj. vizitka Havířova. Někteří hokejisté stále v obrat věří, ti kteří jej opustili, otevřeně hovoří o beznadějné situaci. „Havířov asi skutečně nemá extraligový kádr,“ zhodnotil tým Radek Procházka. Připočteme-li k tomu skutečnost, že Havířov dluží některým hráčům výplaty dokonce za minulou sezónu, je zlepšení současného stavu v nedohlednu.

Zkušení hráči selhávají

Hrbek či Sršeň jsou pojmy v českém hokeji, své pověsti v Havířově nedostávají. Oba měli vhodně doplnit mužstvo, usměrňovat mladé hráče a svoji zkušeností dodat do týmu klid. Opak je pravdou a oba se herně trápí. Tomáš Sršeň však přeci jen občas ukáže něco ze svého hokejového umu. Rozhodl například utkání s Keramikou Plzeň, ve kterém si Panteři připsali jediné vítězství v extralize, byť v prodloužení. Nedobrá vizitka keramiků.

Zklamaní fanoušci opouštějí svůj tým

Návštěvnost domácích utkání Havířova je nejslabší v celé extralize. Záplava špatných až tragických výsledků v příznivcích Panterů logicky vyvolává pocit zmaru a rozhodně si fanoušci své pocity nenechávají pro sebe. V domácím duelu proti Třinci (0:6) strávili nejskalnější fanoušci v havířovském kotli závěrečnou třetinu otočeni k ledové ploše zády. Jasně tak dávali najevo, co si o představení svých hokejistů myslí. Své gesto doprovázeli skandováním jmen bývalých hráčů, mj. i současného centra Keramiky Plzeň Václava Eiselta. Do tohoto vyvolávání exhavířovských hokejistů vkládali ironický pokřik „Kladno uděláme.“


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

HLEDÁ SE HERNÍ POHODA

Nový trenér A-mužstva Keramiky Plzeň Karel Trachta si odbyl svoji premiéru s loňským čtvrtfinálovým přemožitelem keramiků Vítkovicemi (1:1). Obě mužstva myslící především na zadní vrátka příliš pohledný hokej nepředvedla. Plzeň sehrála zápas se třemi útočnými formacemi, bez např. Michala Dvořáka, Juraje Štefanky či Václava Krále. V obraně chyběl nemocný Michal Dobroň.

Obvykle bouřlivé prostředí plzeňského zimního stadionu tentokrát své borce kupředu nehnalo. Již trochu tradiční desetiminutový protest proti politice vedení klubu byl skalními fanoušky prodloužen na minut třicet! Do té doby velmi nevýrazní keramici nedokázali vstřelit branku, po sedmi minutách povzbuzování již šli do vedení a celkově se obraz hry velmi zlepšil. Povzbuzování fanoušků tak hraje nejspíše velkou roli ve výkonu keramiků.

Kdo že za Plzeň v tomto utkání skóroval? Viktor Ujčík, opět. Stejně jako v zápase se Slavií, ve které vstřelil také jedinou branku Slavii. Trojici domácích utkání keramici absolvovali s bohužel vyrovnanou bilancí jedné výhry, remízy a prohry. A také se šesti vstřelenými a inkasovanými brankami. Polovinu ze všech gólů Keramiky dal právě Viktor Ujčík! Skvělá vizitka exslávistického útočníka. V počtu vstřelených branek je v závěsu za Ujčíkem slovenský útočník Dušan Andrašovský, tím výčet střelců Plzně bohužel končí.

KANADSKÉ BODOVÁNÍ KERAMIKY PLZEŇ

Jméno Branky Asistence Celkem
Josef Straka 7 12 19
Viktor Ujčík 11 4 15
Dušan Andrašovský 9 6 15
Josef Řezníček 0 13 13
Radek Matějovský 2 8 10

Šmíd, Matějovský, Ujčík

Takto vypadá trojice nejlepších hráčů Plzně v třídílné sérii domácích zápasů. Plzeňský brankář velmi mile překvapil, svůj tým mnohokrát podržel a vychytal mnoho čistých brankových příležitostí soupeřů. Jeho hvězda bohužel výše nevylétla, neboť tým hraje v útlumu. Radek Matějovský odváděl spoustu černé práce a plnil roli bránícího levého křídla elitního útoku velmi dobře. Viktor Ujčík měl sice v zápase se Slavií viditelně nervozitou svázané ruce, celkově byl však jedním z nejviditelnějších útočníků a tři vstřelené branky mluví za vše.

Příčiny ztrát bodů?

Individuální chyby, zmatky v obraně. Všechny tři branky Slavie padly po velkém zaváhání obranných dvojic plzeňského týmu, což ostře kontrastovalo s naprosto precizní obranou pražského týmu. Rekordní návštěva 8 048 diváků nejprve sledovala, jak do prázdné branky Keramiky doklepl puk Štraub, jak mezi dvěma obránci prolétl Sup a nakonec jak si z dvojice plzeňských obránců udělal solné sloupy Fadrný. S Vítkovicemi zase mladý ostravský útočník Gron lehce obešel Milana Vobořila, který do zápasu naskočil za nemocného Dobroně.

Václav Král se opět v Plzni neprosadil

Útočník Václav Král, někdejší nejlepší střelec extraligy, opět odchází z plzeňského klubu na hostování. V loňské sezóně nejprve zamířil do pražské Sparty, aby sezónu poté dokončil ve Znojmě. V létě se z hostování na jihu Moravy vrátil a chtěl navázat na svoji dřívější formu. Ovšem střelecky se mu nedařilo a do základní sestavy se příliš nedostával. Vedení jej po 22 odehraných kolech poslalo na hostování do prvoligového Berouna. Hned ve své berounské premiéře dopomohl svoji brankou k domácí výhře berounských Medvědů v prodloužení nad Prostějovem, který se pohybuje na úplné špici prvoligové tabulky.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Josef Straka zasunuje puk
do branky Havířova.
1. října 1999 je datumem, kdy se na ledě poprvé setkala Keramika Plzeň s Havířovem, tehdy pod hlavičkou Femaxu. Zápasu na plzeňském stadionu přihlíželo sedm tisíc diváků, premiéra však skončila smírem 1:1.

Celková bilance:13 5 4 4 37:36

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? V Plzni dnes již Panteři ještě nikdy nevyhráli. Dvakrát si odvezli bod za remízy, které se urodily hned v jejich premiérovém ročníku, ve kterém mimochodem Plzeň získala extraligový bronz. Od té doby nezískali Havířovští ani bod.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 6 4 2 0 20:13

PLZEŇANÉ PROTI PARDUBICÍM

Pouze šest zápasů sehrál proti Havířovu Dušan Andrašovský, i přesto se stačil dostat na první místo spolu s Milanem Volákem v pořadí nejvíce bodujících Plzeňanů v zápasech s Havířovem. Poprvé proti Havířovu nastoupil slovenský útočník 20. října 2000 po vleklém zranění. Naskočil do poslední třetiny, ve které nejprve vyrovnal brankový účet zápasu, aby po 111 sekundách ukončil přesnou ranou i prodloužení.

Dušan Andrašovský
Milan Volák
7 (5+2)
Josef Straka
Petr Kořínek
7 (2+5)
Josef Řezníček 7 (0+7)
Pavel Vostřák 6 (4+2)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. HAVÍŘOV

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 83 (39–34)
Průměrný počet diváků 4 100
- v Plzni 6 125

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Osobní desetiminutový trest a další trest, tentokrát do konce utkání, vynesly současného útočníka Slavie Aleše Krátošku až na nejvyšší příčku mezi nejtrestanějšími hráči vzájemných duelů Plzně a Havířova. O čtyři méně, tedy 31 trestných minut nasbíral obránce Marek Černošek. Pikantností je, že jeden ze svých dvouminutových trestů dostal ještě coby hráč Keramiky Plzeň.