Petr Zámorský #20

Teď je základem se dobře nachystat, ať již vše v září sedí, velí Petr Zámorský

Devětadvacetiletý obránce se připravuje s Plzní na další sezónu, do tuzemské nejvyšší soutěže se vrací po roce stráveném ve Švédsku. Účastník jak tří seniorských mistrovství světa, tak šampionátů do dvaceti i osmnácti let, nakoukne do svého devátého extraligového ročníku, doposud posbíral ve více jak třech stovkách utkání téměř sto padesát bodů.

Petře, máte k novému angažmá i novou výstroj?
Vždycky si ten základ té výstroje, již asi deset let, nechávám stejný. Měním akorát brusle a rukavice. Takže je to stejné každý rok – člověk si je musí vytlačit, pak už si bude vše sedat. Takže pro mě nic nového.

Jak se v Plzni rozkoukáváte?
Led byl trochu horší, to je ale v těchto vedrech normální. A tým? Super! Byl jsem až překvapený, kolik mladých kluků je v kabině. Vše je zatím jen pozitivní.

Jak se přesně upekl váš přesun na západ Čech?
Agent mi volal s touto nabídkou, nějakým způsobem jsem se o tom pobavili. Mluvil jsem poté s Tomášem Vlasákem a vše mi dávalo smysl. Navíc jsem i brzy věděl, kde budu hrát následující sezónu. Takže zatím spokojenost. Vloni jsem totiž čekal až do konce srpna, letos tak bylo super, že už jsem přes suchou přípravu věděl konkrétně, na co se chystám. Příjemné léto pro mě.

V Plzni bude člověk i více na očích reprezentačním trenérům…
Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Vždycky to závisí na výkonech. Když budu hrát dobře a budu produktivní, samozřejmě jsem zde více vidět. Každý by pochopitelně chtěl reprezentovat, to je nejvíc. Bude to záležet na mých výkonech, to se uvidí.

Jaký bude návrat do extraligy?
Nevracím se poprvé, jeden návrat již byl. Hraje se zde trošku jinak, ovšem pár sezón jsem zde již odehrál, takže bych si měl zvyknout rychle. Navíc je zde hodně mladých kluků, takže budeme asi i hrát podobně, jako jsme hráli vloni ve Švédsku – rychlý hokej.

Už se těšíte na vodu?
Když jsem byl malý, taťka mě párkrát na vodu vzal, ale to je již patnáct let dozadu možná. (smích) Takže uvidíme. Je to super nápad, budeme tam pár dní spolu. Je to i dobré odreagování po prvních dnech na ledě, kdy tělo, třeba kyčle a třísla, projdou šokem.

Přijel jste do Plzně prakticky opravdu až na přípravu na ledě?
Ano, musím klukům z Plzně poděkovat, že mi umožnili připravit se tak, jak jsem zvyklý – se svým trenérem doma.

Co se vám vybaví při vzpomínce na tento zimní stadión?
Bouřlivá atmosféra a vždy těžký, agresivní soupeř. Nikdy se mi tady nehrálo dobře. A ještě ten pán, co sedává za bránou, tak snad mi letos nebude nadávat tak, jako normálně. (smích)

Už jste se s trenéry bavil o nějaké své roli?
Určitě chci hodně hrát, přišel jsem sem pomoci týmu jak nejlépe budu moct. Teď je základem se v srpnu dobře nachystat, ať už vše v září sedí a od prvního zápasu sbíráme body. Abychom se nedostali pod nějaký tlak nebo do nějaké paniky, to určitě nechceme.

Znal jste kluky v kabině?
S Honzou Piskáčkem jsem hrál na Spartě, ale jinak hráče znám jako protihráče.

Petře, děkujeme za rozhovor, ať se daří!