Notes #25: V pravou chvíli zlomit nepříznivou sérii

P l z e ň - Když Keramika Plzeň všechny čtyři zbývající zápasy vyhraje, postoupí do play-off. Doma přivítá Vítkovice a Pardubice, zajíždí do Litvínova a Liberce. V neděli od 17:30 čeká keramiky první krok - HC Vítkovice. Do sestavy se vrací uzdravený Radek Matějovský, který nahradí Václava Eiselta, jenž se do sestavy pro utkání s Vítkovicemi nevešel. Trenéři totálně přeházeli obranné dvojice. Řezníček bude hrát s Výborným, Dorboň s Hanzlíkem a Vlček s Divíškem. Připraveni budou Mazanec s Kubešem.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC VÍTKOVICE

49. kolo – neděle 23. února 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – S Vítkovicemi půjde o hodně. Čtyři zápasy před koncem se body pro tým bojující o play-off vyvažují zlatem. Proti hokejistům ostravského celku jej bude potřeba hodně. Vicemistr se pohybuje na špici tabulky v pohodě kráčí směrem k vyřazovacím bojům. Včetně loňského play-off, keramici již tři zápasy v řadě Ostravany na svém ledě nedokázali porazit. Celkově se Plzeňané již šest vzájemných zápasů v řadě neradovali z vítězství.

Extraliga se letos možná dočká dvou rekordů. Pardubice mohou překonat rekord v počtu bodů, který se podařilo jakémukoli klubu získat během základní části v období po vzniku samostatné české soutěže. Na druhou stranu Havířov se také nejspíše stane rekordmanem, avšak mnohem smutnějším. Bodový zisk Panterů za 52 kol bude pravděpodobně nejhubenějším bodovým ziskem extraligového týmu po základní části. Pardubicím chybělo po 47. kole 9 bodů do bodového zisku stávajícího držitele rekordu, kterým je od sezóny 1998/99 Vsetín, který by v současném tříbodovém systému získal 111 bodů, tedy o bod více, než v ročníku 1999/00 Sparta. Pardubické na prvním místě již nikdo neohrozí, ovšem z hlediska tohoto rekordu odečtení třech bodů za pozitivní dopinkový test Micheala Vyhlídala po zápase se Slavií může pojišťováky velmi mrzet. Panteři se shodou náhod také potýkají s dopinkovou aférou. Moravský celek za 47 kol získal 20 bodů. Dosavadním držitelem smutného rekordu je slezská Opava (ročník 1997/98, 29 bodů v tříbodovém systému). V posledních pěti kolech tedy musejí Pardubice ve třech zápasech vyhrát a alespoň v jednom ze zbývajících dvou alespoň bodovat, u Havířova byla situace naprosto stejná.


HC VÍTKOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Vítkovice po rozpačitém začátku jistým účastníkem play-off

Loňský čtvrtfinálový přemožitel Keramiky, ostravské Vítkovice, nezačal letošní sezónu v nijak oslnivé formě, ale postupem času se ukázala kvalita týmu, který pomalu stoupal až do první čtyřky a již s předstihem si tak zajistil postup do vyřazovacích bojů.

Akcie Moravanů však oproti loňsku výrazně poklesly. Favoritů je letos více než v loňském roce a Vítkovice přišly o jednu ze svých největších deviz, trenéra Aloise Hadamczika. Současný kouč Sparty navíc do pražského týmu přetáhl hokejistu, který byl na severu Moravy považován za patriota, z IFK Helsinki Romana Šimíčka.

Mistr světa z roku 1996 byl také dle toho fanoušky přijat, při jeho dotyku s pukem se ozývalo známé bučení. A to se možná dočkají ostravští fanoušci v létě možného dalšího nepříjemného překvapení. Smlouva končí Davidu Moravcovi, který podle vlastního vyjádření touží ještě vyhrát extraligový titul.

Vítkovický kádr opustil i jeden z nejlepších obránců extraligy, do Ruska zamířil Radim Tesařík. V kádru již také není Marek Melenovský, který odešel do Znojma výměnou za vysokého Pavla Kumstáta. Ze Zlína přišel před play-off útočník Petr Hubáček, kmenový hráč Vítkovic, do Havířova byl uvolněn polský útočník Leszek Laskiewicz.

Pozice Vítkovic po 47. kole byla z hlediska postupu do vyřazovacích bojů výborná. Náskok na 9. Keramiku Plzeň činil 10 bodů. Od třetí Sparty byl odstup čtyř bodů a na pátý Třinec náskok jednoho bodu. Právě čtvrtfinálový souboj severomoravských celků se jeví vcelku reálně. Obhájit však loňské druhé místo bude pro Ostravany velké sousto.

S Vítkovicemi se letos Keramice vůbec nedaří. Dva zápasy na severu Moravy skončily jasnými porážkami 1:6 a 2:5, v domácím prostředí se Plzeňanům vedlo jen o něco lépe a konečná remíza spokojenost na tváři rozhodně nevyvolávala.

Ze tří zápasů vytěžili keramici tedy pouhý jeden bod při skóre 4:12. Čtvrtý vzájemný duel bude i vzhledem k nutnému bodovému zisku Keramiky ideální příležitostí Vítkovické letos poprvé porazit.

SESTAVA VÍTKOVIC Z 48. KOLA

Trvaj-Černošek, Philipp, Zátopek, Kumstát, Výtisk, Zápotočný-Kaděra, Burger, Moravec-Padělek I., Gron, Krayzel-Irgl, Padělek A., Hubáček.

Trenér: Ladislav Svozil

Kanadské bodování Vítkovic

Jiří Burger přišel do Vítkovic během loňské sezóny ze Vsetína a i nadále dokazuje, že jeho angažování bylo velmi dobrým tahem vítkovického managementu. Po 47. kole byl v čele kanadského bodování klubu před křídly svého útoku Davidem Moravcem a Romanem Kaděrou.

Jiří Burger 48 (17+31)
David Moravec 46 (17+29)
Roman Kaděra 39 (21+18)
Petr Hubáček 19 (4+15)
Luděk Krayzel 18 (10+8)

Ve statistice +/- je na tom nejlépe David Moravec - +24, následován Jiřím Burgerem (+22). Zlým mužem Vítkovic je Jan Výtisk se 102 trestnými minutami. Za řízným obráncem je poté propast, na druhém místě je s 69 TM Luděk Krayzel.

Trvaj vítkovickou jistotou

Brankář Jiří Trvaj byl jednou z největších hvězd loňského play-off, ve kterém dokráčely Vítkovice až do finále se Spartou Praha. Letos je zatím vítkovický gólman na pátém místě v úspěšnosti brankářů - 93,3 % a průměřem 2,35 branky na zápas. Během 47. kol vychytal Trvaj čtyřikrát čisté konto. Libor Barta na svůj první shut-out stále čeká. Trvaj odchytal letos 2785 minut, což jej činí zdaleka nejvytíženějším gólmanem extraligy. Brankářský post je i letos silným místem na brnění rytíře Vítka.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Poloúspěšný víkend

Po reprezentační přestávce čekal na keramiky náročný víkend, herně i psychicky, dva duely o šest bodů.

Nejprve to bylo televizní utkání v Karlových Varech, se kterými letos keramici ještě nepoznali hořkost porážky. A již ani nepoznají. Hokejisté Plzně zvládli i poslední vzájemný duel. Vítěznou branku zařídil Dušan Andrašovský a vše pojistil kapitán Josef Řezníček střelou do prázdné branky.

Energetici prohrávali po gólu Jakuba Koreise, ale do hry je vrátilo drobné zaváhání Libora Barty, který propustil střelu Skuhravého. Herně Plzeňané svého soupeře převyšovali a zisk tří bodů byl rozhodně zasloužený.

Neuběhlo ani 24 hodin a téměř 7 tisíc fanoušků přímo na plzeňském zimním stadionu opět sledovalo boj keramiků o další body. Soupeřem byl opět tým z hranice play-off, tentokrát České Budějovice. Důrazná obrana Jihočechů byla pro keramiky obrovskou překážkou a i přes útočnou snahu moc šanci k vidění nebylo, za výsledkem stál v neposlední řadě i brankář Českých Budějovic Hudáček, někdejší plzeňská dvojka za Dušanem Salfickým.

Štraub poslal hosty do vedení, bleskově vyrovnal Branda, ale na gól Roba již Plzeňané odpovědět nedokázali. Kompaktní tým Jihočechů s kvalitní obranou ukázal, že nalezl herní jistotu a hubené, ale důležité vítězství o jednu branku udržel až do konce.

Keramici tedy body z Karlových Varů nepotvrdili a pět kol před koncem základní části opět vypadli z play-off. Z hokejově důležitého víkendu si odnesli tři body, při skóre 4:3.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ:

Barta - Výborný, Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Vlček, Divíšek (Kubeš, Mazanec) - Dvořák, Straka, Andrašovský - Branda, Hurtaj, Matějovský - Koreis, Švík, Adamský - R. Procházka, Švík, Volák

Kanadské bodování Plzně

Loňský vítěz Josef Straka velmi pravděpodobně svoji pozici nejproduktivnějšího hráče Keramiky Plzeň letos obhájí. O titulu nejlepšího střelce však bude ještě bojovat se slovenským útočníkem Dušanem Andrašovským.

Josef Straka 35 (14+21)
Dušan Andrašovský 27 (14+13)
Josef Řezníček 23 (1+22)
Michal Dvořák 20 (7+13)
Daniel Branda 19 (8+11)

Josef Řezníček se poprvé trefil

Kapitán Keramiky po celou sezónu patří mezi nejproduktivnější beky extraligy, svoji první branku však vstřelil až ve 46. kole, kdy jistil vítězství nad Karlovými Vary střelou do prázdné branky. Za svůj první úspěch však zaplatil v podobě rány lahví, kterou po něm hodil jeden z diváků na karlovarském zimním stadionu. Ze stávajícího kádru na svůj první střelecký úspěch čeká ještě obránce Ivan Vlček, který doposud získal pět bodů za stejný počet asistencí a útočník Radek Procházka, který asistoval u tří branek.

Zdeněk Sedlák příští rok opět keramikem!

V létě zaskočil fanoušky i samotný tým odchod jedné z očekávaných opor týmu, loni čtvrtého nejproduktivnějšího hráče Keramiky Zdeňka Sedláka do švýcarského celku Ambri-Piotta na roční hostování. Sezóna se pomalu chýlí ke konci, stejně tak i hostování loňského účastníka mistrovství světa. Ředitel klubu Zdeněk Haber již s předstihem potvrdil, že Sedlák se vrací do Plzně a bude v Keramice hrát příští sezónu. S výkony plzeňského útočníka panovala ve švýcarském klubu spokojenost, ve 40 zápasech si připsal 24 bodů (12+12).

Vyhlídky v play-off

Řež kolem postupové osmičky ostře kontrastuje s relativním klidem na předních pozicích. Pardubicím již nikdo jejich vítězství nevezme, třetí Sparta by druhou Slavii dohnala jen velkou shodou okolností. Šest zápasů, které oběma pražským klubům zbývají dohrát, by museli obhájci titulu získat o 10 bodů více než Slavia. Osmý celek se tedy utká s Pardubicemi, sedmý se Slavií a šestý velmi pravděpodobně se Spartou, kterou by ještě mohly ohrozit Vítkovice či Třinec. Reálně se také jeví souboj právě těchto dvou celků, čtvrtého a pátého týmu tabulky. O pozici na 6. až 8. místě se tedy utkají Budějovice, Znojmo, K. Vary a Plzeň. Do pořadí by mohl promluvit i Vsetín. Jihočeši po vítězství v Plzni bodově odskočili. Souboj o postup se tedy nejspíše ještě dále omezí na trojici Plzeň, Vary a Znojmo, které budou bojovat o sedmé a osmé místo.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných zápasů s HC Keramika Plzeň je příznivější pro Plzeň. Celkem bylo sehráno 45 zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 18 výher Vítkovic, 5 remízy, 22 výher Plzně. Ani jeden celek se neradoval z výhry v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice 128 : 122.

Celkem: 45 18 - 0 - 5 - 0 - 22 128:122

Zápasy v sezóně 2001/2002: 3:1 (venku), 4:1 (doma), 6:3 (venku), 3:4 (doma). .

Čtvrtfinále play off: 2:1 (doma), 1:4 (doma), 3:2 (venku), 1:9 (venku), 2:5 (doma), 2:4 (venku).

Letošní výsledky:

HC Vítkovice - HC Keramika Plzeň 6:1 (1:1, 0:0, 5:0)
HC Keramika Plzeň - HC Vítkovice 1:1 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
HC Vítkovice - HC Keramika Plzeň 5:2 (2:1, 3:1, 0:0)

Vzpomínky na zápasy s Vítkovicemi

Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98 proti Vítkovicím, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.

28.11.1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil současný asistent trenéra Fardy Radek Kampf. Plzeň prohrála 3:0, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

24.10.1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v nejvyšší soutěži. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Shlédli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.

PLZEŇANÉ PROTI VÍTKOVICÍM

Nejvíce se střelecky dařilo Michalu Strakovi, který do sítě Vítkovic nasázel plných deset branek. Ve statistice se objevuje i někdejší útočník Plzně Tomáš Kucharčík, který hraje ve Finsku a je členem reprezentačního výběru.

Michal Straka 10
Milan Volák 7
Petr Kořínek 6
Tomáš Kucharčík
Josef Straka
5

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VÍTKOVICE

Průměrný počet branek 5.4
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet diváků 5 250
- v Plzni 4 930
- ve Vítkovicích 5 580