Čtvrtstoletí by Straka rád dodatečně oslavil minimálně remízou s Energií

P l z e ň – Přestože Keramika postoupila v poháru do dalšího kola, myšlenky trenérského tria a hráčů se již spíše ubírají k sobotnímu utkání v Karlových Varech, kde na ně čeká tým Energie. Všichni se shodují v tom, že tento a nedělní zápas doma s Českými Budějovicemi budou rozhodující.

Spokojenost nad průběhem a využitím přestávky vyjádřil Karel Trachta a to i díky tomu, že v kádru nejsou větší zdravotní potíže. Podle hlavního trenéra byl příjemným zpestřením i pohárový zápas. „Rozhodně to nebyl jednoduchý zápas, přestože jsme začali dobře a vytvořili si několik slibných šancí, byl to soupeř, kdo se při přesilové hře radoval z branky. To jim pomohlo zvednout chuť k vítězství a snahu něco si dokázat. My jsme se zlepšili od poloviny zápasu, byli jsme lepší a v závěrečné třetině jsme dokázali vytvořené šance i využít.“ Přínosem je podle trenéra i to, že pro letní období bude mít klub zajištěny kvalitní soupeře, neboť pohár pokračuje dalšími zápasy během letní přípravy. Porovnávat úroveň pohárového a extraligového zápasu se mu však nechtělo. „Nelze srovnávat extraligové zápasy s pohárovými, hráči přistupují k utkání s docela jiným podvědomím oproti mistrovskému zápasu. Přesto to byl však dobrý test před zbývajícími zápasy extraligy. Hlavní je, že se nám nikdo nezranil, že jsou všichni fit.
V sobotu nastoupí keramici před televizními kamerami v Karlových Varech k utkání 46. kola. Právě Energie je jedním z mužstev, se kterým bude Plzeň soupeřit o osmou příčku. Přestože Vary poslední tři extraligová utkání prohrály, nemusí to podle Trachty nic znamenat. „To bylo před přestávkou a teď to může být jiné. Většinou těm co se nedařilo, přestávka pomůže, až první minuty zápasy naznačí, jak a komu přestávka prospěla, či nikoliv.“ Plzeň v letošním ročníku dosud s Energií neprohrála, má na svém kontě dvě výhry a jednu remízu. „Rozhodovat bude štěstí, jak komu zachytají brankáři. To si myslím bude důležité pro oba celky.“ Co se týká sestavy mají trenéři velku jasno, otazník prakticky visí pouze nad Liborem Bartou, který pro nachlazení nenastoupil ani v posledním extraligovém utkání. „Celkem jsou všichni v pořádku, kromě Barty, ten začal trénovat až v neděli a tak jsme jej nechali i v utkání s Kadaní odpočívat. Doufám že se dá do soboty do pořádku, měl by nastoupit jako jednička.
A jak se trenér dívá na nadcházejících sedm zápasů, lze říci, že podle nich bude hodnocena celá sezona? „I tak to lze říci. Pravdou je, že Plzeň prošla letos dlouhou krizí, snažíme se ten bodový výpadek poslední dva, tři měsíce dohnat. Myslím, že se nám to částečně daří.“ Ze sedmi zápasů sehrají keramici čtyři venku, tři doma. „Myslím že rozlosování nemáme moc dobré, přesto je reálné postoupit. Musíme jít zápas od zápasu. Hodně důležitý pro psychiku bude hned ten první ve Varech.

Své pětadvacáté narozeniny oslavil výhrou a brankou v Kadani Josef Straka. Nejproduktivnější hráč Keramiky v letošním ročníku nasbíral 34 kanadských bodů a navíc s Martinem Výborným jako jediní odehráli všechna extraligová utkání. Centr první formace přiznal, že během týdne na oslavu čas není a tak slavil již během víkendu. „Během týdne to nejde, takže menší oslava proběhla o víkendu, navíc měla svátek i Veronika a tak jsme oslavu spojili.“ Právě v den svého významného životního jubilea nastoupil k pohárovému utkání. „Kadaň byla nepříjemným soupeřem, dokázala vzdorovat. V poslední třetině jsme však přeci jen prokázali více chuti po výhře a zaslouženě vyhráli.“ Právě Straka uzavřel účet tohoto utkání, když minutu před koncem proměnil trestné střílení. „Byla to už jen taková kosmetická úprava.
Straka si je vědom, že následující zápasy budou těmi v letošní sezoně nejdůležitějšími. „Asi ty první dva rozhodnou a hodně napoví. Bude záležet jak odstartujeme ve Varech.“ Výhodou by mohlo být, že Keramika zahajuje na ledě soupeře. „Rozhodně ano, po přestávce je to vždy více nervózní, obzvláště když půjde o šest bodů, v sázce je mnoho. Troufám si říci, že moc branek nepadne, nervozita bude na obou stranách, rozhodovat budou výkony brankářů. Vary hrají podobný styl co hrajeme i my, takže bude rozhodovat každá chyba.“ Straka si nemyslí, že by bylo výhodou, že plzeňští hráči velmi dobře znají styl hry Marka Sýkory, který v Plzni působil. „To je si myslím vyrovnané, my můžeme tušit co on vymyslí na nás, stejně tak jako on předpokládat s čím vyrukujeme my.“ Straka by chtěl vybojovat ve Varech minimálně prodloužení. „Myslím si, že bychom mohli vybojovat bod, případně i dva. Hlavně nesmíme prohrát, aby se nám nevzdálily v tabulce.

Post brankáře je jedním z nejdůležitějších v každém mužstvu, s jeho výkonem stoupá i padá výkon celého týmu. A právě plzeňská jednička se poslední dny trápí s nachlazením. „No už je to lepší, dobral jsem antibiotika a od neděle trénuji,“ objasňuje Libor Barta. „Mám tedy dost času vrátit se do optimální kondice a začít boj o postup do play-off.“ Právě na poslední utkání proti Varům nemá gólmanská jednička ty nejlepší vzpomínky. K utkání nastupoval se zlomenou čelistí. „Nebyl jsem fit, navíc jsem tam pustil i takový zbytečný gól, což bohužel k hokeji také patří. Pokud však budeme dřít, obrátí se štěstí k nám a snad už to bude lepší.“ Podle Barty budou rozhodovat individuální chyby a on věří, že Plzeň jich vytvoří méně než soupeř. Největší důležitost ve zbývajících zápasech přikládá právě k úvodním zápasům. „Podle mého z těch sedmi zápasů jsou nejdůležitější hned ty dva první. Vždyť hrajeme s celky, které jsou v tabulce okolo nás.“