Ohlasy SF5

Ondřej Kratěna #22: Převládá zklamání, tenhle tým měl na víc

Mistrovský pohár zvedl nad hlavu celkem devětkrát, podařilo se mu to i v sezóně 2012/2013 s Plzní, ve své sedmé sezóně v modrobílém dresu se však musí Ondřej Kratěna spokojit s bronzem. Přesně za dva týdny oslaví 41. narozeniny, přesto však tento zkušený útočník stále uvažuje, že bude Škodovce pomáhat i v další sezóně. To však zatím Kratěna neřeší, po zápase z něj čišelo obrovské zklamání: „Letošní sezónu zatím nemůžu docenit.“

Na ledě to bylo vidět v každém zápase. Zatímco Kometa střílela v přesilovkách důležité branky, Plzeň se v početních výhodách trápila, prosadila se jen dvakrát a dvakrát dokonce gól obdržela: „Sérii rozhodly zejména přesilové hry. Nedávali jsme v nich branky, naopak inkasovali. To padá na nás hráče, kteří jsme početní výhody hráli,“ říká Kratěna, který si myslí, že to nebyla jen střelecká smůla: „Chybělo tam úplně všechno, nedostávali jsme se ani do šancí. Tak to bohužel někdy je. V základní části to padalo, v semifinále nikoli, ať jsme dřeli, jak jsme dřeli. ,“ lamentuje.

Plzeňská dvaadvacítka rovněž viděla veliký rozdíl v protiútocích. Brno proklouzávalo do šancí jednoduše, naopak Škoda se na šance nadřela: „Měli jsme problém s přechodem do útočného pásma a když už jsme se tam dostali, neudrželi jsme ho dlouho a neprosadili jsme se,“ hodnotí Kratěna.

Zkušený útočník vypadal po skončené sezóně opravdu velmi zklamaně a bronz, který se mu houpal na krku, byl opravdu jen cenou útěchy: „V tenhle moment to ještě asi nemůžu docenit. Vypadli jsme a nepůjdeme do finále, to jsou moje aktuální pocity a nemůžu zatím říct, že se na tuhle sezónu bude vzpomínat dobře,“ smutní centr druhé plzeňské formace.

Po základní části byla Plzeň pasována do role jednoho z hlavních favoritů. V semifinále však narazila na skvělou Kometou a v sérii nazývané předčasným finále prohrála 1:4 na zápasy, což je pro Kratěnu zklamání: „Tenhle tým měl na víc. V základní části jsme předváděli výtečné výkony a měl jsem pocit, že jsme se ve čtvrtfinále zlepšovali, stejně tak i v této sérii. Věřil jsem, že do finále půjdeme, proto je to zklamání teď tak veliké,“ říká čtyřicetiletý útočník.

Že sérii rozhodl třetí zápas, ve kterém gól na 3:2 vstřelil Martin Erat až v poslední minutě, to si Ondřej Kratěna nemyslí: „Zlomový zápas byl každý, o tom se takhle bavit nedá. Brno nás čtyřikrát porazilo, gratulace, tak to je,“ stručně zhodnotil realitu rodák z Čeladné z Moravskoslezského kraje.

V sezóně nasbíral za 51 zápasů celkem 33 bodů a stále byl platným členem indiánské rodiny. Avšak věk člověk nezastaví, tomuto hokejistovi bude brzy jednačtyřicet, přesto však stále neřekl další sezóně ne: „Musím si rozebrat celou uplynulou sezónu a podívat se, jestli jsem přínos pro tým, jestli mám na to pokračovat, nebo je čas končit. Pár dní na to potřebuju,“ ohlásil Kratěna za závěr.