Za Plzeň hrají dvě posily z Havířova - Volák a Rimmel

O s t r a v a - Nad očekávání dobře se povedl vstup do sezóny vítkovickým hokejistům, kteří budou dnes, v utkání 8. kola, hostit HC Lasselsberger Plzeň. Celek, který mnoho odborníků i fanoušků tipovalo na začátku sezóny, po odchodu klubové ikony Davida Moravce do ruské Jaroslavli a výrazném oslabení obranných řad, do pozice extraligového outsidera, se překvapivě drží na šestém místě, zaručující postup do play-off. Zápas, v němž se Plzeň pokusí bodovat potřetí v řadě, začíná v 17 hodin. Vzhledem k velké marodce plzeňského týmu posílili Plzeň na poslední chvíli na střídavý start z Havířova obránce Patrik Rimmel a útočník Milan Volák.

Vítkovice odstartovaly sezónu nečekaně dobře

Tým se pod vedením trenérské dvojice Svozil – Tomášek, nebývale semkl a jeho bojovný hokej plný osobních střetů a celoplošného napadání slaví úspěchy. Vítkovická série úspěchů je zatím založena hlavně na importu bodů z hřišť soupeře, kde až doposud v základní hrací době ani jednou neprohráli. Z Českých Budějovic si přivezli plný počet bodů, dvakrát vyhráli v prodloužení a jen jednou nechali domácímu týmu dva body za vítězství v nastaveném čase. Tento bonus vybojovali v nedělním zápase hráči Znojma a udrželi se díky tomu před Severomoravany na páté příčce. V domácích zápasech ostravští hokejisté již tak úspěšní nebyli. V prvním kole sice porazili liberecké Bílé Tygry, avšak pak následovala jen remíza s litvínovskými chemiky a porážka s ambiciózním celkem Pardubic.

Problémy s návštěvností v Porubě

V dnešním zápase s naším týmem tak budou domácí určitě chtít zvítězit již v základní hrací době a pokusit se tak přilákat do hlediště porubského stadiónu, ve kterém odehrají, kvůli stavebním úpravám svého tradičního působiště v PKS celou letošní sezónu, více diváků, neboť aktuální návštěvnost extraligového hokeje v Ostravě je výrazně nižší, než tomu bylo v uplynulých letech.

Změny v kádru

Největší vítkovickou slabinou v letošní sezóně je obranná hra. V tradičně skvělé formě je sice strážce ostravské svatyně Jiří Trvaj, avšak obranné dvojice, které doznaly oproti loňsku výrazných změn již tak kvalitní nejsou. Vedení klubu se nepodařilo plně nahradit odchody Radka Philippa do Finska a Jana Výtiska do Sparty. Svůj význam má také dlouhodobé zranění Petra Jurečky. Co vítkovičtí ztrácejí na obraně, to dohánějí v útoku. Po tristní posledním ročníku, kdy se prosazovala víceméně jen první řada ve složení Kaděra, Burger, Moravec, se v začátku soutěže skvěle prezentuje staronově složený třetí útok Irgl, Hubáček Tomášek, který byl před pár lety jednou z největších nadějí ostravského hokeje. Pak se sice jejich cesty na dvě sezóny rozešly, nejprve zkusil Petr Hubáček štěstí v zámoří, pak se na svou ruskou anabázi do Novosibirsku vydal Martin Tomášek, avšak letos opět děsí své soupeře celoplošným napadáním i úspěšnou koncovkou. Ideální složení typově odlišných hokejistů, kde se vedle subtilního technika Irgla skvěle doplňuje bojovný Hubáček se zdravě agresivním Tomáškem, je vedle elitní vítkovické řady největším nebezpečím pro branku soupeře. Martin Tomášek je spolu s Ivanem Padělkem se čtyřmi brankami nejlepším střelcem klubu, Zbyňku Irglovi chybí jen bod, aby stanul v čele klubového kanadského bodování, kterému zatím dominují se šesti body hráči prvního útoku Burger a Krayzel.

Kádr Vítkovických je úzký

Velkou slabinou Ostravanů v letošní sezóně je úzký kádr hráčů, kteří v extraligových zápasech nastupují. Kvůli zraněním a slabší herní výkonnosti některých hráčů staví trenéři do utkání většinou jen tři pětky, což se projevilo hlavně v televizním utkání s Pardubicemi, které následovalo bezprostředně po úspěšném vystoupení v pražském Edenu. Extraligový ročník je však teprve na začátku a tak mohou domácí hráči zatím čerpat z letní přípravy.

Sestava Vítkovic z nedělního utkání ve Znojmě:
Trvaj - Seman, Černošek - Kowalczyk, Zápotočný - Ficenc, Chmelíř - Dresler, Kumstát - Kaděra, Burger, Krayzel - I.Padělek, A.Padělek, Olesz - Irgl, Hubáček, Tomášek