Musil se zvedal a Trachta posazoval

L i b e r e c - Keramikům v Liberci utekla úvodní třetina, ovšem pak dokázali poměrně snadno vyrovnat a zdálo se, že jsou na koni. Přišel však nečekaný protiúder Mojmíra Musila. Hráče, který v Plzni odehrál tři a půl sezóny, který si v první lize vysloužil nálepku ostrostřelce s ohromně šikovnýma rukama, ale který se v extralize neprosadil. V dresu Bílých Tygrů do tohoto utkání vstřelil v extralize jediný gól, a to ještě při power-play soupeře do prázdné branky. Nyní po nahrávkách dalších exkeramiků Straky a Hanzlíka vstřelil asi rozhodující branku zápasu. "Třetího gólu byla ohromná škoda. Kdybychom o chvíli déle vydrželi na stavu 2:2, mohlo to dopadnout úplně jinak," označil zlomový moment utkání Jakub Koreis.

Explzeňáci vypsali za vítězství nad svým bývalým klubem prémie. "Vyhlásili jsme prémie pro mančaft. Já, Jirka Hanzlík, který přišel z Plzně teď v sezoně, a také Mojmír Musil. Ten tam taky předtím hrál. Proto se ostatní kluci snažili a my jsme měli taky motivaci navíc," uvedl nový kapitán Bílých Tygrů Michal Straka.

Plzeň odehrála v Liberci zápas, v němž bylo k vidění hlavně v obranné činnosti k vidění velké množství chyb. "Obrana asi nebyla taková, jak by měla být, ale je to věc celé pětky," uvedl hráč draftovaný Phoenixem. Trenér Trachta hráče za chyby tvrdě trestal. Poté, co se Vobořil zapomněl hluboko v útoku a Kropáč skóroval ze samostatného nájezdu, šel okamžitě pod deku a na ledě ho nahradil Michal Dobroň. Po snížení na 3:4 stáhl Trachta ze hry čtvrtou pětku, před třetí třetinou vyměnil na pravém křídle druhé řady Hurtaj Dvořáka a na lavičce zůstal jedno střídání Martin Adamský. Do hry šli Jakub Koreis a Radek Procházka. Ten však při prvním střídání přihrál puk přímo na soupeřovu hokejku a jeho účinkování v pátečním zápase skončilo. "Myslím, že trenér Trachta sestavu spíš ustálil. Snaží se, aby útoky hrály ve stejném složení. Když se však nedaří, musí se něco udělat," říká ke změnám Koreis.

Vynikající zápas odehráli za Liberec hokejisté s plzeňskou minulostí. Jiří Hanzlík v elitní formaci Tygrů často hasil hrubé chyby v obraně spoluhráče Krsteva a počínal si s opoznání větším přehledem a mnohem méně alibisticky než tomu bylo zvykem v Plzni. Po několika zápasech odehraných v útlumu se probudila první řada, kam se posunul nově Mojmír Musil. Ten odehrál asi nejlepší utkání v letošním ročníku extraligy. V 10. minutě nedotáhl do konce bekhendový blafák, ovšem šanci si připravil náramně. Ke gólu chyběly centimetry. Pak v přesilovce po hezké kombinaci všech exkeramiků střelou do levého horního rohu vymetl pavučinu Šmídovy branky a následně si připsal asistenci na gól Kropáče. Ve třetí třetině se řítil v samostatném nájezdu na Šmída, ale zezadu ho zahákoval Ondřej Kubeš. Rozhodčí k nevoli libereckých diváků odpískal hákování, fanoušci už se těšili na trestné střílení... Michal Straka si po menším útlumu v pátek připsal tři finální asistence a podal skvělý výkon. "Před utkáním se podle mě nikdo s nimi nebavil. Určitě jim ale přejeme, že se jim daří. Je však špatné, že hráli tak dobře zrovna proti nám," uvedl Koreis, který se už se spoluhráči chystal na večeři. "Když jedeme z Moravy nebo odněkud zdaleka, vždycky jdeme ještě před cestou na jídlo. Je to dost důležité. Nechodíme jíst, jen když jezdíme z Varů nebo z Prahy," přidal zajímavost.