Útok vs. defenziva

P l z e ň - Útočně laděný tým Třince čeká keramiky ve 43. kole ČTELH. Odstup od Ocelářů je pouze pět bodů, Moravané však mají zápas k dobru. V předehrávce České Budějovice o skóre Plzeň přeskočily, Keramika tak bude usilovat o opětovný návrat do elitní osmičky. K dispozici by již měl být kapitán Josef Řezníček.

Josef Straka v akci.
Synonynem třineckého hokeje byl vždy útok. Ovšem nikdy tato skutečnost nebyla tak markantní jako letos. Elitní pětice nejproduktivnějších útočníků celé extraligy je vyplněna hned čtyřmi hokejisty Třince! První místo si na letošní sezónu pronajal Richard Král (62 bodů) a své místo již velmi pravděpodobně neopustí. S patnáctibodovým odstupem je na druhém místě Jan Marek. Mladý útočník Ocelářů je aktuálně nejlepším střelcem celé extraligy. Na čtvrtém místě produktivity je Zdeněk Pavelek a pátý Marek Zadina, který je po Markovi zároveň druhým nejlepším střelcem nejvyšší české hokejové soutěže. Hegemonii třineckých borců na špici produktivity narušuje pouze Jiří Hudler, který však svůj bodový zisk již nerozšíří. Josef Straka jako nejproduktivnější Plzeňák zaujímá místo 18.

I mezi nejproduktivnějšími obránci mají Severomoravané svého zástupce. Řízný Libor Procházka okupuje osmé místo. Nejtrestanějším mužem týmu Třince je jiný obránce, se 76 trestnými minutami Slovák Boris Žabka.

V brance Ocelářů by měl stejně jako ve Varech stát Vlastimil Lakosil, který je s úspěšností zásahů 91,64 % 12. v pořadí extraligových brankářů. Průměr branek na zápas činí u Lakosila 2,83.

Třinečtí byli dlouho v závěsu vedoucích Pardubic, ale nevyhnuli se zbytečným bodovým ztrátám a o své místo v play-off budou muset ještě hodně bojovat. V současnosti však pro ně mluví zápas k dobru na ledě posledního Havířova, který nebyl v původním termínu pro ohlášení bomby dohrán. V posledním kole třinecký útok propadl na ledě důsledně bránících Karlových Varů, prosadil se pouze Pavel Janků.

Zato keramici stoupají výkonem, výsledky i v tabulce. Vítězství nad silnou Spartou opět zvýšilo sebevědomí hráčů, lze tedy na severu Moravy očekávat pohledný zápas, který bude v přímém on-line přenosu přenášet oficiální stránka HC Oceláři Třince hcwerk.cz. V dosavadních vzájemných soubojích si mužstva držela domácí neporazitelnost.

Letošní zápasy Plzeň vs. Třinec:

HC Keramika Plzeň - HC Oceláři Třinec 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
HC Oceláři Třinec - HC Keramika Plzeň 4:2 (1:1, 3:0, 1:1)
HC Keramika Plzeň - HC Oceláři Třinec 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Historická bilance Plzeň vs. Třinec:

40 18 2 20 134:140

Sestavy z minulého kola:

HC Oceláři Třinec:
Lakosil - Houdek, Žabka, L. Procházka, F. Štefanka, D. Nosek, Jančařík - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Martynek, Meluzín, Polončič.

HC Keramika Plzeň:
Barta - M. Divíšek, Mazanec, Dobroň, M. Výborný, Kubeš, I. Vlček - Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Branda, Hurtaj, Eiselt - R. Procházka, J. Štefanka, Matějovský - Topol, Švík, Adamský.