Notes #11: Plzeň začíná boj o návrat do play-off

P l z e ň - Reprezentační přestávka hokejistům nabídla čas pro odpočinek, trénink, "pročištění" hlav, nyní je opět čas vyjet do boje o extraligové body. V prvním zápase po pauze zavítá na led Lasselsbergeru tým Vítkovic. Oba týmy dělí v extraligové tabulce dva body. Plzni budou v zápase chybět útočníci Vostřák a Adamský. Do sestavy se však vrací slovenský centr Plzně Ĺubomír Hurtaj! Hosté řeší větší problémy. Pro svalové zranění nemůže nastoupit brankářská jednička Jiří Trvaj. Do boje dále nezasáhnou vítkovičtí útočníci Luďek Krayzel s Petrem Valou ani obránce Petr Jurečka. VSTUPNÉ K STÁNÍ JE NA TOTO UTKÁNÍ POUZE 30 KORUN!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC VÍTKOVICE

21. kolo – úterý 11. listopadu 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň – Fanoušci byli za poslední roky v české extralize svědky mnohého. Dýmovnice v hale, bombové hrozby, vážné konflikty mezi hráči, zákeřné fauly a těžká zranění. Poslední kolo překonalo jeden letitý rekord. V zápase Litvínov-Sparta byl překonán rekord v počtu udělených trestných minut v jednom zápase, nový rekord činí 227 trestných minut. Zahanbit se nenechaly ani ostatní zápasy. Podobně jako na severu Čech se strhla bitka na Slavii v zápase s Kladnem. Zápas Liberce s Plzní se také nesl v duchu vylučování, hráči si mezi sebe museli rozdělit 60 trestných minut. Celkem hokejisté všech týmů ve 20. kole proseděli na trestné lavici bezmála půl dne! Jakoby se agresivita z ledových ploch přenesla i na fanoušky, v Litvínově dav příznivců domácího týmu brutálně napadl hostující fanoušky a jeden z nich to odnesl zraněním, které si na místě vyžádalo ošetření. Jakoby se hokej začal stávat synonymem pro agresivitu, jakoby ve stínu stála skutečnost, že je to stále jen sport, kterým by hráči a diváci měli především bavit.


HC VÍTKOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

PO DOBRÉM ZAČÁTKU SE VÍTKOVICKÝ STROJ ZADRHL

Žádná velká očekávání letos v Ostravě nepanovala. Vítkovice opustilo několik opor. Především vůdce týmu David Moravec, který zamířil do ruské Jaroslavli. Definitivně odešel i polský reprezentant Leszek Laskiewicz, jenž se vrátil do Osvětimi. Z obrany zmizelo několik známých jmen. Důrazný Jan Výtisk zamířil za trenérem Hadamczikem do Sparty, další obránce, Radek Philipp si to namířil do finského Lahti.

Nahradit odcházející hráče se vrátili někdejší hráči Vítkovice. Obránci Daniel Seman ze Slovanu Bratislava, Pavel Kowalczyk ze Zvolena a bojovný forvard Petr Hubáček ze Zlína. Posílit obranné řady přišel i Pavel Kumstát,

Vítkovičtí trenéři Svozil a Tomášek letos spoléhají na tradiční ostravské opory. Především brankář Jiří Trvaj, jehož skvělé výkony vynesly až do národního týmu, ovšem zdravotní problémy mu zabránily užít si zasloužené odměny za výborné výkony v extralize.

Prim v útoku hraje útočné duo Kaděra-Burger. Druhému jmenovanému se před reprezentační pauzou podařil husarský kousek. V každém z posledních pěti zápasů dokázal vstřelit gól. Oběma hráčům v prvním útoku zdatně sekunduje Petr Hubáček. Nejlepším střelcem týmu je Ivan Padělek, který si udržuje průměr jedné branky na dva zápasy.

Úvod ligy vyšel Ostravanům výborně. Ovšem na rozdíl od svých fotbalových kolegů jim dobrá forma nevydržela a nastal pád na hranici postupu do vyřazovacích bojů. Aktuálně jsou Vítkovice dva body před Plzní a dva body za osmým Kladnem.

Sestava Vítkovic z posledního kola:

Trvaj - Seman, Černošek, (47.Zápotočný) - Kowalczyk, Kumstát - Ficenc, Rimmel - Kaděra, Burger, Hubáček - I.Padělek, Turek, Olesz - Irgl, Štefanka, Tomášek.

Turkova úspěšná premiéra ve Vítkovicích

V rámci resuscitačního programu budějovického kádru byl z týmu Jihočechů uvolněn centr Filip Turek, toho času nejproduktivnější útočník Českých Budějovic. Novým působištěm zkušeného útočníka jsou Vítkovice, v nichž se uvedl Turek výborně. Proti silnému Zlínu se prezentoval gólem a podílel se tak střelecky na výrazné výhře nad Medvědy 4:0.

Explzeňák Štefanka se vrací

Loňský útočník Plzně dal v létě přednost nabídce Kladna. Odtud ovšem po pár kolech odešel, ve středočeském klubu nepanovala spokojenost s výkony slovenského forvarda. Po čase nejistoty zakotvil v ostravském klubu. Od 2. března se poprvé objeví na plzeňském stadionu, již však v dresu soupeře. Prozatím se Štefankovi ve vítkovickém dresu nedaří o mnoho lépe, soudě pohledem na osobní statistiku slovenského útočníka.

Produktivita Vítkovických

Nejproduktivnějším hráčem je Jiří Burger, který se společně se svými spoluhráči z elitního útoku Kaděrou a Hubáčkem podílel na bezmála polovině branek vítkovického týmu.

Kanadské bodování
Jiří Burger16 (8+8)
Roman Kaděra13 (7+6)
Ivan Padělek11 (9+2)
Petr Hubáček11 (3+8)
Zbyněk Irgl10 (5+5)


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PÁD NA JEDENÁCTÉ MÍSTO

Zastavit rozjetou Slavii bylo těžkým oříškem, Plzni však nutnost velela se o body řádně poprat. Plány na zisk bodů začal narušovat Josef Beránek. Ve skvělé formě hrající slávistický kapitán poslal svůj tým po pár minutách do vedení.

V polovině zápasu se z trestné vracel obránce Ondřej Staněk a po pár sekundách sám poslal puk za Šmídova záda. Střelecký půst Plzně ukončil bez 88 sekund přesně po dvou zápasech Zdeněk Sedlák. Po další trefě slávistů vstřelil kontaktní gól Radek Matějovský, nádhernou individuální akcí vyrovnal Josef Straka.

To bylo ze strany Plzně vše, obránce Novák vrátil Slavii vedení, výhru potvrdil do prázdné branky Hruška. Plzeňákům selhala zejména koncovka, když se ke střeleckému trápení přidaly potrestané individuální chyby v obraně, odjeli slávisté se zaslouženou výhrou.

Alespoň trochu napravit dojem mohl Lasselsberger Plzeň na ledě Bílých Tygrů, kde zatím v historii samostatné ligy nezískal ani bod. Tentokrát s prázdnou Plzeňáci neodjeli a remízou v Liberci nalepili malou náplast na předchozí těžké rány v podobě tří proher během čtyř zápasů.

O zisku bodu rozhodla úspěšná dorážka Aleše Krátošky, který se před reprezentační pauzou dostal do skvělé formy. Centr druhého útoku mohl být i u dalšího gólu, ale ten hlavní rozhodčí neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti, kterým byl právě Krátoška.

Nová tvář v plzeňském dresu

Snahu oživit kádr projevilo plzeňské vedení angažováním Jiřího Jakeše, který do Plzně přišel na zkoušku ze Sparty. Testování mladého forvarda nedopadlo dobře, přesto se nová tvář v plzeňském dresu přeci jen objeví. Ve slávistické sestavě nezbylo místo pro třiadvacetiletého útočníka Adama Šaffera, loni člena mistrovského týmu Slavie. Letos nastoupil ve třinácti zápasech, neskóroval, připsal si dvě asistence, +2 v bilanci +/- a čtyři trestné minuty. "Věřil jsem, že se během těch čtyř let propracuji ve Slavii do základního kádru. Nevyšlo to, ale nechci mluvit o velkém zklamání. Prostě jsem odešel a teď jsem v Plzni. A rád," uvedl pro hokejový server hokej.idnes.cz.

Co říkají statistiky

Možná nečekaným zjištěním je fakt, že dle statistik je nejlepším obráncem spíše nenápadný Martin Výborný. Odehrál 15 zápasů, s jedním gólem a třemi asistencemi je nejproduktivnějším obráncem Plzně (ovšem v rámci celé ligy je až 40.!), z celého týmu má nejlepší bilanci účasti na ledě při gólech (+5). Osm trestných minut z něj dělá také jednoho z nejslušnějších obránců Plzně. Velký vzestup před reprezentační přestávku načasoval Aleš Krátoška. V pěti posledních zápasech nasázel čtyři góly a vyšvihl se na třetí místo kanadského bodování Plzně, kterému vládnout se 14i body Josef Straka a David Pospíšil.

Na marodce už jen dvojice

Začátkem minulého týdne již trenéři po dlouhé době přivítali na tréninku uzdraveného slovenského forvarda Lubomíra Hurtaje, který prodělal operaci kolena. Uzdravil se také Michal Dvořák. Na marodce tak zůstává pouze Pavel Vostřák a Martin Adamský, jenž si poranil žebro při prvoligovém utkání mezi Ústím a Olomoucí.

Statistický exkurz

Počet železných mužů, kteří nastoupili ke všem zápasům, se již scvrkl na šest – Straka, Krátoška, Sedlák, Matějovský, Hanzlík a Vobořil.
V přesilové situaci dokázal Lasselsberger vstřelil devět gólů, nejúspěšnější byli Pavel Vostřák a Josef Straka, kteří vstřelili v početní výhodě po dvou gólech. Straka proti Litvínovu také dosáhl gólu při vlastním oslabení, totéž se povedlo Krátoškovi v Liberci.
Brankáři: Do hry se již dostali oba plzeňští gólmani, Libor Barta i Zdeněk Šmíd. Úspěšnost zákroků má nepatrně lepší Barta.

JménoMinutyZákroky Nejvíce gólů Nejvíce zákrokůGóly/zápasÚspěšnost zákroků
Libor Barta 1093 595 5 41 2,47 92,97
Zdeněk Šmíd 119 81 4 42 3,53 92,05

ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných zápasů Vítkovic s HC Plzeň je příznivější pro Plzeň. Celkem bylo sehráno 47 zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 19 výher Vítkovic, 5 remízy, 23 výher Plzně. Ani jeden celek se neradoval z výhry v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Vítkovice
4723519128:132

V poslední době je pro Plzeň Ostrava nedobytná. Poslední výhra ve Vítkovicích je data 15. března 2002 (3. čtvrtfinálový zápas). Ani v jednom z následujících pěti zápasů nedokázala Plzeň vydolovat ani bod, při hrozivém skóre 6:30.

Vzpomínky na zápasy s Vítkovicemi

  • Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98 proti Vítkovicím, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.
  • 28.11.1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil bývalý asistent někdejšího trenéra Plzně Richarda Fardy Radek Kampf. Plzeň prohrála 3:0, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.
  • 24.10.1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v české extralize. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Shlédli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.

    PLZEŇANÉ PROTI VÍTKOVICÍM

    Nejvíce se střelecky dařilo Michalu Strakovi, který do sítě Vítkovic nasázel plných deset branek. Ve statistice se objevuje i někdejší útočník Plzně Tomáš Kucharčík.

    Michal Straka10
    Milan Volák7
    Petr Kořínek
    Josef Straka
    6
    Tomáš Kucharčík5

    STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VÍTKOVICE

    Průměrný počet branek 5,4
    Průměrný počet vyloučení 14 (7-7)
    Průměrný počet diváků 5 250
    - v Plzni 4 930