Petr Vojan

Junioři v přípravě! Petr Vojan: Vše probíhá celkem standardně

Dvě sezóny se tuzemská nejvyšší soutěž juniorů nedohrála, nejprve mladí indiáni nemohli načít čtvrtfinále, vloni odehráli sotva deset utkání.

Letos přitom vstupují do speciálního ročníku. Extraligu juniorů odehraje rekordních devatenáct celků, v základní části se všechna mužstva utkají dvakrát každé s každým, to znamená 38 hracích kol a 36 utkání pro jednotlivé týmy. V každém kole bude mít jeden tým volno.

Do bojů o mistrovský titul postupuje celků dvanáct, zbylé si to rozdají o udržení. Hned pět nejslabších přímo sestupuje o patro níže, další ještě sehraje s vítězem Ligy juniorů baráž, až šest mužstev tak může extraligu opustit!

Série play off se navíc prodloužily, čtvrtfinálové se budou hrát na tři vítězná utkání, semifinálové a finálové dokonce na čtyři. Novinkou je i souboj poražených semifinalistů v sérii o celkový bronz.

Účastníci soutěže pro sezónu 2021/2022
Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Kometa Brno, HC Litvínov, HC Motor České Budějovice, HC Olomouc, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Ridera, Mountfield HK, Piráti Chomutov, PSG Berani Zlín, Rytíři Kladno, HC AZ Havířov 2010.

Informace o novém systému soutěže ZDE!


Trenér Petr Vojan

Pane trenére, jak nyní probíhá příprava juniorů?
Nyní již vše probíhá celkem standardně, pokud samozřejmě pomineme pár "detailů" ohledně omezení provozu a počtu hráčů na vnitřních sportovištích. Jsme rádi, že můžeme alespoň nějak fungovat a musíme se maximálně připravit na další sezónu. Navázali jsme plynule na individuální trénink, který kluci měli v lockdownu. Díky současnému částečnému rozvolnění máme teď kombinovanou přípravu na ledě a na suchu, to bude až do konce června, chceme maximálně využít možnosti tréninku na ledě. Potom budou mít kluci krátkou individuální přípravu a přibližně 19.7. nastoupíme do předzávodního období.

Jak se bude postupně kádr zužovat a jak moc je nyní široký?
Máme zatím hodně široký kádr, celkem to je až 40 hráčů. Dalších sedm kluků trénuje s A týmem. Zužování bude probíhat postupně až na finálních 25 hráčů + 4 brankáře. Širší kádr potřebujeme pro vytvoření vysoce konkurenčního prostředí, dále pro náš juniorský B tým, který ale hraje nejnižší juniorskou soutěž. Budeme proto ještě úzce spolupracovat s týmem z druhé nejvyšší juniorské ligy - Pískem.

Jak moc je na hráčích poznat roční výpadek?
O tom již bylo napsáno i řečeno téměř vše. Snad jen doplním, že kluci dostali dlouhou stopku v nejhorším možném období, totiž při přechodu do dospělého hokeje. Odnesli to samozřejmě všichni mládežníci, bez rozdílu. Ale, všeobecně, pořád mám pocit, že škola a organizovaný sport mládeže to ze všech možných oblastí odnesla nejvíc. Ale to jsou věci, které se teprve v budoucnu naplno projeví.

Bude součástí letní přípravy kvůli loňské absenci i více tréninků na ledě?
Ano, budeme mít celou letní přípravu "kombinovanou," tzn. na ledě i na suchu.

Příští rok se v juniorské lize bude hodně zužovat, to podporujete, že?
Ano, jistě. Jiná cesta není. Sezóna ale bude díky sestupům ve všech soutěžích, jak velmi dobře víme, obtížná. Všem půjde o život, budou tak hodně využívat hráče z A týmu, nebo na hraně A týmu. Navíc nikdo nebude hráče uměle postaršovat a ani posílat se "vyhrát" na tři minuty mezi dospělé do Chance ligy. Jednoduše doufám, že to napříč kategoriemi bude mít kvalitu. Moc ale nerozumím tomu, proč svaz odsouhlasil na soupisku do zápasu pouze 17 hráčů do pole. Pochopím to u žáků, tam bych šel klidně i na 15, nebo dokonce na 13, ale v juniorce, kde se navíc hraje systémem dvou zápasů ve dvou dnech. Na to prostě potřebujete mít 4 útoky a 6 obránců.

Vyhovuje vám i systém soutěže obsahující větší porci zápasů?
Ano, tady to naopak velice chválím. Klidně bych i těch utkání v základní části i nadstavbě hrál víc. Konečně se dostane i v play off na série na 4 vítězné duely. Ještě jednou, za mě je to krok správným směrem.

Došlo k drobným změnám ve složení trenérského štábu juniorů a dorostu, jak nyní s Jirkou Hanzlíkem máte vše rozdělené?
Ano, bylo tam několik změn, něco jsme plánovali dlouhodobě, něco se dělalo v reakci na změny u A týmu. Na spolupráci se těším, navíc s Jirkou už jsme spolu v minulosti dělali, bylo to ještě u kategorie staršího dorostu. Určitě se budou hodit jeho trenérské zkušenosti a postřehy z dospělého hokeje, strávil tam několik posledních sezón. Nechci ale zapomínat ani na ostatní členy trenérského týmu, i když oficiálně působí u jiných kategorií. Franta Bombic má přesah u obou akademických kategorií jako videokouč a na off ice přípravu, Michal Dvořák a Tomáš Pejchar jako dovednostní kouči. Michal Mařík se stará o brankáře obou kategorií. Jarda Špaček zastřešuje tréninkový proces a rozvoj obránců akademie. To byl i hlavní důvod změn, chtěli jsme mít trenérské dvojice, kde bude jeden trenér zaměřen na útočníky, druhý na obránce.

Dá se před novou sezónou juniorů odhadovat, jak moc bude vypadat?
Týmy asi budou oproti minulým sezónám mnohem více využívat zkušené hráče a vytěžovat své klíčové hráče na maximum. Pokud to půjde, určitě se v klubech budou využívat i hráči z A týmu, u hráčů na hraně A týmu se budou dohrávat ice timy právě v juniorce a ne v Chance lize. Nikdo nebude jen tak pouštět hráče pryč z klubu. Z prvoročáků se prosadí jen ti nejlepší. Ostatní budou čekat na šanci a hrát v nižší soutěži.

Bude podle vás ten návrat k normálu ve smyslu dohánění ztracené sezóny dlouhý?
Těžká otázka, myslím, že ta pauza jistě nechá ztráty, které se úplně nepodaří odstranit. Teď se ale nebavím třeba o kondiční stránce, ale i o stránce technické, protože také dovednostně mohli být kluci za ten promarněný rok mnohem dál. Spíš se mi jedná o nastavení hlavy, přístup k povinnostem, všeobecně vnímání, pozornost a koncentraci. Práci v určitém režimu, v komfortní zóně. Tam to zanechalo velké stopy. Uvidíme jak to bude celé vypadat.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!