Dorost před extraligou

Dorost jde do boje! Trenér Kořínek: Výsledky z přípravy chceme přenést i do soutěže

Plzeňští dorostenci se jako první mládežnický celek indiánů vydává na cestu dlouhodobou soutěží, ve čtvrtek devátého září na svém ledě přivítají pražskou Hvězdu.

Indiáni vloni ve své soutěži kvůli pandemii koronaviru odehráli pouhých pět utkání, to už je však minulostí. Nyní mají za sebou kompletní přípravu na novou sezónu, stihli i jedenáct přípravných střetnutí. A vedli si skvěle! Opanovali domácí mezinárodní turnaj, celkem nebodovali pouze jednou.

Jednalo se o odvetu na ledě Sparty, kterou svěřenci Petra Kořínka, Františka Bombice a Michala Dvořáka ztratili 1:5. V prvním měření sil přitom Pražany roznesli v poměru 9:3. Škoda skolila také Mountfield 4:2, Salzburg 2:1, Kometu 5:2, Chomutov 5:3, Berlín 6:2, německý Kolín 7:2, Kladno 7:1 a v generálce na ligu i Liberec 4:0. S ním ovšem před tím nestačila v nájezdech 4:5.

Nyní již ale startuje extraliga. Celkově v první části soutěže odehrají modrobílí osmnáct utkání. Třicet týmů se totiž rozdělí do tří skupin, kde každý s každým bude bojovat systémem doma - venku o postupující čtyři místa. Letos odpadá Mistrovství ČR, odehraje se tak tedy standardní play off - osmifinále na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále na tři vítězné duely a finále dokonce na čtyři vítězné souboje. Nejpozději by měl být mistr znám v polovině dubna. V plánu je i série na dva vítězné duely o celkový bronz mezi poraženými semifinalisty.

Avšak je zde i strašák v podobě velkého počtu sestupujících. Těch může být dokonce až osm! Kdo si tedy nezajistí v úvodu soutěže přímý postup do play off, bude bojovat ve skupině se zbylými celky o zbylé vstupenky, ale také o vyhnutí se pádu o patro níže. „Snižování počtu účastníků je velice dobře, v dorostu mít třicet mužstev na naši republiku je strašně moc. Věřím, že to kluky nebude svazovat. Chceme se snažit koukat na sebe a své výkony, strach z toho nemáme,“ říká trenér Petr Kořínek.

Jeho tým je přitom v přípravném období prakticky od uvolnění jarních protiepidemiologických opatření. „Bohužel loňská sezóna prakticky nebyla, snažili jsme se tedy trénovat, co to šlo. Klub nám vyšel vstříc, měli jsme tak možnost být na ledě ještě v květnu. Od dubna jsme tak makali prakticky až do prvního týdne v červenci, kdy jsme vše završili na soustředění v Třemošné, kde jsme opět kombinovali tréninky na suchu s těmi na ledě,“ popisuje.

Přípravné zápasy ZDE!

„Poté měli kluci pár týdnů oddechu, abychom ještě v červenci opět naskočili do přípravy a také zápasů,“ pokračuje. „Odehráli jsme spoustu kvalitních utkání s těžkými soupeři, duely určitě splnily svůj účel. Navíc jsme hráli v únavě, protože jsme nerozlišovali, jestli je v daný den zápas nebo ne. Dle mého názoru nebyla utkání vůbec špatná a doufejme, že se to přenese i do soutěže,“ dodává.

Přesto je potřeba zmínit, že mladí hokejisté ve svém vývoji přišli prakticky o rok. Je to velký problém? „Těžko říct. Už vloni jsem si myslel, že to bude výpadek jen dva, tři měsíce, bohužel nakonec z toho byl výpadek veliký. Nejvíce to odnesl asi ročník 2006, který postupoval z deváté třídy, ti hráči totiž prakticky neměli led a připojili se až na jaře, tam to bylo znát. Ale kluci se situaci podřídili, snaží se, pracují na sobě a uvidíme v sezóně. Ale věřím, že toho hráči hodně dohnali. Snad budeme nadále v práci pokračovat a opět nás nevypnou. Ty zápasy jsou totiž nejvíce důležité, těmi se kluci nejvíce učí,“ vysvětluje bývalý vynikající forvard.

O mezinárodním turnaji čtěte ZDE!

Dá se tedy před sezónou, po roční pauze, mluvit o síle týmu nebo nějakých cílech? „V dorostu je to vždy trošku krok do neznáma, hodně se kádry mění každý rok. Se spoustou mužstev jsme hráli, kvalitu určitě mají. Náš cíl je podávat vyrovnané výkony s vzestupnou tendencí a prezentovat se nějakým stylem, který zatím kluci dodržují. Musí chtít každý zápas vyhrát, pak až sezóna ukáže, jak na tom budeme,“ uzavírá.

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno