Ohlasy 6. kolo

Myslím si, že se postupně zlepšujeme, věří Petr Kodýtek

Modrobílí zlomili sérii nezdarů, po třech porážkách se mohli radovat z výhry. Po bodu z ledu Sparty z minulého kola si dnes z toho Českých Budějovic vezou rovnou dva.

Plzeň sehrála s domácími vyrovnané utkání, jeden tým předvedl hezčí obrat něž druhý. Vše nakonec po šedesáti minutách skončilo smírem. V prodloužení indiáni rozhodli již po třinácti vteřinách, dá se tedy říct, že dopadlo opačně než na Spartě, kde Pražané udeřili také poměrně rychle. „V podstatě ano. My tam neměli puk celé dvě střídání. Nyní jsme vyhráli kotouč ihned na úvodním buly a Peter Čerešňák ho zavezl. Následně i vybojoval v rohu, poté mi to krásně předal a já pouze střílel,“ popisuje autor rozhodující trefy Petr Kodýtek.

Sám přitom pomohl k vítězstvím svým barvám v Budvar aréně i v létě, kdy Škoda ovládla přípravu v poměru 3:1. „Samozřejmě jsem to v hlavě trochu měl, že se mi tady i v přípravě dařilo. Ale jak uplynuly tři části, tak už jsem ani nedoufal. Přestal jsem to řešit a najednou mi to tam přišlo. Platí, že u toho nemohu moc přemýšlet,“ směje se.

Utkání přitom bylo ze strany Západočechů dobře rozehrané, domácí celek modrobílí přestříleli 35:20, dvakrát ovšem vedení neudrželi. Trenér Říha na tiskové konferenci mluvil i o nervozitě, vždyť podobně dobře rozehrané duely jeho svěřenci ztratili i v minulých dvou kolech. „Asi možná to tak mohlo vypadat. Přeci jenom ty porážky nejsou nic příjemného. Ale myslím si, že postupně se zlepšujeme. Důležité je, že jsme dnes vyhráli a udělali alespoň ty dva body,“ říká plzeňská osmaosmdesátka.

Jeho letka přitom dnes měla kromě útočných manévrů i jeden speciální úkol, zastavit v rozletu první formaci Českých Budějovic v čele s Milanem Gualšem. „Před utkáním za námi trenéři přišli, že budeme chodit na jejich první lajnu. Úvodní dvě třetiny to poměrně vycházelo, pak už to bylo takové, že jednou ano, jednou ne. Pochopitelně jsme jim to chtěl znepříjemnit, aby to měli co nejtěžší,“ vysvětluje.

A povedlo se, možná i proto Petr Kodýtek obdržel od Dominika Furcha, který toto nové ocenění uvnitř kabiny získal za utkání s Třincem, žlutou helmu pro "makáče zápasu." „Nevím, jestli zrovna pro to, volba je na tom, kdo helmu měl. Mně ji předával Dominik Furch, který ji měl po zápase s Třincem. Jenže od té doby jsme bohužel nevyhráli, takže nyní jsem ji dostal já. Udělali jsme tady takovou novou tradici. Není pravidlem, že to automaticky dostane nejlepší hráč utkání, ale předává se to uvnitř kabiny. Je to podle toho, kdo jak si myslí, že si to nejvíce zaslouží,“ vysvětluje.

Na závěr ovšem doufá, že to nejdůležitější, že se nyní může Plzeň odrazit výše, přichází: „Já myslím, že ano, je to naše první výhra venku. My hlavně musíme pracovat dál, i dnes tam byla spousta chyb. Ovšem také dobrých věcí, těch se tedy musíme držet. Postupně se tedy jen zlepšovat a zlepšovat.“