Ohlasy EV Zug

Zápas jsem si užil a už se těším na úterý do Plzně, hlásí Jan Kovář po souboji se Škodovkou

Indiáni si ve švýcarském Zugu připsali první prohru ve skupině B v letošním ročníku Champions Hockey League, v Bossard Areně nakonec muselo překousnout porážku 2:5. Zápas okomentovali Jan Kovář, který už předvádí svůj um v útoku EVZ, a navrátilec do sestavy Plzně Vojtěch Budík.

Utkání neměla Škodovka rozehrané vůbec špatně. Nejprve ubránila přesilovku soupeře, následně se díky akci prvního útoku dostala do vedení. Kodýtek pěkně našel Budíka, jehož nahození se otřelo o Petra Straku, puk zapadl přesně do sítě za záda gólmana Hollensteina. Velký podíl na gólu měl právě Vojtěch Budík, který se vrátil do sestavy Plzně: „Dlouho jsem mimo, asi čtrnáct dní, měl jsem natažené šlachy v kotníku. Těšil jsem se moc, až budu zase v trénincích a zápasech,“ prozradil bek Škody. S plným tréninkem začal v pondělí a ve Švýcarsku šel hned do utkání.

Sám Budík přiznává, že naskočit ihned zpátky do zápasového tempa není úplně nejlehčí úkol. Přestávku, kterou zavinilo zranění, pociťoval. „Abych byl upřímný, tak čtrnáctidenní pauza bez posilky a tréninku byla znát. Byl jsem takový pomalejší a slabší, ale věřím, že to doženu,“ hlásí mladý obránce. A dodává: „Máme málo beků, takže jsem musel hrát.“

V duelu byl samozřejmě hodně na očích forvard Jan Kovář. Ten si zápas proti Plzni, i když už oba týmy měly postup jistý, nenechal ujít. Nakonec si nepřipsal žádný kanadský bod, na ledě byl ale hodně vidět – při přesilovkách řídil akce svého týmu od levého mantinelu a rozdával přesné přihrávky. Jaký pro něj byl zápas proti indiánům? „Bylo to těžké, všechny kluky v týmu znám. Byl to emočně úplně jiný zápas, ale dá se říct, že jsem si ho užil a bylo to příjemné,“ prohlásil Kovář.

Kdy přesně si reprezentační útočník začal duel skutečně užívat. Od samého začátku, nebo si musel počkat? „Chvilku to trvalo. Neměli jsme dobrý začátek, ale když jsme dali nějaké góly, začal jsem si zápas opravdu plně užívat,“ řekl Jan Kovář. Forvard, který i v Zugu nosí na zádech oblíbenou 43, měl na mysli pasáž svého týmu, kdy švýcarský celek nasázel plzeňské obraně během chvilky hned čtyři góly.

Právě po trefách svého týmu se Jan Kovář držel s oslavováním zkrátka. „Je to jiné. Nechci říct, že by to byla nějaká lítost. Ale Plzeň je můj domovský tým a je divné, když dostává góly,“ prohlásil devětadvacetiletý útočník, který poprvé v kariéře v seniorském hokeji nastoupil proti Západočechům. 

Kovář se na ledě občas pošťuchoval se svými bývalými spoluhráči, jednou se chvilku postrkoval třeba s Miroslavem Indrákem. „Bylo tam takové lehké pošťuchování, spíš to vyplynulo ze srandy. Zápas jsem si fakt užil a už se těším na úterý do Plzně,“ uzavírá Jan Kovář. Ideální pozvánka na poslední duel Škodovky ve skupině B.

Foto: Philipp Hegglin