Notes #5: Na Plzeň míří hejno Orlů

P l z e ň - Pět kol neporažený tým Znojemských Orlů se přijede do Plzně utkat o další tři extraligové body. Silnému týmu z jižní Moravy se v úvodu sezóny velmi daří. Po osmi kolech má na kontě pět výher, dvě remízy a pouze jedinou porážku. Tým táhne již tradičně Marek Uram s Peterem Pucherem, prvně jmenovaný k utkání pro zranění nenastoupí. Na druhé straně se do plzeňské sestavy vrací Dušan Andrašovský a také Robert Jindřich! Aktualizace.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

9. kolo – pátek 3. října 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Katastrofálním se dá nazvat vstup Jihočechů do sezóny. Tak špatný začátek sezóny již dlouho v extralize žádný klub nepředvedl. Trenér Neliba po prohře ve Vsetíně sám na svoji funkci rezignoval, přiznal neshody s hráči a vyslovil výhrady k přístupu hráčů Českých Budějovic k zápasu. S Budějovicemi nezískal ani bod, bilance je děsivá, osm zápasů, osm proher. Mužstvo vede Vladimír Caldr a nabídku na trénování zvažoval majitel Stanley Cupu bouřlivák Jaroslav Pouzar. Jan Neliba však nebyl jediným trenérem, který po špatném úvodu ukončil své působení u některého z klubů extraligy či první ligy. Explzeňský trenér Richard Farda vydržel na lavičce prvoligového Havířova, kde působí také Milan Volák, pouhých pět kol, poté jej potkal podobný osud jako Nelibu. Moravané i letos pokračují v loňské mizérii a nezískali ve zmíněných pěti zápasech ani jeden bod. Trenér Farda byl odvolán, odvolání se však neobešlo bez spekulací, mlžení a rozdílných prohlášení. Konec působení Fardy je však faktem. Zastavit havířovský pád do hlubin se zřejmě přijde pokusit jiný trenér.


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

DÁLE NEŽ DO ČTVRTFINÁLE?

Na jižní Moravě letos vládnou velká očekávání. Tým Orlů opustili Ján Plch, Marek Vorel či bratři Kumstátovi.

Ján Pardavý
Podařilo se udržet jednoho z klíčových útočníků Znojma Marka Urama, slovenskou kolonii naopak rozšířil další reprezentant Ján Pardavý, který si v Čechách udělal jméno především v dresu Vsetína, a Igor Rataj, také reprezentant našich východních sousedů.

Po podivném loňském odchodu brankáře Oldřicha Svobody vsadili ve Znojmě na mládí. Roli jedničky převzal juniorský mistr světa Tomáš Duba, který do extraligy přišel z finského angažmá a je na jihu Moravy na hostování ze Sparty Praha. Obranu přišel vyztužit obránce Pavel Mojžíš ze Zlína, jinak lovili Znojemští především v prvoligových vodách.

Změna nastala i na trenérské lavici. Hořavu staršího vystřídal trenér, který již se Znojmem má své zkušenosti, Pavel Pazourek, asistují mu Milanové Kastner a Skrbek.

V týmu je také hráč, který působil v Plzni, Václav Benák. Do Plzně jej přivedl někdejší trenér Keramiky Jaroslav Liška, ovšem po neúspěšném úvodu sezóny byl Benák odeslán na hostování.

Přípravné zápasy HC Znojemští Orli
J.Hradec-Znojmo
Znojmo-Trenčín
Znojmo-Třebíč
Znojmo-Prostějov
Olomouc-Znojmo
Znojmo-Jihlava
Prostějov-Znojmo
Znojmo-Pardubice
3:4p
5:2
5:2
7:1
2:8
5:0
1:2
4:2
Jihlava-Znojmo
Pardubice-Znojmo
Skalica-Znojmo
Znojmo-Třinec
Trenčín-Znojmo
Znojmo-Skalica
Znojmo-Sparta
2:3
5:2
3:4
3:0
2:4
4:4
2:1

Po loňském finále poháru letos došli Orli ještě dále. Ve finále porazili Spartu a získali pak první pohárový triumf. Na cestě k vítězství museli překonat i Pardubice, které jsou se Spartou považování za největší favority ligy.

Vzlet se Orlům povedl

Po sedmi kolech se Orli uhnízdili na čtvrtém místě extraligové tabulky, bod za druhou Spartou a čtyři body za vedoucími Pardubicemi.O povedený vstup do letošního ročníku se měrou vrchovatou zasloužil slovenský štírek Marek Uram, který si během prvních sedmi kol udržel průměr více než jedné branky na zápas a atakuje čelní pozice pořadí kanadského bodování. Se sedmi kanadskými body mu zdatně sekunduje Peter Pucher, solidní bodový sběr zahájil obránce David Havíř (1+5). Lze říci že tradičně se Orlům daří střelba. Méně než každá desátá střela znojemských hokejistů znamená gól do sítě soupeře, stejně jako každá sedá přesilovka Jihomoravanů. Naopak slabení dokáží Orli ubránit s devadesáti procentní úspěšností. Znojemští sice podlehli Pardubicím, ale byla to jediná porážka. Body z venku přivezli z Českých Budějovic a Vsetína.

Marodka Orlů

Na rozdíl od Plzně se znojemský klub nemusel vypořádávat s tak rozsáhlou marodkou klíčových hráčů. Se zraněním se potýkali pouze obránce Toman a útočník Beroun. Situace se pro Orli nyní nepříjemně změnila. K zápasu v Plzni nenastoupí Marek Uram, kterého trápí poraněné kolenní vazy. Třísla zase zabrání nastoupit veteránovi Karlu Soudkovi, bolesti zad forvardovi Ludvíkovi.

Prodloužení Orlům vyhovuje

Třikrát ze čtyř domácích zápasů dovedli Znojemští do prodloužení. V prvním kole proti Litvínovu se skóre nezměnilo, Liberec ve Znojmě inkasoval v 62. minutě, a v 7. kole proti Vítkovicím rozhodl Marek Uram, který vzal v poslední minutě na sebe zodpovědnost, obešel obránce Ostravanů a Trvajovi nedal šanci. Pouze Slavia odjela z jihu Moravy s prázdnou po prohře 0:2.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PRVNÍ BODY ZVENKU, DOMA DVA ZÁPASY BEZ VÝHRY

Skvělé představení předvedli hokejisté Plzně na ledě pražské Slavie v 6. kole. Úřadujícímu mistrovi se letos zatím nedaří, duel s Plzní měl být zlomovým. V úvodní třetině to tak skutečně vypadalo. Plzeňáci se před Málka prakticky nedostali a naopak jeden gól inkasovali.

Zbývajících čtyřicet minut však režíroval Lasselsberger Plzeň. Parádní akce Michala Dvořáka přinesla vyrovnání a ozdobila zápas. Myšlenky na tři body domácím oživil Josef Beránek, ale v rozmezí minuty je opět zahnaly trefy Josefa Straky a Ĺubomíra Hurtaje.

Výborný kolektivní výkon Plzně velmi potěšil zástup plzeňských fanoušků, kterým David Pospíšil věnoval šampaňské za ocenění, které obdržel za ocenění „Nejlepší hráč Plzně“. Západočeši tak prolomili lze říci letité tabu, na Slavii totiž naposledy vyhráli v úvodu sezóny 1999/00!

To zápas s Libercem již byl o něčem jiném. Po sérii neúspěchů byli Bílí Tygři hodně nažhaveni na body a jejich výkon této motivaci odpovídal. Dvakrát Plzeň vedla, dvakrát dokázali Liberečtí srovnat. Lahůdkový byl zejména druhý gól Plzně, který se vzácně podobal vyrovnávací brance na Slavii. V hlavní roli byl opět obdivuhodný pohyb Michala Dvořáka, který zamotal hlavu obráncům a jako na podnose puk předložil před prázdnou klec Davidu Pospíšilovi, který Dvořáka ocenil výmluvným pokleknutím.

Tentokrát byl úspěšným zakončovatelem skutečně David Pospíšil. Na Slavii Dvořák předvedl podobnou akci, ale zakončil ji sám. Hlasatel v Edenu však jako střelce nejprve označil Pospíšila. „Na Slavii už mi připsali čtyři body špatně,“ komentoval s úsměvem na tváři po zápase svůj střelecký „úspěch“ plzeňský forvard s číslem 30.

Sestavu decimují zranění

Hrozivých rozměrů měla nabýt marodka před zápasem se Slavií. Chybělo nakonec „pouze“ pět hráčů – Výborný, Posmyk, Nedoma, Andrašovský, Vostřák, absence v zápase hrozila i v případě Pospíšila a Cartelliho. Marek Posmyk stále léčí zraněný kotník, bere antibiotika a jeho návrat se oddaluje. "Léčí se v Praze u specialisty," sdělil trenér Rostislav Čada. Dalšího beka, Martina Výbornýho trápila viróza, Dušana Andrašovského zraněné rameno a Pavla Vostřáka zranění mezižeberního svalu. Do tréninku se před zápasem s Libercem zapojil Pavel Vostřák, který nakonec nastoupil, ale také si své zranění obnovil. Velkou ranou do sestavy je zřejmě dlouhodobé zranění Ĺubomíra Hurtaje. Střední útočník Plzně po srážce s protihráčem odkulhal do kabiny a verdikt zněl přetržené kolenní vazy a operace. Doplnění sestavy řešili v Plzni lovem v prvoligových vodách. Na zápas Lasselsbergeru ve Vítkovicích se do sestavy vrátil Milan Volák, hostující v Havířově, a jeho spoluhráč obránce Patrik Rimmel.

Produktivita Plzně po osmi kolech

JménoZápasyBody
Lubomír Hurtaj75 (3+2)
Pavel Vostřák65 (2+3)
David Pospíšil65 (1+4)
Michal Dvořák84 (2+2)
Josef Straka83 (2+1)

Nová speciální přesilovková lajna

Po příchodu Davida Pospíšila se rozhodl trenér Čada využít pověstné bojovnosti a tvořivosti dnes již opět plzeňského útočníka vytvořil speciální formaci na přesilové hry Josef Straka-Hurtaj-Pospíšil. Na Slavii tento útok zařídil vyrovnávací gól, ovšem hned další zápase se útočná eskadra rozpadla vinou zranění kolenních vazů Lubomíra Hurtaje.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 16 zápasů. Až poslední vzájemný souboj skončil remízou, premiérovou v soubojích obou týmu, které se nikdy nepotkaly v play-off. Prozatímní účet mluví ve prospěch Plzně, která ve čtrnácti zápasech vybojovala osm vítězství. Skóre je také nakloněno Plzeňanům.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Znojmo
1691646:43

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z osmi dokázala Plzeň plně bodovat hned v sedmi, takže pouze jednou za tři roky extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21.11. 2000 (1:3). Skóre z těchto zápasů mluví jednoznačně ve prospěch hokejistů Lasselsbergeru – 29:16.

Bilance na ledě Plzně
870129:16

Žádaným tématem dřívějších doby byl tzv. komplex Uram, o kterém se mluvilo v souvislosti s Dušanem Salfickým. Explzeňský brankář inkasoval od znojemského útočníka tři góly v jednom zápase, ale i celkově jej střelecká pohotovost drobného forvarda trápila.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZNOJMO

Průměrný počet branek 5,5
Průměrný počet vyloučení 18 (9-9)
Průměrný počet střel 80 (40-40)
Průměrný počet diváků 6 000

Nejtrestanější hráči vzájemných zápasů

Pouhý jeden zápas sehrál v dresu Znojma proti Plzni Marek Ivan, ale přesto se stihl stát nejtrestanějším mužem vzájemných soubojů obou týmů. Ivanův "zisk" 47 trestných minut ze 2. listopadu1999 prozatím nikdo "nepřekonal". O osm trestných minut zpět je další hráč Znojma Milan Procházka, 34 trestných minut posbíral obránce Pavel Kumstát. Nejtrestanějším hokejistou Plzně ze vzájemných utkání Plzně a Znojma je Michal Dvořák - 20 trestných minut.