Smekám před hráči za jejich výkon, prohlásil Karel Trachta

P l z e ň – Stejně jako v utkání na Spartě a proti Znojmu, předvedli keramici proti Třinci výkon, který od nich očekávají jejich příznivci. Nechyběla výbušnost, tvrdé souboje, podpořené bravurním výkonem gólmana Zdeňka Šmída. To vše dovedlo Keramiku v televizním utkání k vítěznému konci.

Vítězství je ještě cennější než obvykle, neboť Třinec měl o den volna více, když si své páteční utkání předehrál již ve čtvrtek. „První třetina byla z naší strany hodně vlažná, čehož soupeř využil ke vstřelení dvou branek. Ve druhé části jsme provedli změny v sestavě a dokázali se vstřelenou brankou vrátit do utkání,“ uvedl Pavel Marek, trenér Ocelářů. Ten zároveň přiznal, že se Třinci v poslední době na ledě soupeřů nedaří prolomit střelecké prokletí. “Venku nám momentálně chybí střelecké štěstí. Přestože jsme dali kontaktní gól, nedokázali jsme zápas otočit.

Já jsem rozhodně spokojený,“přiznal Karel Trachta. „Po včerejším vyčerpávajícím zápase na Spartě, kdy jsme hráli výborně, přestože jsme prohráli, jsme měli minimální čas na odpočinek. Mužstvo dnes nejen bojovalo, vítězství vydřelo, ale myslím si, že i hrálo dobře.“ Během první dvacetiminutovky dokázali keramici soupeři nastřílet dvě branky a to bylo podle plzeňského trenéra rozhodující. „Dařilo se nám střelecky, vytěžili jsme dvě branky a ty nakonec rozhodly o našem vítězství. Klobouk dolů před klukama, pokud to takhle bude pokračovat, věřím tomu, že se to může zvednout.“ Přesto trenéru Trachtovi přibyla vráska na čele.

Předčasně musel odstoupit ze hry Ivan Vlček. “Včera sehrál první zápas po operaci, během utkání došlo ke srážce, zápas sice dohrál, ale dnes pociťoval v koleni bolest a tak raději odstoupil s tím, že přijde v pondělí na trénink a dohodneme se jak dále.“ Zákonitě musel zaznít z řad novinářů i dotaz, jak pociťovala Plzeň skutečnost, že si Třinec mohl předehrát utkání a Plzeň nikoliv. „Jakmile jsme se to dozvěděli, kontaktovali jsme Spartu, ta však na změnu nepřistoupila. A podle slov pana Šulce, když se kluby domluví, on proti tomu není. Já osobně si myslím, že by měl být na všechny stejný metr.“ Přivítali by tedy trenéři jakési ujednocení pravidel v tomto směru, zejména při televizních zápasech? „Já rozhodně ano, mělo by to být spravedlivé vůči všem,“ bez rozmýšlení prohlásil Karel Trachta. „Jsem pouze trenérem, a nemyslím si, že mi přísluší do tohoto zasahovat,“ uvedl Pavel Marek.

Pouze sedm třineckých hráčů podalo po utkání svým soupeřům ruku. Byl mezi nimi i Marek Ivan, jenž měl po dramatických závěrečných sekundách rozmíšku s Josefem Řezníčkem a Michalem Dvořákem. Většina týmu však odešla ukřivděně do kabin. „Dělal jsem rozhovor pro televizi a neviděl jsem to, takže vám k tomu nemohu nic říci.“

Jak v utkání proti Spartě, kdy svým bývalým spoluhráčům vstřelil branku, tak i v utkání proti Třinci, se zapsal do listiny střelců obránce Michal Dobroň. „Nahodil jsem to na branku, někdo z obránců to tam tečoval a skončilo to v síti.“ Dobroň zároveň uvedl, že nad únavou převyšuje radost z výhry. „Určitě je to radost z vítězství, když se podaří zvítězit, jde únava stranou. Sice nás včera porážka na Spartě rozhodila, ale dokázali jsme se z toho vyškrábat, zvednout hlavu a vyhrát.“ Velký podíl na výhře má i disciplinovanost mužstva v posledních minutách zápasu. „Snažili jsme se to spíše uklidňovat, nenechat se vyprovokovat, aby nedošlo ke zbytečnému vyloučení. Myslím, že jsme to zvládli.“

Po včerejšku nebylo lehké vstoupit do utkání. Naštěstí se nám podařilo dát první gól. To nás postavilo na nohy, únava opadla,“ shrnul v krátkosti utkání Dušan Andrašovský. Keramice se poměrně dařila hra v přesilovkách, dokázala dostat soupeře pod tlak. „Soupeř je hrál dost pasivně, nepřistupoval k nám rychle a tím jsme měli prostor pro přihrávku.“ Stejně tak jako v utkání proti Znojmu, bylo i tentokráte na straně Plzně hodně důrazu při osobních soubojích, dojíždění a atakování. „Určitě, agresivní hra je spoustě technických hráčů nepříjemná, jsou hráči, kteří to nemají rádi, kterým vadí hra do těla.“ Přesto Andrašovského trápí jeho ztracená střelecká muška. „Už nevím co udělat. Snad si vezmu hokejku na druhou stranu,“ dodal s úsměvem na rtech.

Závěr utkání přinesl nejen hru třineckých bez brankáře, ale i šarvátku Řezníček – Ivan. „Byla tam nějaká šťouranice před bránou. Snažili se tam protlačit puk, Zdeněk Šmíd to dvakrát odrazil a tam se potom sjeli hráči a byla tam mela,“ vylíčil zmíněnou situaci Josef Řezníček. Přesto Marek Ivan byl jedním z mála hráčů, kteří jeli po skončení utkání soupeři potřást rukou. „Myslím, že ostatní neunesli závěr utkání a je vidět, že sebevědomí hráčů je takové, že když někde prohrají, neumí se k tomu postavit. A Marek Ivan je prostě takový, že normálně jde a podá ruku. Zahouká siréna a je po emocích.