Tomáš Mertl #86

Každá sezóna je pro mě novou výzvou, říká Tomáš Mertl

Indiáni načali druhý týden letní přípravy na ledě, brzy je již čekají i přípravné duely. V týmu nechybí ani ostrostřelec Tomáš Mertl, který dřinu na suchu opět absolvoval individuálně.

Pětatřicetiletý forvard rozehraje na západě Čech již svou čtvrtou sezónu, v extralize dosud v modrobílém dresu zvládl 131 utkání a nastřílel 57 branek, k tomu přidal 62 asistencí. V plzeňských historických tabulkách průměrně získaného bodu na utkání se vyšplhal s hodnotou 0,908 na pátou příčku za jmenovce Vlasáka s Jelínkem, Martina Straku a Milane Gulaše. V sezóně 2017/18 se stal v modrobílém dresu nejlepším střelcem extraligy (30), s celkovými 57 body pak druhým nejproduktivnějším hráčem. S Plzní jihočeský odchovanec dosáhl na extraligový bronz, ale i účasti na olympiádě.


Tomáš Mertl
Tomáši, jaké jsou pocity z přípravy na ledě?
Cítím se dobře po prvním týdnu, nějakým způsobem jsme to rozjeli. Nyní budeme přidávat a přidávat. Samozřejmě toto období není něco, co má hokejista rád, ale všichni víme, že je to třeba. Sezóna bude těžká a náročná, takže je třeba se na to pořádně připravit.

Trpíte v nové výstroji?
Já toho moc nového neměl, možná jen změním ještě v průběhu přípravy vestu. Takže pouze brusle.

Jak u vás probíhala suchá příprava?
Tím, že jsem vloni hodně marodil s třísly, tak jsem to musel trošku upravit. Hodně jsem jel podle pocitu, naslouchal svému tělu. Když jsem viděl, že mám sílu, tak jsem přidával a přidával.

Tým prošel obměnou, jak na vás nyní působí?
Samozřejmě to kolem sebe vidím, navíc přišli i noví trenéři. Takže nové impulzy, nová atmosféra. Zatím vše vypadá solidně, uvidíme, jak nám to bude klapat v zápasech. Snad navážeme na roky před tím.

Je to tedy výzva?
Každá sezóna začíná novou výzvou. Letos nás čeká náročný ročník, systém je těžký. Bude potřeba chytit začátek a dobře být připraven. Ale těšíme se na to.

Nově navíc bez Milana Gulaše...
Takový je život. Já pevně věřím, že to zvládneme i bez něj, budeme konkurenceschopní a pohybovat se znovu někde nahoře.

Potkávali jste se spolu opět i v létě?
Ano. Ovšem netrénovali jsme spolu, ale chodili jsme různě na led, tak jsme třeba i na sebe narazili a hráli proti sobě kondiční hry. Vždy jsme spolu něco prohodili, ale na nějaké hecování je ještě čas.

Ptali se vás lidé často, jestli také odejdete?
Určitě. Ale já jsem ani nijak neinicializoval, že bych chtěl změnu. Jsem zde pod smlouvou a to, k čemu jsem se zavázal, jsem chtěl splnit. V Plzni jsem spokojený, rodina také. Uvidíme za rok, jak mi to půjde (úsměv).

Jak vám vyhovuje nová útočná letka?
Zatím to trenéři postavili takto s Michalem Bulířem a Filipem Suchým, ale takový je start, teprve uvidíme, co bude. Třeba nám to takto půjde a budeme spolu hrát pořád. Michal si umí najít pozici i dobře vystřelit, je výborný koncový hráč.

Co další posily, například švédské trio?
Je pravda, že švédská skupina se trošku rozrostla (úsměv). Mají svou grupu, mluví spolu švédsky, ale to jsme my měli s klukama v cizině také tak. Oni se nijak nestranní, mluví s ostatními anglicky a podle mě zapadli výborně.

Tomáši, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!