Notes #16: S ocelovým Třincem na obrazovce

P l z e ň - Soupeřem keramiků při jejich letošní premiéře před televizními obrazovkami budou Oceláři z Třince. Pouhý den po utkání na Spartě tak Plzeň čeká další velmi těžký soupeř. Přímý televizní přenos by neměl ale odlákat plzeňského hokejového fanouška od návštěvy atraktivního zápasu, keramici potřebují nutně bodovat a dotáhnout se za týmy v elitní osmičce.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC OCELÁŘI TŘINEC

30. kolo - sobota 7. prosince 2002 - 17:00 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Andrašovský se loni blýskl
proti Spartě.
Je důvod propadat panice? Zatím ne, ale situace určitě růžová není. V porovnání s minulými roky je však podobná. Od bronzové sezóny 1999/00, ve které Plzeň po první polovině soutěže lize kralovala se ziskem 53 bodů přišly dva skromnější roky. Ale ani ve zmiňovaném nejúspěšnějším roce nevstoupili keramici do druhé poloviny ligy oslnivě, přivezli si debakl 7:3 z Varů. O rok později, v sezóně 2000/01 čítal zisk keramiků po prvních 26 kolech 36 bodů (9. místo) a druhou polovinu soutěže zahájili Plzeňané také porážkou, 3:2 v prodloužení v Třinci. Loni získali hokejisté Plzně také 36 bodů (8. místo), ale start do druhé poloviny byl lepší, výhra doma 2:0 nad Znojmem. Letos byla Plzeň ve srovnání s těmito roky na nejhorším umístění (10.), ovšem bodový zisk je podobný, 34 bodů. Úvod druhé poloviny však vše předcházející překonal.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře statistiky Třince
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Léto bylo v třineckém klubu vždy velmi živé, o hráčské přesuny nebyla nikdy nouze. Největší letošní posilou se bezesporu stal Václav Pletka, který se dva roky protloukal soutěžemi v zámoří. Dvaadvacetiletý Pletka je v Plzni dobře známý, sehrál obě čtvrtfinálové série mezi Plzní a Třincem v letech 1998/99 a 1999/00. Není však jedinou posilou do útoku. Z Vítkovic přestoupil problematický útočníkMarek Ivan, z juniorů příšel prozatím velmi dobře se jevící Rostislav Martynek a z Kladna Horna.

Třinec měl vždy ve svém kádru hned několik odchovanců pardubického hokeje, jejich počet v létě rozšířil obránce Malinský. Obranu se vedení Ocelářů snažilo vyztužit také angažováním Slováka Žabky a Mariána Moravy. Jako u mnoha dalších týmů, i v Třinci došlo ke změně na postu hlavního trenéra. Mužstvo po Antonínu Stavjaňovi přebral úspěšný trenér pardubické juniorky Pavel Marek.

Třinec se ukázal jako možným černým koněm celé soutěže. S Oceláři se s jako adeptem na titul příliš nepočítalo, ale odborníci musejí své prognózy přehodnotit. Přestože si Třinečtí nyní vybírají slabší chvilky, ukázali jasně svůj potenciál a stále se pohybují v první čtyřce nejlepších týmů. I Třinečtí si však uřízli ostudu remízou 4:4 ve 27. kole na domácím ledě s beznadějně posledním Havířovem. V možná ze strany domácích trochu podceněném závěru snížil minutu před koncem Vratislav Čech a další obránce, Filip Štefanka dílo zkázy pro Třinec dokonal.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Horčička - Houdek, Malinský, D. Nosek, Jančařík, Cartelli, Žabka - Martynek, R. Krátl, Pletka - Janků, Meluzín, Polončič - Zadina, Marek, Pavelek.

Trenér: Pavel Marek

TŘINECKÉ NEJ:

Nejlepší střelec R. Král - 17
Nejvíce nahrávek R. Král - 29
Nejlepší obránce L. Procházka - 11 (0+11)
Nejtrestanější hráč Pavelek - 63

Richard Král chce titul

Jasně nejnebezpečnější hráč Ocelářů má velký cíl, titul. Hodně hráčů, kteří touží po nejvyšší metě, přejdou do týmu, který má největší šance. V NHL to byl například Dominik Hašek, v podmínkách ČR např. Patera s Martinem Procházkou. Richard Král je ovšem muž pevných zásad. Když titul, tak s Třincem, se kterým pardubický odchovanec spojil svůj život. Válčí za severomoravské město jak poli hokejovém, tak na poli politickém. Úspěšně kandidoval na post zastupitele města Třince.

Král, Král a zase Král

Richard Král je pomalu synonymum třineckého hokeje, zastíní všechny ostatní hráče prostorem v médiích, ale především výsledky. Rve se o první místo v produktivitě hráčů celé soutěže, udivuje svými hokejovými kousky a po letech se opět podíval do reprezentačního týmu! Dlouhé ruce, rozvážné myšlení a klid v koncovce jsou atributy, kterými děsí soupeřovi hráče a fanoušky.

Třinec v útlumu

Ani Třineckým se nevyhýbá herní trápení. Od vítězství nad Spartou nevyhráli v dalších třech kolech, nejprve překvapivě nebodovali na své ledě s Českými Budějovicemi, poté nebodovali ani se Znojmem, hubený zisk jednoho bodu doma s Havířovem také fanoušky Třince nenadchl. Na oficiálních internetových stránkách třineckého klubu se téměř tři čtvrtiny fanoušků vyjádřili, že se zápasem byli až hrubě nespokojeni.

Střelecká produktivita se zadrhla

135 minut je letošní rekord Severomoravanů. Po tuto dobu nebyl útočně laděný celek schopen překonat obranu soupeře a budějovický brankář Hudáček a znojemský Kameš si mohli připočítat čisté konto. I přes tento výpadek je třinecký útok druhým nejlepším v extralize za kralujícími Pardubicemi. Nemohoucnost střelců ukončil svým hattrickem proti Havířovu Václav Pletka, který své gólové zásahy rozložil rovnoměrně do všech třetin.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

LIBERECKÉ PROCITNUTÍ, VSETÍNSKÁ OSTUDA

Ve Vsetíně se nedařilo.
S velkým očekáváním hleděli fanoušci keramiky směrem k Liberci, kam po dvou výhrách na domácím ledě odjela Keramiky bojovat o další body. Potvrzení výkonnostního a výsledkového zlepšení se nekonalo. Tygři kousli celkem šestkrát a nepomohla ani střelecká potence Viktora Ujčíka a Ĺubomíra Hurtaje, kteří opět skórovali. Dvakrát keramici dotahovali dvoubrankové manko, poprvé krok srovnali, za stavu 4:3 je ale zlomila trochu kuriózní branka, když puk obloučkem zapadl za záda Zdeňka Šmída. Prohra 6:3 na ledě nováčka z Liberce byla symbolickou tečkou za nepovedenou polovinou extraligy. Začít nový hokejový „život“ jeli keramici na Valašsko. Jenže mladý nadšeně bojující tým domácích nenechal Keramiky dýchat. Po několika minutách, přesně řečeno po pěti, bylo po zápase. 6:1, takový zněl verdikt na Valašsku. Vstup do druhé poloviny soutěže nadmíru tragický. Zdeněk Šmíd byl poprvé nucen předčasně opustit branku Plzně, Robert Hamrla lovil puk ze své sítě dvakrát.

Pravděpodobná sestava:

Šmíd - Kubeš, Řezníček, M. Divíšek, Vlček, Dobroň, Výborný - Ujčík, Hurtaj, Matějovský - Dvořák, Štefanka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský - Topol, J. Straka, Volák

Hurtaj vítanou posilou

Hurtaj vítanou posilou Slovenský reprezentant vlétl do nového angažmá raketově. Zažil již horší i lepší chvilky, ale fanoušky zaujal především dvěma přesnými zásahy do branek soupeřů. Po prvním utkání, které sehrál Ĺubomír Hurtaj na ledě Keramiky mohli fanoušci v anketě na našich stránkách:

Nabídka Podíl hlasů v %
Výborný tah, bude velkou posilou 75,0
Měl by být mužstvu prospěšný 13,7
Zapadne do průměru 2,9
Zbytečně se zvýšil počet útočníků 1,5
Jednoznačná chyba 6,9

Štefanka málem na Vsetíně

Dlouho byli fanoušci i hráči samotní v nejistotě, zda-li setrvá Juraj Štefanka v kádru Keramiky. Vše měla v rukou Sparta Praha. Domluvila-li by se s exvsetínským Paroulkem, zamířil by do Plzně Daniel Branda a obratem na Vsetín právě Juraj Štefanka. Sportovní i administrativní důvody nakonec odradily sparťanské vedení od angažování hráče se zkušeností ze zámoří a současný centr prvního plzeňského útoku tedy bude dále napomáhat Keramice v cestě vzhůru.

„V čem je problém?“

Touto otázkou se možná zabývá hodně fanoušků Keramiky. Mužstvo Plzně je prošpikováno kvalitními hokejisty, vyrovnanými útoky, kvalitním brankářem, možná o něco slabší obranou, ovšem pozice týmu marně bojujícího o play-off Plzni jednoznačně nesluší. Proč se tedy nedaří? Herní pohoda, klid, forma, nasazení, přístup k zápasu, psychika, to jsou některé z výrazů, které se v takových situacích často skloňují. Co z toho je příčinou dlouhotrvajícího útlumu?

Eiselt smolařem desetiletí

Václavu Eiseltovi jednoduše není přáno. Za dva a půl roku na západě Čech neodehrál ani jednu kompletní sezónu, většinu času strávil na marodce. Nejprve poraněné rameno, poté operace břicha, nyní přišlo další zranění ramene. Postavou menší útočník se v kádru Keramiky příliš neohřál a znovu zamířil do péče lékařů. Věřme v jeho rychlé uzdravení a návrat na led. Zraněné ramenní pouzdro bylo krutým verdiktem doktorů, návrat útočníka je plánován na polovinu prosince. Za Plzeň letos odehrál 11 utkání, získal tři body do kanadského bodování za jednu branku a dvě asistence.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Zuří pověstný boj Plzeň - Třinec.
Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názve HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Keramiky v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli oba soupeři již téměř čtyři desítky utkání.

Celková bilance: 39 17 2 20 132:139

Došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Sezóna 1998/99 znamenal Třinec pro Plzeň čtvrtfinálovou stopku, poté získal stříbro za finálovou prohru se Vsetínem. O rok poté se však role vyměnily, byli to keramici, kteří 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích svých soupeřů a toto není styl, který by keramikům právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to jasně ukazuje. Ze sehraných devatenácti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni plných osm. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě remízy ve vzájemných zápasech. Obecně lze říci, že při utkání Plzeň – Třinec je prakticky lhostejné, který tým je na domácím hřišti a který je hostem.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 19 9 2 8 80:68

PLZEŇANÉ PROTI TŘINCI

Nejlepším střelcem vzájemných zápasů je Petr Kořínek. Celkově je zajímavé, že sedm hráčů, kteří se dělí o prvních pět míst nejaktivnějších střelců se postaralo více jak o polovinu všech branek Plzně do sítě Třince, celkem 67.

Petr Kořínek 12
Pavel Vostřák
Milan Antoš
11
Milan Volák
David Pospíšil
9
Martin Špaňhel 8
Josef Řezníček 7

Kdo je David Trachta? Střelec historicky první branky Plzně do sítě Třince (3. října 1995), obránce a syn současného trenéra Keramiky Karla Trachty. 20. října 1996 se do třinecké branky trefil také současný asistent Trachty Radek Kampf. Husarský kousek se povedl 28. ledna 1997 Milanu Volákovi, který Třineckým nasypal rovnou čtyři branky v jednom zápase. Hattrick proti Třinci zaznamenal Milan Antoš a obránce Josef Řezníček, který tímto svým počinem přispěl k potupnému debaklu Třince v Plzni 9:0 ve čtvrtfinále play-off 2000/01.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. TŘINEC

Průměrný počet branek 7
Průměrný počet vyloučených 13 (7-6)
Průměrný počet střel 75 (37-38)
Průměrný počet diváků 5 555
- v Plzni 6 651

13. září 1998 v poslední třetině domácího zápasu (4:1) Plzeňáci na branku Třince vůbec nevystřelili, poměr střel poslední třetiny byl 0:11. Druhou výjimečnou třetinu viděli také diváci v Plzni. 19. ledna 2001 keramici v první třetině zasypali branku Třince neuvěřitelnými 31 pokusy!