Ohlasy SF5

Chyběl hlad po gólech, to byl největší rozdíl, myslí si Milan Gulaš

Ačkoliv prodělal před startem play-off obtížné zranění kolene, dokázal se rychle vrátit a právě on byl na ledě jedním z největších bojovníků, který se rval o každý kotouč a střílel důležité branky. Milan Gulaš, dnes se trefil dvakrát, ale byly to jediné dvě branky Škodovky. Plzeň prohrála 2:6, sérii s Brnem 1:4 a sezóna pro ni skončila v semifinále, indiáni berou bronzové medaile. „Rozhodly přesilové hry,“ lamentuje Gulaš hned po utkání.

Indiáni si chtěli ještě prodloužit sérii a v pátém utkání Brno porazit, ale do utkání nevstoupili dobře. Inkasovali hned ve třetí minutě, v závěru třetiny sice srovnal právě Milan Gulaš, ale Kometa hned odpověděla ve 20. minutě dvěma trefami: „Gól do šatny vždycky tým nalomí. Dá se říci, že jsme celou sérii do Brna bušili a snažili jsme se hrát aktivní hokej, který praktikujeme celou sezónu,“ hodnotí Gulaš. Ovoce to však nepřineslo: „Na góly jsme se strašně moc nadřeli a kdy vyrovnáte na 1:1 a vzápětí dostanete dva góly, mužstvo se dostává těžko zpět do pohody. V dnešním zápase byl závěr první třetiny zlomový,“ myslí si plzeňská sedmasedmdesátka.

Hosté přidali ve druhé části další dva góly a bylo rozhodnuto. V závěru ještě kontroval svým gólem znovu Gulaš, ale výhru Brna jistil trefou do prázdné branky Mallet. Ačkoliv se Milan Gulaš prosadil dnes dvakrát, spokojený rozhodně být nemohl: „V semifinále je úplně jedno, kdo dá gól. Hráli jsme jako tým, bohužel to nestačilo a to je to rozhodující,“ smutní zarostlý útočník.

Vzápětí křídlo Západočechů zhodnotilo klíčové faktory, které rozhodly toto utkání a sérii: „Možná chyběl větší hlad po gólech. Šancí jsme měli v každém zápase mnoho, ale nedokázali jsme je proměnit.“ Gulaš rovněž ocenil i hostujícího muže s maskou, který každým zákrokem trápil plzeňské střelce: „Čiliak byl výborný a hodně nám to ztěžoval. Je to zkušený gólman, v play-off je to hodně znát.“

Dalším klíčovým rozdílem mezi oběma soupeři byly přesilové hry: „Přesilovky rozhodují zápasy a to se potvrdilo. Dali jsme za celou sérii nějaké dva góly v početní výhodě, to je hrozně málo a takhle to nejde,“ říká Gulaš a dodává: „Je to škoda, příležitostí bylo hodně, ale chyběla přesná koncovka, hlad po gólech a lauf, který jsme měli po celou sezónu.“ Plzeň skutečně využila v sérii jen dvě přesilovky, a to už za (téměř) rozhodnutého stavu, dokonce ještě v početní výhodě v prvních dvou zápasech dvakrát inkasovala.

Gulaš si je vědom, že Plzeň s Kometou sehrála poměrně vyrovnanou sérii, ale nedařilo se jí v koncovce: „Všechny zápasy s Brnem byly velmi podobné. My jsme se snažili hrát aktivně, Kometa spíše vyčkávala, ale má velmi kvalitní hráče, kteří dokáží proměnit téměř každou šanci.“ Zejména v posledním duelu se hosté příliš nikam nehnali, ale vypracovávali si veliké šance z brejků: „Snažili jsme se na hru Brna reagovat, ale nenašli jsme recept a bohužel vypadli,“ smutně říká forvard Škodovky.

Nyní už však nastal čas na to dívat se dopředu. Otázku na reprezentaci však zatím Milan Gulaš nechává stranou: „Nejsem zdravotně stoprocentně fit. I když noha držela, hrál jsem trochu přes bolest. Už mi není dvacet a musím také myslet do budoucna a dát se do pořádku. Měl jsem zranění kolene poprvé v životě a nechci to podcenit,“ říká nejproduktivnější hráč Škodovky v play-off i základní části. Návrat po zranění nebyl pro Gulaše nejjednodušší: „První zápas s Olomoucí jsem měl strach, jestli koleno vydrží. Ale zjistil jsem, že to jinak nepůjde a budu muset hrát i s tím riskem, hrou na 80 % bych týmu platný nebyl. Přehodnotil jsem to v hlavě, buď to vydrží, nebo nevydrží,“ říká. Naštěstí vydrželo a dvaatřicetiletý útočník pomohl Škodě k zisku bronzových medailí.

Další kroky má Milan Gulaš jasné, chce pokračovat v Plzni, nyní ho však ještě po náročné sezóně čeká léčba: „Musím se dát do kupy. Sezóna nebyla vůbec jednoduchá, přes šedesát zápasů a play-off hrané po zranění kolene. Chci se připravit na novou sezónu, to je nejdůležitější,“ hlásí Gulaš na závěr.