Šestibodové derby západních Čech

P l z e ň - Ve vinařské oblasti na jihu Moravy Plzeňáci načepovali jeden bod, o zisk dalšího či dalších se pokusí ve druhém víkendovém utkání na soupeřově ledě, kterým bude tentokrát led v Karlových Varech. Domácí Energie již pět kol nevyhrála, získala v nich pouze bod za remízu. V západočeském derby půjde tzv. o šest bodů, na osmou Energii totiž ztrácí Plzeň tři body. Jediným absentérem z obou týmů by měl být Martin Adamský.

Marek Schwarz při
své premiéře
zdroj: hcorli.cz
V brance Plzně stál na jihu Moravy mladičký Marek Schwarz a vedl si výtečně. Kryl 52 pokusů Orlů, pouze dva prošly za jeho záda. Návrat do sestavy oslavil veledůležitým gólem Pavel Vostřák, který střelou pod víko zakončil brejk s Ĺubomírem Hurtajem. Plzeň sice šla do prodloužení s odhodláním získat další bod, ale výjimečné dvojnásobné oslabení v nastaveném čase nabídlo šanci Orlům, kteří ji téměř již tradičně využili.

Zatímco Plzeň bojovala na jihu Moravy, o zlom nepříznivé bilance se snažili na severu Moravy právě Karlovarští. Viditelné odhodlání bodovat a herní převaha Západočechů začaly opadat s úspěšnými zásahy vítkovických do sítě Petra Fraňka. Počáteční převaha energetiků přinesla pouze jeden gól, který znamenal snížení na 1:2. Další snížení pár minut před závěrečnou sirénou bylo již pouhou kosmetickou úpravou, tři body zůstaly v Ostravě.

Petr Franěk
S Plzní tak budou energetici chtít zlomit sérii špatných výsledků a také uhájit osmou pozici. Spolehnout se mohou především na centra prvního útoku Jana Alinče, neproduktivnějšího hráče týmu, a nejlepšího střelce Tomáše Netíka. V neposlední řadě také na gólmana Petra Fraňka, který podává stabilně výborné výkony, za což si vysloužil i pozvánku do reprezentace.

Lasselsberger má Energii co oplácet. První letošní vzájemný zápas se stal kořistí energetiků, kteří v Plzni vyhráli, podruhé v historii.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Branky: 21. J. Straka (Jiří Hanzlík), 33. Andrašovský (J. Straka) - 30. Kraus, 31. Skuhravý (L. Svoboda), 42. Lipianský (Netík, Bednařík). Rozhodčí: Jebavý - Rozlílek, Vitík. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. Diváci: 6021.

vs. HC Lasselsberger Plzeň HC Energie Karlovy Vary
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 10. 8.
Skóre 51:58 48:52
Výhry 8 9
Remízy 3 4
Prohry 11 9
Body 27 30
Tabulka pravdy 9. (-7) 8. (-4)
Hráči
Nejproduktivnější hráč Straka - 15 (9+6) Alinč - 12 (7+5)
Nejlepší střelec Straka – 9 Netík - 8
Nejvíce trestných minut Krátoška - 43 Bauer - 40
Nejlepší +/- Výborný - +6 Krajíček - +9
Brankáři Schwarz - 92,95 % Franěk - 94,00 %

Sestavy mužstev z minulého kola

Karlovy Vary: Franěk - Ptáček, Krajíček, Bauer, Rodin, Vantroba, Galvas - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický (22. Bednařík) - Netík, Lipianský, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus.

Plzeň: Schwarz - Dobroň, Výborný, Nedoma, Jiří Hanzlík, Posmyk, Vobořil - D. Pospíšil, Krátoška, Šaffer - Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, Hurtaj, Matějovský.