Ohlasy 16. kolo

Jsem rád, že se daří mně i týmu, říká po zápase s Pardubicemi Martins Dzierkals

Během prvních čtyřiceti minut nepadl jediný gól, nicméně závěrečná třetí třetina jich nabídla rovnou pět. Pardubice šly v zápase do vedení, jenomže indiáni třemi trefami utkání zcela otočili. Hosté už stačili v závěru pouze snížit. Jedním z plzeňských střelců byl i Martins Dzierkals, který nám po zápase sdělil nejčerstvější dojmy z utkání.

Diváci, kterých dneska přišlo nejvíce v sezóně, museli čekat na první zásah až do 47. minuty. Bohužel pro ně se jako první prosadili hosté. Následně ale Plzeň využila hned tři početní výhody. Zvláštností bylo, že hned na dvě trefy si vzala hostující střídačka trenérskou výzvu. „Při obou gólech jsem si nejprve myslel, že budou platit, jenomže poté jsem se zeptal Tomáše Mertla a ten odpověděl, že to nejspíše bude padesát na padesát. Takže už jsem si tak jistý nebyl,“ komentuje plzeňské trefy Dzierkals.

Lotyšský útočník už v sezóně posbíral osmnáct bodů a vévodí kanadskému bodování v plzeňském týmu. Sedmkrát dokázal skórovat a hned jedenáct branek připravil. „Zatím si angažmá v české extralize moc užívám. Je to spojené i s tím, že se daří týmu, i mně osobně. Měli jsme dlouho bodovou sérii, tak pohoda je na místě. Pár ligami už jsem si prošel, každá je trošku jiná, ale hokej je pořád hokej,“ říká hráč s číslem sedmnáct na zádech.

Pardubice na tříbodovou výhru z Plzně čekají od roku 2012 a ani dnes tuhle nepříznivou sérii zlomit nedokázaly. „Dnes se vyhrálo, nicméně zítra už je nový den a vítězství bude zapomenuto. Myšlenkami budeme v dalším zápase a půjdeme za další výhrou. Jsem rád, že se mi daří, nejdůležitější ale je, že se daří týmu. Snad nám to vydrží co nejdéle,“ přeje si Martins Dzierkals.


Indiáni mají za sebou již patnáct odehraných kol. Podruhé v sezóně se utkali s Dynanem, oproti prvnímu zápasu, kdy na východě Čech prohráli 0:4, byl znát velký krok směrem dopředu. „Posun je znatelný, to každý musí vidět. První zápas v Pardubicích, kdy jsme vysoko prohráli, nám otevřel oči. Byl to opravdu špatný zápas. Dnes jsme s nimi hráli znovu a všichni fanoušci mohli vidět, jakou cestou jsme prošli.

Velkou sázku mezi kotlem a klubem zvládli nakonec vyhrát fanoušci, kteří tak na další duely budou mít speciální cenu v sektoru na stání. Jak sám Dzierkals přiznává, kulisa dnešního duelu byla opravdu skvělá. „Je to obrovský rozdíl, když hrajete před takovou atmosférou. Už na Spartu přišlo více lidí, ale dnes to bylo o něčem jiném. Obě utkání byla velice intenzivní, diváci navíc tomu hodně pomohli. Moc mě to bavilo,“ děkuje fanouškům plzeňský útočník.

Lotyšský hráč navíc na vše poslední dny není sám. Na návštěvě má svého sourozence, který si nenechal ujít ani dnešní vydřený zápas. „Nyní mám v Plzni na návštěvě bratra, který byl i dnes na zápase. V předchozích dnech jsme spolu zašli do ZOO nebo na doporučení do Techmánie. Pořád se tu rozkoukávám. Celkem mám dva bratry a šest sester, jsme jedna velká rodina. Oba bratři hrají hokej, jeden je brankář, druhý obránce. Vždy mým cílem bylo být lepší než bráchové a toho jsem dosáhl, protože hraji za Plzeň,“ říká závěrem Martins Dzierkals.

Foto: Roman Turovský