Střet těžce plněných ambicí

P l z e ň - Zápasy s pražskou Spartou jsou spojeny se zvýšeným zájmem ze strany fanoušků, médií i větší motivací samotných hráčů. Plzeňáci v Praze mohou případným úspěchem výrazněji posílit sebevědomí, které se do kabiny keramiků pomalu navrací. Trenér Karel Trachta připravil některé změny v sestavě. Na zápas pořádá fanklub HC Keramika Plzeň autobusový zájezd, třetí letošní pokus keramiků zdolat pražského rivala tak můžete shlédnout na vlastní oči.

Plzeňské radosti bylo
v zápasech se Spartou
pomálu.
Sparta od samotného úvodu extraligy marně hledá herní pohodu. V pokusech o oživení kádr Pražanů lze najít mnoho podobného s vývojem v Plzni. Vedení obhájce mistrovského titulu stále vyhledává nové posily. Posledním úlovkem je exbudějovický obránce Milan Nedoma, spadeno mají Holešovičtí na duo z Finska, Roman Vopat a Roman Šimíček.

Kádr Sparty neustále musí odolávat tlaku naplněné marodky. Dlouhodobé zranění prožili Kratěna s Nedvědem, hrát nějakou dobu nemohli střídavě také Bříza, Richter, Zelenka, Havelka či Žemlička. V současnosti nejsou trenérům k dispozici Michal Broš a Daniel Branda. Broše v centru druhého útoku by měl stejně jako v posledním zápase na jihu Čech nahradit Kubinčák, který do Sparty zamířil z Liberce výměnou za Kašpaříka.

Důležitou změnou prošlo složení trenérské dvojice. Václav Sýkora s Pavlem Hynkem měli dlouho důvěru vedení, zlom nastal po porážce od západočeského souseda z Karlových Varů. Vše dostalo konkrétní obrysy po zápase Sparty se Zlínem. Odvolání rychle následovalo ohlášení nové trenérské dvojice a byl to šok. Na lavičku sparťanů nastoupil jako hlavní trenér Alois Hadamczik! Asistentem bude jeho osvědčený spolupracovník z Vítkovic Kamil Konečný.

Složení obrany Sparty má stabilní složení. Před brankářem Břízou operuje plejáda zkušených obránců, mj. explzeňský Pavel Šrek. Celoobličejový ochranný kryt již odložil několikanásobný mistr ČR Jan Srdínko. S výbornou formou se letos potkal Valdemar Jiruš hrající v obranné dvojici se skvělým bruslařem a reprezentantem Martinem Richtrem. I přes zvučná jména byla obranná činnost pod velkou palbou kritiky ze strany již bývalých trenérů Sparty Václava Sýkory a Pavla Hynka.

Útočná produktivita je pro Pražany letošním velkým zklamáním. Hráčský potenciál rozhodně neodpovídá dosaženým výsledkům. Tradiční sparťanská trojka Zelenka - Patrik Martinec - Žemlička v rámci tahů nového trenéra dostala větší důvěru a je elitním útokem Sparty. Do role druhého útoku Pražanů se musí vžít pověstný juniorský útok Kratěna - Broš - Tomajko, kterým však v současnosti chybí centr Broš. Nejlepšího střelce Sparty lze nalézt ve třetím útoku, je jím slovenský reprezentant Róbert Tomík, který si výborně porozuměl s Petrem Leškou. Na levém křídle splácí úspěšně trenérskou důvěru Havelka.

Pravděpodobná sestava Sparty:
Bříza - Ptáček, Šrek, Richter, Jiruš, Nedvěd, Srdínko - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Kubinčák, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka.

Plzeňští na led pražské T-Mobile Areny vyjedou také v pozměné sestavě. V poslední době nevýrazného Josefa Straku nahradí na centru druhé útočné formace Juraj Štefanka, do hry by měl naskočit také Ivan Vlček.

Pravděpodobná sestava Sparty:
Šmíd - Kubeš (Dobroň), Řezníček, M. Divíšek, Vlček, Vobořil, Výborný - Ujčík, Hurtaj, Matějovský - Dvořák, J. Štefanka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský - Volák, J. Straka, Topol.