​Tomáš Mertl #86

Pauza byla již dlouhá, do kabiny jsem se těšil hodně, prozrazuje Tomáš Mertl

Plzeň – Období suché dřiny je minulostí, indiáni konečně vyjeli na led. Nechyběl ani ostrostřelec Tomáš Mertl, který se k týmu připojil po individuální přípravě.

Tomáši, jaký byl návrat zpět do plzeňské kabiny?
Je pravda, že pauza byla již docela dlouhá, do kabiny jsem se za kluky těšil. Máme v ní totiž skvělou atmosféru. To ale má asi rád každý hráč.

Jak moc se podle vás změnila síla týmu?
Nekonala se žádná velká obměna, což je dobře. Neproběhl žádný velký zásah a i proto věřím, že to bude dobré.

Jak probíhala vaše letní příprava s Milanem Gulašem na jihu Čech?
S Milanem Gulašem jsme měli tréninky na ledě, ale to bylo vše, pouze tam jsme se potkávali. Jinak jsme měli každý svého kondičního trenéra.

Není to trochu samotářské se připravovat individuálně?
Asi úhel pohledu. Vím, že je to třeba a snažím se připravovat každý rok poctivě a věřím, že i dobře.

Užil jste si i nějaké volno?
Ze začátku i díky zrušenému play-off ano. Pak jsem se do všeho poměrně rychle zapojil. Ze začátku jsem začal s vlastní vahou a podobně, později jsem se do toho obul stejně jako tady kluci. Nyní ke konci jsem také nevynechal, maximálně tak ty víkendy.

Jak se osobně ohlížíte za loňskou sezónou?
Já se domnívám, že uplynulý ročník z mé strany nebyl špatný, možná ten závěr nebyl úplně ideální. Asi to nebylo takové, jako před odchodem, ale i tak vše hodnotím kladně. Každopádně je to již pryč, minulost a neohlížím se takhle zpětně.

Před odchodem z Plzně jste Milana Gulaše střelecky předčil, jaký nyní to bude souboj?
Samozřejmě každý hráč chce potvrdit nějakou svoji pověst, chce potvrdit svou vizitku. Milan třeba řádí každý rok (úsměv). On na sebe strhává pozornost a všichni asi ví, že já jsem naopak typ, který je právě raději tak trochu mimo to velké dění.

Jihočeši jsou zpět v extralize, jak tento fakt vnímáte?
Motor jsem sledoval celou dobu a jako Budějovičák mám pochopitelně radost, že se dostal zpět. Ať už pro město nebo pro lidi, kteří stále chodili a fandili. To, že se tam dostali bez play-off a baráže se již historie prakticky neptá. Nyní přeji jim, ale i celé extralize, ať se vyhrabou z coronavirové krize.

Jak u vás probíhala karanténa a výuka tří dětí? 
Musím pochválit manželku, to ona dělala všechny tyto věci. Já jsem maximálně před výukou připravil počítač (úsměv). Rád si s nimi ale něco zopakuji, například z matematiky, ta mi docela šla. Ale do větších akcí se nepouštím (smích).

Tomáši, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří.